“YENİDEN yapılanma” adı altında hayata geçirilen performans uygulamaları, devlet kurumlarına personel alımının durma noktasıyla gelmesiyle birlikte büro çalışanlarının çalışma koşullarını giderek ağırlaştırdı.
“YENİDEN yapılanma” adı altında hayata geçirilen performans uygulamaları, devlet kurumlarına personel alımının durma noktasıyla gelmesiyle birlikte büro çalışanlarının çalışma koşullarını giderek ağırlaştırdı.
Personel yetersizliği, performans uygulamalarının parçası olan angarya uygulamalar, büro emekçilerinde ciddi rahatsızlıkların baş göstermesine yol açtı.
Daha önce bel fıtığı, sırt ağrısı ve göz bozuklukları gibi rahatsızlıkların sık görüldüğü büro emekçilerinde son dönemde psikolojik rahatsızlıklarla kalp ve damar hastalıklarında büyük artış görülmeye başladı. 2007 yılından bu yana 20 büro emekçisi kalp krizi nedeniyle görevi başında yaşamını yitirdi.
2007 yılının ilk yarısında İstanbul’da 7 farklı vergi dairesinde, 7 büro emekçisi kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz iki yılda sadece İstanbul’da 19 vergi dairesi çalışanı kalp krizi ve yüksek tansiyon nedeniyle can vermişti. Son olarak 14 Nisan Salı günü, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü (Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emekli İşlemleri Daire Başkanlığı) Çalışanı Ahmet Yıldız, geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.
‘REFORMLAR’
EMEKÇİNİN
SAĞLIĞINI BOZDU
Konuyla ilgili görüştüğümüz Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Mali Sekreteri Hasan Kurt, “yeniden yapılandırma” adı altında gerçekleştirilen vergi reformu, yargı reformu, sağlık ve sosyal güvenlik reformları ile büro işkolunda, özellikle de metropol illerde çalışanların çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını ifade etti.
Kurt, “İş yoğunluğu, personel yetersizliği, iş stresi, çalışma sürelerinin artması, ücret yetersizliği ve adaletsizliği büro emekçilerinin sağlığını olumsuz etkilemekte, yaşamlarını tehdit etmektedir” dedi.
Ağır iş yükü, çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliği ve artan ekonomik zorluklar sonucu psikolojik rahatsızlıklar yaşayan kamu emekçisi sayısının hızla arttığına dikkat çeken Kurt, tüm bunların yanı sıra, bel ve boyun fıtığı, sırt ağrıları ve astım gibi rahatsızlıklar büro çalışanlarının meslek hastalıkları haline geldiğini dile getirdi.
GENÇ YAŞTA
ÖLÜMLER YAŞANIYOR
Çalışma yaşamındaki sorunların, “mükellef odaklı hizmet”, “esnek çalışma”, “performans esaslı yönetim anlayışı” “toplam kalite yönetimi” uygulamaları nedeniyle giderek arttığını ifade eden Kurt, şunları söyledi: “Siyasi iktidarın modernizasyon ve performans adı altında yürüttüğü çalışmalar, kamu emekçilerini yarış ortamına itmekte, stres ve iş yüküne neden olmakta, dayanışma ilişkilerini zayıflatmaktadır. Yaratılan bu olumsuz ortam, yapılan işin gerilimi ve iş stresinin yükselmesine neden olmaktadır. Özellikle doğrudan insana yönelik çalışma yapılan kamu işyerlerinde yoğun çalışma, ekonomik sorunlar, personel yetersizliği, ulaşım hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenler, giderek artan sağlık sorunlarını tetiklemekte ve genç yaşta ölümlere neden olmaktadır.”
BES HÜKÜMETİ
GÖREVE ÇAĞIRDI
Hasan Kurt, hükümeti yeni ölümleri beklemeden personel istihdamı sağlamaya ve büro emekçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmeye çağırdı. Çalışma sürelerinin düşürülmesi ve emekçilerin insanca yaşayacağı ekonomik koşulların sağlanmasına yönelik tedbirler alınmasını isteyen Kurt, “performans esaslı yönetim, esnek çalışma, toplam kalite uygulamalarının durdurulması için hükümeti siyasi sorumluluğa çağırıyoruz” dedi.