7 Temmuz 2009 Salı

ÇİNİN Şincan Eyaletinde çatışmalar: En az 140 ölü

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan özerk bölgesinin merkezi Urumçi şehrinde, dün Uygur protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en az 140 kişinin öldüğü bildirildi.

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan özerk bölgesinin merkezi Urumçi şehrinde, dün Uygur protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en az 140 kişinin öldüğü bildirildi.

Çin Haber Ajansı Xinhua, 800'den fazla kişinin yaralandığını, yüzlerce kişinin de gözaltına alındığını kaydetti.

Yetkililer ölü ve yaralı sayısının artabileceğini belirtiyorlar.
Şincan Özerk Yönetimi, 57 kişinin sokak çatışmaları sırasında, diğerlerinin de hastanede öldüğünü kaydetti.

Çin Haber Ajansı, protestocuların bıçak, taş, tuğla ve sopalarla saldırıya geçtiklerini, 200 otobüsü, en az 10 taksi ve 2 polis taşıtını ateşe verdiklerini, 200'den fazla dükkânı ve 14 evi tahrip ettiklerini bildirdi.

BBC'nin Şanghay'daki muhabiri Chris Hogg, bu sayılar kesinleşirse, Urumçi olaylarının 20 yıl önce Tiananmen Meydanı'nda yaşananlardan bu yana ülkede görülen en büyük çatışmalardan biri olacağını belirtiyor.

Çin Haber Ajansı Şinhua, göstericilerin yoldan geçenlere saldırılarda bulundukları ve taşıtları ateşe verdikleri olaylar ardından, polisin yeniden asayişi sağladığını belirtti.
Çin hükümeti, ülke dışındaki ayrılıkçı Uygurların bölgede çoğunlukta olan Han Çinlilerine yönelik saldırılar planladıklarını savundu.

Geçen ay, Çin'in güneyindeki bir fabrikada çıkan kavga sırasında iki Uygur göçmenin Han Çinlilerince öldürüldüğü bildirilmişti.

Sürgünde yaşayan Uygurlarsa, polisin, barışçı şekilde gösteri yapanların üzerine, hedef gözetmeksizin ateş açtığını belirtiyorlar.

Urumçi kentinde dün gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Görgü tanıklarının anlattığına ve resmî haber ajansının bildirdiğine göre, olaylar dün birkaç yüz kişiyle başladı, daha sonra binlerce kişinin katıldığı gösterilere dönüştü.
Henüz açıklık kazanmayan nokta, ölen ve yaralananlardan kaçının gösterici, kaçının olaylar sırasında orada bulunan ya da göstericilerce hedef alınmış kişiler olduğu...

Uygur gruplarsa, barışçı bir protesto eyleminin devletin yürüttüğü bir şiddet eylemine dönüştüğünü savunuyorlar.

Şincan yönetimi, son olayların arkasında, ABD'de sürgünde yaşayan Uygur lideri Rebiya Kadir'in bulunduğunu savunuyor.

Şincan yönetiminin açıklamasında, "Yapılan ilk soruşturma, şiddet olaylarının Rebiya Kadir'in önderliğindeki, ayrılıkçı Dünya Uygur Kongresi tarafından düzenlendiğini ortaya koymaktadır." denildi.

Şincan, uzun yıllardır gerginliklerin yaşandığı bir bölge.
Şincan'da 8 milyonluk Uygur topluluğunun bir kısmı, Çin'den ve Han Çinlilerinden bağımsızlık elde etmek istiyor.

BBC Turkish / 06.07.09