21 Ocak 2010 Perşembe

Venezüella’dan TEKEL işçilerine selam var: “Yolunuz açık olsun. Zafere kadar!”

UNT sendikası liderlerinden Ramon Blasco, Latinbilgi yazarlarından Mustafa Özdemir’le Caracas’ta yaptığı görüşmede TEKEL işçilerine Venezüellalı işçilerin dayanışma mesajını iletti. “Benim adım Ramon Blasco. Ulusal İşçi Birliği Sendikası’nın yöneticisiyim. Biz Venezüella’da, işçilerin hakları ve iktidarı için mücadele veren kitlesel bir sendikayız.

Buradan, Venezüella’dan, Latin Amerika’dan, hakları için direnen TEKEL işçilerine ve gün geçtikçe büyüyen TEKEL direnişine desteğimizi ve dayanışma dileklerimizi iletiyoruz. Mücadeleye devam edin ve Venezüellalı işçilerin sizin yanınızda olduğunu bilin.

Biz de burada, sosyal haklarımızı çalan ve bize daha kötü koşullarda yaşamayı reva gören neoliberalizme karşı mücadele verdik, veriyoruz.

Haklı mücadelenize sonuna kadar devam edin arkadaşlar.

Ancak, mücadeleyi hangi araçlarla başarabileceğinizi lütfen iyi hesaplayın!

Herkesin kendine özgü bir mücadele metodu olması iyidir ancak her durumda gücümüzü korumak zorunda olduğumuzu da unutmayalım (Açlık grevi, ölüm orucu eylemlerine atfen). Neoliberal politikaları uygulayan ulusaşırı şirketler ve hükümetler için biz üretenlerin sağlığı, iyi olup-olmadığı ya da hayat kalitesi önemli değildir. Onlar sadece kendi iyiliklerini ve çıkarlarını düşünürler. Ama biz haklarımızı savunmak ve haklarımız için daha güçlü kavga edebilmek için gücümüzü ve sağlığımızı korumak zorundayız.

Biz Venezüella’da UNT sendikası olarak çeşitli fabrika işgalleri gerçekleştirdik, bir kooperatif kurduk ve işgal fabrikalarında çalışan herkesi fabrikanın sahibi yaptık. Buraları tamamen işçiler yönetiyor, bunu başarabiliyorlar. Bugün gündemimizde 60’a yakın fabrika işgali var ve bunu başarmak için politikamız da fabrikayı gerçek sahiplerine terk edip gitmesi için patrona baskı yapmak...

Üreten, makineyi kullanan, işi geliştiren ve işten anlayanlar işçiler. Patronlar üretimden anlamaz, onlar sadece parası olan fabrika sahipleri. Sermaye eğer işgücü yoksa kendini yeniden üretemez. Yani parayı para değil, işçinin işgücü yaratır, emek yaratır. İşte bu yüzden de ‘tarla ekenin, fabrika çalışanındır’.

Bugün işçi mücadelesinin en güçlü silahı olan fabrika işgalleri meşruluğunu buradan alır.
Özelleştirme gerçekleşir ve British-American Tobacco şirketi de onu satın alırsa, aldığımız kararları (ücretler, çalışma koşulları, kapatılmaya çalışılan fabrikaların yeniden üretime başlaması vs.) ilgililere bildirelim. Eğer British-American Tobacco işçilerle işçilerin belirlediği koşullarda çalışmak istemezse de çeksin, gitsin.

TEKEL işçileri üretime devam edebilir, üretimi geliştirebilir. TEKEL işçileri, Türkiyeli işçiler,

Dünya işçi ve emekçilerinin ortak düşmanı olan neoliberalizme karşı yürüttüğünüz haklı kavganızda, biz de sizinleyiz.

Yolunuz açık olsun...

Zafere kadar!”

Ramon Blasco
UNT Sendika Yöneticisi, Venezüella”
[Latinbilgi / Caracas –M.Ö.]