Adana’da 2 çocuğun daha hüküm giymesiyle, geleceğini dört duvar arasında geçirecek çocuk sayısı 69, onların geleceklerinden çalınan yıl sayısı ise 300 oldu.
Adana’da iki çocuğa daha ‘örgüt propagandası ve üyeliği’ suçlamasıyla 8’er yıl hapis cezası verildi. Böylelikle 11 ay içinde cezalandırılan çocuk sayısı 69’a, verilen cezaların süresi de 300 yıla ulaştı.
Çocuklara yönelik ağır cezalar karşısında Meclis’in girişimi de sonuçsuz kaldı. Adana Başsavcılığı, 82 çocuğun gözaltına alındığı, 13 çocuğun tutuklandığı Ekim 2008 olaylarına ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun suç duyurusuyla ilgili ‘takipsizlik’ kararı verdi. Kararın dayanağı, şikayet edilen emniyetin hazırladığı evrak ile görüntüleri içeren ses kaydı.
VERİLER ÜRKÜTÜCÜ
Adana’da, bu yılki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları sonrasında, Barbaros Mahallesi’nde, Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin gösteriler yapıldı. Polis tutanaklarına göre saat 08.00’den 17.00’ye kadar süren gösterilerde slogan atıldı, polis taşlandı. Olaylarda 15 yaşındaki M.Ö. ile 16 yaşındaki İ.S. gözaltına alındı. İki çocuk ertesi gün tutuklandı. Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden ise bu çocuklar için önceki gün karar çıktı. İki çocuğa ‘yasadışı örgüt propagandası’ ve ‘örgüt adına suç işlemek’ten 8’er yıl 2’şer ay hapis cezası verildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre son 11 ayda M.Ö. ve İ.S. ile birlikte ceza alan çocuk sayısı 69’a ulaştı. Ceza toplamı da 300 yıla çıktı.
TBMM ‘SORUŞTURUN’ DEDİ AMA...
Çocuklara karşı savcılık katındaki tutum da, ağır ceza mahkemelerinden farklı değil. Öcalan’a cezaevinde kötü muamele uygulandığı iddiaları üzerine 19, 20 ve 21 Ekim 2008’de yapılan gösteriler sonrası Adana İHD Şubesi’nin hazırladığı rapor, bunun son örneği.
İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE BAŞVURUSU
Eylemlerde, 82’si çocuk 157 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 13’ü çocuk 26’sının tutuklandığı bilgisine yer verilen rapor, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na gönderildi. Komisyon, polisler hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘işkence ve kötü muamele’den suç duyurusunda bulundu.
KOVUŞTURMA
YAPILMADI
Başsavcılık, 4 Mayıs’ta ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdi. Karara dayanak olarak, polisin hazırladığı, ‘olaylara ait evrak ve olayların teknik cihazlarla alınan görüntülerini içerir CD kaydı’ esas alınıp şöyle denildi: “Uyarıların etkisiz kaldığı, olayların önlenebilmesi amacıyla orantılı güç kullanma mecburiyetinde kalındığı...” (Adana/EVRENSEL)
KÜRT ÇOCUK, ÇOCUK SAYILMIYOR
Bu arada İzmir ve Diyarbakır Baroları ile 5 insan hakları örgütü temsilcisinin de aralarında olduğu Çocuklar İçin Adalet Girişimi, çocuk hak ihlalleriyle anılan Adana, Mersin ve Tarsus’ta geçen ay inceleme yaptı. Rapordaki bulgular şöyle:
* Polis yakalamada orantısız güç kullanıyor.
* Çocuklar sabaha karşı evden alınıp Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülüyor. 3-7 saat tutuluyor, fiziksel ve ruhsal şiddete uğruyorlar.
* Çocuklar, yasadışı şekilde ifadeye zorlanıyor, haklarında ‘görüşme tutanağı’ hazırlanıyor. Bu tutanaklar iddianameye, karara dönüşüyor.
* Çocuklara kelepçe takılıyor.
* Soruşturma 4-5 ay sürüyor, davalar beş-yedi ay sonra başlıyor. Çocuklara özgü adalet Kürt çocuklar için işlemiyor.
* Mersin’de soruşturmalar savcılık yerine Terörle Mücadele Şubesi’nce yürütülüyor, avukatlar buraya gitmeye çekiniyor.
YAŞI KÜÇÜK, CEZA BÜYÜK
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 15 Şubat protestolarına katıldığı gerekçesi özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 16 yaşındaki İ.K, 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Cizre’de Öcalan Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle 15 Şubat 2009’da yapılan protesto gösterisine katıldığı gerekçesi ile tutuklanan İ.K. (16) hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti İ.K’yi önce toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. İ.K’nin cezası yaşı ve iyi hali göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, cezayı 7.5 yıl hapis cezasına indirdi. (DİYARBAKIR)