20 Kasım 2016 Pazar

AKP'nin Belediyelerde Eş Başkanlığa Bile Tahammülü Yok...!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Valiliklere, belediye eşbaşkanları hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verdi. Kadınlar için pozitif ayrımcılıktan dem vuran AKP iktidarı , kadınların politik alanda öne çıkmasını ve söz sahibi olmasını istemiyor. Aksine tecavüz yasasıyla kadınları erkeğin tutsağı haline getirmeye devam ediyor.
Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, 11 Kasım’da Bakan Soylu’nun imzasıyla 81 il valiliği, kamu kuruluşları ve merkeze bağlı belediye başkanlarına bir yazı gönderildi.
Yazıda “belediyelerde eşbaşkanlık tabiri ve unvanının kullanılmasının Türk Ceza Kanunu’nun ‘Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi’ suçunu oluşturacağı” söylendi.
Ayrıca eşbaşkanlar hakkında “3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için idari ve cezai süreçlerin başlatılması” talimatı verildi. “Eşbaşkanlar” imzası ile belediyelerden kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıların işleme konulmadan iade edilmesi gerektiği belirtildi.
Gerekçe: Eş Genel Başkanlık var, eşbaşkanlık yok
Eşbaşkanlık sisteminin “usulsüz, geçersiz ve hukuka aykırı” olduğu savunulan talimatın gerekçesi olarak Siyasi Partiler Yasası’nın 15. maddesine atıf yapıldı:
“Mevzuatımızda eşbaşkanlık, tüzüklerde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla, eş genel başkanlık adıyla yalnız siyasi partiler için düzenlenmiştir. Ancak mevzuatımızda belediye ve diğer mahalli idarelerde eş başkanlıkla ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Mahalli idarelerin organları ise kanunlarda açıkça sayılmış, eşbaşkanlık adı altında bir organ ya da kadroya yer verilmemiştir.
“Belediyelerde eşbaşkanlık kurumunun hukuka aykırı bulunarak, eşbaşkan olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı vurgulanmıştır. Bu doğrultuda, mahalli idarelerde eşbaşkan sıfatıyla yapılan iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, söz konusu ‘eşbaşkanlar’ imzalı yazıların kamu kurum ve kuruluşları tarafından işleme konulmaksızın iade edilmesi gerektiği açıktır.”
TIKLAYIN - HANGİ BELEDİYELERE KAYYUM ATANDI? HANGİ BELEDİYE EŞBAŞKANLARI TUTUKLU?
Erdoğan “demokratikleşme paketinde” eşbaşkanlığı açıklamıştı
Çözüm süreci devam ederken 30 Eylül 2013’te “demokratikleşme paketini” açıklayan dönemin Başbakanı Erdoğan, Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirileceğini söylemiş, “Tüzüklerde yer almak ve 2 kişiden fazla olmamak şartıyla partilere eş genel başkan sistemini uygulama imkânı getiriyoruz” diye konuşmuştu.
Siyasi Partiler Yasası'nın 15. maddesine eklenmişti
Kanun, 2 Mart 2014’te yasalaşırken siyasi partiler yasasının 15. maddesine eş genel başkanlıkla ilgili “Siyasi partiler, tüzüklerinde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilirler. Eş genel başkanlar, bu kanunda genel başkan için öngörülen hükümlere tabidir” hükmü eklenmişti. (Ek fıkra: 2/3/2014 – 6529/2 md.)
Eşbaşkanlık kadının temsiliyetini arttırmayı hedefliyor
Eşbaşkanlık sistemi, erkek egemen siyaset alanında kadınların da karar mekanizmasına katılımını, kadın temsiliyetinin artmasını, kadınların ve erkeklerin farklılıklarının temsil edilmesini amaçlayan bir pozitif ayrımcılık politikası.
Eşbaşkanlı sistemi, Türkiye’de ilk defa 2000’lerin başında DTP (Demokratik Toplum Partisi) tarafından uygulanmaya başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tüm yönetimini eşbaşkanlık sistemiyle oluşturdu. Şu anda HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hapiste. Ayrıca DBP’li belediyelerden 21’i kadın 17’si erkek, toplam 38 belediye eşbaşkanı hapiste.