6 Haziran 2009 Cumartesi

Sınavlar öğrencilerin psikolojisini bozuyor

Bu hafta sonu yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) velilerin ve öğrencilerin psikolojisini bozdu. Küçücük yaşlarında sınav stresini omuzlamak zorunda kalan ilköğretim öğrencileri, arkadaşlarıyla yarışmak ve onları rakip olarak görmek istemiyor.
Bu hafta sonu yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) velilerin ve öğrencilerin psikolojisini bozdu. Küçücük yaşlarında sınav stresini omuzlamak zorunda kalan ilköğretim öğrencileri, arkadaşlarıyla yarışmak ve onları rakip olarak görmek istemiyor. Sınavlar karşısında kaldıkları durumu öğrenciler şu sözlerle özetliyor: “Bu sınav bizi arkadaşlarımızla yarıştırıyor. Test manyağı olduk. Yarış atı gibi her yıl sonu sınava gireceğiz. Çocukluğumuzu yaşayamıyoruz” diyorlar. Rehber öğretmenler ise “Veli bize artık sınav stresi yaşayan çocukları için geliyor” diyor.
ARASI BOZULDU
Öğrencilerden Barış Demirkap, arkadaşlarıyla ilişkilerinin bozulduğunu, sınav yüzünden ailesiyle kavga ettiğini anlatıyor. “Çünkü ailem bu sınavı ve geleceğimi benden daha çok önemsiyor. SBS yüzünden sokağa çıkamaz oldum” diyen Demirkap, sorunların bununla da sınırlı kalmadığını, önceleri arkadaşlarıyla birlikte bir şeyler yaparken şimdi onlarla yarışmak zorunda kaldığını belirtiyor.
VELİLER ŞİKAYETÇİ
Veliler de, SBS’nin öğrenciyi okula bağlama gerekçesi ile ortaya atıldığını ancak, dershane ve özel derslere daha bağımlı hale geldiklerini anlatıyorlar. Cevriye Köylüoğlu’nun, biri 6. diğeri 8. sınıfa giden iki oğlu bulunuyor. Sınavlara hazırlanan çocuklarının test çözmekten bıktığını söyleyen Köylüoğlu “Oyun oynamak istiyorlar” diyor. Çocuklarının sosyal aktivitelerden uzak kaldığını ifade eden anne “SBS’den veli olarak şikayetçiyiz. Birçok belirsizlik var.
Öğretmenler de Orta Öğretime Geçiş Sistemi’nin, sınav stresini daha erken yaşlara çektiğini, öğrenciyi şaşkınlaştırdığını belirtiyor. Görüştüğümüz bir rehber öğretmen SBS’nin getiriliş amaçlarının gerçekleştiği söylenemeyeceğini belirterek, “Dershanelere daha ağırlık veriliyor. Puan hesaplamaları objektif değil” diyor. Rehber Öğretmen, “Veli bize artık sınav stres