500 bin kişiye mesleki girişim imkanı veya doğrudan istihdam sağlanacağı söylemi, kredi kartları ile ilgili yeni düzenlemeler getirileceği ifadeleriyle parlatılan yeni paket, patronlar için büyük bir teşvik öngörürken işçi ve işsizler için ciddi ‘tehlikeler’ içeriyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1.5 yıldır hazırlıkları süren yeni teşvik sisteminin ve istihdam paketinin detaylarını bir basın toplantısıyla açıkladı. 500 bin kişiye mesleki girişim imkanı veya doğrudan istihdam sağlanacağı söylemi, kredi kartları ile ilgili yeni düzenlemeler getirileceği ifadeleriyle parlatılan yeni paket, patronlar için büyük bir teşvik öngörürken işçi ve işsizler için ciddi ‘tehlikeler’ içeriyor.
“Ülkenin üretim potansiyelini yükseltmek ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarını en aza indirmek” hedefinin olduğu söylenen yeni teşvik sisteminin, sermayeye önemli avantajlar sağlayan üç ayağı bulunuyor. Buna göre;
* Kurumlar ve gelir vergisi indirimi uygulanacak,
* Patron hissesi belirli bir süre Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca az gelişmiş yerlerde yatırım faizlerinin bir bölümünün karşılanması öngörülüyor,
* Yatırımlara yatırım yeri tahsis edilecek.
12 SEKTÖRE DESTEK
Büyük proje yatırımları için 12 sektör belirlenerek destekleme kararı verildi. Başbakan, destek verilecek sektörleri şöyle sıraladı: Tekstil, konfeksiyon, deri sektörü, madencilik, tıbbi aletler, ilaç, elektronik hava aracı, makine imalatı, demiryolu, liman, transit boru hattı taşımacılığı ve kimya...
Tutarı 250 milyon lira olan yatırım projeleri, büyük yatırımlar olarak desteklenecek. Transit boru hattıyla taşımacılık da büyük yatırımlar olarak teşvik edilecek.
SSK priminde işveren hissesi belli bir süre Hazine tarafından karşılanacak. Az gelişmiş bölgelerde yatırımların kredi faizinin bir bölümü karşılanacak.
TÜRKİYE DÖRT
BÖLGEYE AYRILACAK
Hükümetin ‘sıfır kilometre’ dediği teşvik sistemi, Türkiye’yi 4 bölgeye ayırıyor. Başbakan Erdoğan, bölge sistemine ilişkin şu bilgileri verdi: “İllerimizi dört bölgeye ayırdık. Şimdi bölgesel olarak ele aldık. Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin yer aldığı üçüncü ve dördüncü bölgede, tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon gibi emek yoğun sektörler teşvik edilecek. Turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da desteklenecek.
81 ilin tamamı yeni teşvik sisteminden faydalanacak. Yatırımcılar, elde edecekleri kârdan yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, ikincide yüzde 8, üçte yüze 4, dörtte yüzde 2 kurumlar vergisi ödeyecek. İndirimli kurumlar vergisi oranlarından yararlanma süresi, bölgelere ve yatırım büyüklüğüne göre değişecektir.
Az gelişmiş bölgelere yatırım yapanlar, daha uzun süreyle bu imkandan faydalanacaktır. Yatırım yapanlar, sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren primini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecek. Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını Hazinemiz karşılayacak.
Bu oranlar döviz cinsi krediler için sırasıyla 1 ve 2 puan olarak belirlendi. Kredi faiz desteğinin üst limitleri, AR-GE ve çevre yatırımları için 300 bin lira, diğer yatırımlarda ise 500 bin lira olacaktır.
Büyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel bazda belirlenmiş yatırımlar, yatırım yeri tahsisi desteğinden de faydalanacaktır.”
NAKLİYE DESTEĞİ
Erdoğan, sistemden 2010 sonuna kadar başlayacak yatırımların yararlanacağını söyleyerek şu ayrıntıları verdi:
“Bölgesel farklılıkları gidermek, üçüncü ve dördüncü bölgelerde istihdamı artırmak amacıyla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde birinci ve ikinci bölgelerde üretim yapan girişimcilerimize yeni bir fırsat sunuyoruz. Bu kapsamda 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından karşılanacak, bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da tarafımızdan karşılanacak.”
ÖTV İNDİRİMİ SÜRECEK
Başbakan, ÖTV indirimine yönelik olarak da çalışma sürdürüldüğünü bildirdi: “Bazı sektörlerde sıçrama çok ciddi oldu. Şu anda bu sektörleri arkadaşlarımız tek tek inceliyor.
Bunların içinde devam kararı alınacak olanlar var, alınamayacak olanlar var. Örneğin otomotivde yerli üretimde üç vardiya çalıştığını söyleyen patronlar var.” (EKONOMİ SERVİSİ)
KOBİ’LERE YÜZDE 65’LİK KREDİ GARANTİSİ
Kredi garanti sistemi başlatılıyor. Bu sistemden yıllık cirosu 25 milyon liranın altında ve en fazla 250 çalışanı olan KOBİ’ler yararlanacak. 30 Haziran 2008’den önce takibe düşmüş borcu olmaması şartı aranacak. KOBİ’ler bu sistemle yeni krediler sağlayabilecek. iki yıl boyunca sağlanacak krediler için uygulanacak destek hakkında Erdoğan şu bilgileri verdi:
* Mali sektör tarafından KOBİ’lere sağlanan kredinin, yüzde 65’ine kefalet verilecek, kredi riskinin yüzde 35’i ise bankalarca üstlenilecektir.
* Sağlayacağımız 1 milyar TL’lik kaynağa karşılık, en az 10 milyar TL’lik krediye kefalet sağlanmasını bekliyoruz.
* Bankalardan kredi alamayan KOBİ’lere büyük bir destek sağlıyoruz.