11 Kasım 2009 Çarşamba

Utanmasalar Engin Çeber işkence yaptı diyecekler

Metris Cezaevi'nde polisin işkencesi sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber ve arkadaşlarının görülen ‘polise mukavemet’ davasında işkenceci polisler, Çeber ve arkadaşların tekme tokat üzerine yürüdüklerini iddia etti. Bunun üzerine ‘orantılı güç’ kullanarak Çeber ve arkadaşlarını gözaltına aldıklarını söyleyen polisler suçsuz olduklarını belirttiler.

Sarıyer 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Cihan Gün katılırken, diğer sanıklar Özgür Karakaya ve Aysu Baykal gelmedi. Polisler Aliye Uçak, Halil İbrahim Sarıaslan, Abdülmüttalip Bozyel ve Mustafa Köse de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada ifade veren polislerden Halil İbrahim Sarıaslan, hazırlık soruşturmasındaki ifadesini tekrar ettiğini ve şikayetçi olduğunu belirterek, davaya katılmak istediğini söyledi.

ÇEBER'İ ALMAK İÇİN ORANTILI GÜÇ KULLANDI
Olay günü saat 14.20 sıralarında Derbent Mahallesi Akgün Caddesi Petek Sokak'ta bir grubun slogan atarak korsan gösteri yaptığının ihbar edilmesi üzerine ekip olarak belirtilen adrese gittiklerini belirten Sarıaslan, gruptaki bazı kişilerin GBT sorgulamasının yapıldığını ve iki kişinin arandığını söyleyerek şunları söyledi: ''Polis merkezine davet ettik. Grup, bu kişileri bize vermemek için sözlü hakaretlerde bulundu. Tekme tokatlarla üzerimize yürüdü. Kargaşada kolumdan ve boynumdan yaralandım. Biz de aranması olan Özgür Karakaya ve Engin Çeber'i almak için orantılı güç kullandık. Ekip otosuna bindirerek polis merkezine intikal ettik. Ekip otosunda da bize karşı hakaret içerikli hareketleri olmuştur. Polis merkezine geldiğimizde bu iki şahıs arabadan inmeleri konusunda ikaz edilmiş, inmemekte direnmiş ve slogan atmaya başlamışlardır. Bunun üzerine orantılı güç kullanıp ekip otosundan indirerek karakola intikal ettik.''

Polis Aliye Uçak da olay günü polis merkezine getirilen Aysu Baykal'a, üst aramasını yapmak için polis merkezinin ikinci katındaki adli büro odasına çıkmaları gerektiğini söylediğini, Baykal'ın da ''Siz kimsiniz? Bana üst araması yapamazsınız. Sıkıysa yap aramanı, bunun dışarısı var'' diyerek, üst aramasına engel olmaya çalıştığını iddia etti.

Güç kullanarak polis merkezinin ikinci katılan çıkardıkları Baykal'a üst araması yapmak istediğini kaydeden Uçak, Baykal'ın üniformasını çekerek yırttığını, ayakkabı bağcıklarını almak için eğildiğinde boynunu ısırdığını ve kendisini yumruklayarak, ''Siz kimin uşaklığını yapıyorsunuz'' dediğini ileri sürdü.

'DEVLETİN BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI SLOGAN'
Aysu Baykal’ın ‘devletin bütünlüğüne’ karşı sloganlar attığını ileri süren Uçak, ‘’Orantılı güç kullanarak üst aramasını yaptım. Beni darp eden, yapmış olduğum mesleğe karşı hakaret eden sanıktan davacı ve şikayetçiyim’’ dedi.

Çeber’le birlikte gözaltına alınan Cihan Gün ise polislerin anlatımlarının doğru olmadığını belirterek, kendisine işkence yapan polislerin suçlamalarını kabul etmedi.

İşkence gören gençlerin avukatı Oya Aslan ise duruşma salonunda güvenlik tedbirlerinin alınmadığını ve salonda sivil polis memurları sokularak müştekilerin korunmasına çalışıldığını belirtti.

Hakim Hancıoğlu, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Erhan Erkoç'un talimatla ifadesinin alınması için Erzurum Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına karar verdi.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, Engin Çeber'in ölümüyle ilgili davanın duruşma tutanağı örneklerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesini de kararlaştıran Hakim Hancıoğlu, duruşmayı erteledi.

ŞAHİN ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Çeber ve üç arkadaşı Aysu Baykal, Cihan Gün ve Özgür Karakaya, 28 Eylül'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Gün ve Karakaya polis merkezinde ve cezaevinde yapılan işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmıştı. Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti. Adli Tıp raporunda Çeber'in işkence sonucu öldüğü vurgulanmıştı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul etmiş ve özür dilemişti.
.
Kaynak: ANF