22 Nisan 2009 Çarşamba

Tahammülsüz İsrail

Irkçılıkla dünya çapında mücadele etme amacıyla yapılması planlanan konferans ölü doğdu. İsviçre’nin Cenevre kentinde dün başlayan Birleşmiş Milletler Irkçılık Konferansı’na İsrail’in boykot çağrısı damgasını vurdu.
Konferans sırasında ve sonrasında yayınlanacak sonuç bildirgesinde siyonizmin ırkçılıkla özdeş tutulacağına dair “kaygı”larını dile getiren İsrail başta ABD ve AB olmak üzere konferans katılımcılarına boykot çağrısında bulunmuştu. İsrail’in bu çağrısına, ABD, Kanada, Sri Lanka, Almanya, Avustralya, İtalya, Hollanda ve Polonya “olumlu” yanıt verdi. Fransa ise konferansa katıldı ancak İsrail karşıtı bir tutum alınması halinde konferansı terk edeceğini açıkladı. ancak İsrail bununla da yetinmeyerek konferansa ev sahipliği yapan İsviçre’deki büyükelçisini geri çekti.
BAN, BOYKOTÇULARI ELEŞTİRDİ
2001 yılında Güney Afrika’nın Durban kentinde yapılan ve Durban Konferansı olarak adlandırılan ilk konferans, yine İsrail’in boykot çağrısına ABD ve Kanada gibi ülkelerin destek vermesi nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Durban 2 olarak adlandırılan bu konferansta da pek çok ülkenin boykot kararı alması sonrasında, ırkçılık karşısında ortak bir tutum alınmasını engelleyeceği açıkça ortada.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, konferansa katılımın düşük olması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Konferansın açılışında konuşan Ban, konferansı boykot eden ülkeleri kast ederek, “Daha iyi bir geleceğin yollarını açacak ülkeler burada yok” dedi. Dünya çapında Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi dahil ırkçılıkla mücadele zamanı olduğunu belirten Ban, ekonomik kriz sonucu ırkçılığın artabileceği uyarısında bulundu.
ABD, Avustralya, Kanada, İsrail, İtalya ve Hollanda’nın daha önce açıkladıkları boykot kararına son olarak Yeni Zelanda da katılmıştı. İlk ırkçılıkla mücadele konferansının çok tartışmalı geçtiğini hatırlatan Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, ön görüşmelerin ardından ortaya çıkan deklarasyon taslağından memnun olmadığını ve bu konferansın da tıpkı ilk konferanstakine benzer tartışmalara yol açabileceğini söyledi.
McCullay, ülkesinin daha önce konferansa katılma kararı almış olduğunu da belirterek, katılmama nedenini deklarasyondan duyulan memnuniyetsizlik olarak açıkladı.
BASIN TOPLANTISINA MÜDAHALE
Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı’ndaki konuşması protestolarla kesilen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın önceden planlanan basın toplantısını yapması da, 100 kadar İsrail yanlısı ve Yahudi derneği üyesi tarafından engellendi.
Ahmedinecad’ın konferanstaki konuşmasında İsrail’i “en ırkçı ve vahşi rejim” olarak nitelemesi üzerine, konferansa katılan bazı Batılı ülkelerin heyetleri salonu terk etti. Ahmedinecad’ın konuşması sırasında palyaço perukları giyen ve ellerinde protesto dövizleri bulunan göstericiler ise sürekli “Utan, Utan” ve “Irkçı, Irkçı” diye bağırarak İran cumhurbaşkanının konuşmasını kestiler ve konuşma kürsüsüne yumuşak kırmızı nesneler attılar.
Ahmedinecad konuşma yaparken salonu terk eden 40 kadar batılı diplomat arasında bulunan Fransa Büyükelçisi Jean-Baptiste Mattei, “Ahmedinecad Yahudi halkı ve İsrail konusunda konuşmaya başlayınca, salonda kalmamız için bir neden kalmamıştı” dedi.
Ahmedinecad’dan hemen sonra kürsüye çıkıp konuşma yapan Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store ise, İran cumhurbaşkanının sözlerinin “konferansın saygınlığının ruhuna aykırı olduğunu” iddia etti. Store, Ahmedinecad’ın İran’ı, “konferansın tuhaf katılımcısı” durumuna düşürdüğünü de ileri sürdü.
Konferansta dikkatleri çeken bir olay da Mahmud Ahmedinecad ve İsviçre Cumhurbaşkanı Hans Rudolf Merz arasında yapılan görüşmeydi. Görüşmede Merz’in Ahmedinecad’ın elini sıkmaması dikkat çekerken İsrail, İsviçre Büyükelçisini, “ırkçılık” konulu bu görüşmeye ilişkin istişarelerde bulunmak üzere ülkeye çağırdı.
PERES’TEN KARŞI SALDIRI
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, konferansa tepki göstererek, çalışmayı “ırkçı bir toplantı” olarak değerlendirdi. Peres, “İsviçre’nin tarafsızlığının da bir sınırı olmalı. Bu, bugün mü yapılmalıydı? Konuşmacı bu adam mı olmalıydı? Geleceğin resmi bu mu? İran hakkında fazla konuşmak istemiyorum ama, İran’da insanlar Allah bilir hangi sebepten idam edilmekte. Bir nefret, bir kan, bir terör merkezi. Bu Durban utancına katılmama kararı alan ve ırkçı olmayan, terör olmayan, idam olmayan bir dünya için umutlarını korumak isteyen ABD ve diğer 6 ülkeye çok müteşekkirim.” dedi. Ancak Peres, daha üç gün önce ABD’de 49 yaşındaki bir mahkumun idam edildiğini unutmuş gibiydi.
OBAMA BOYKOTU SAVUNDU
ABD Başkanı Barack Obama, Washington’un ırkçılık konferansını boykot etme kararını savundu. Birleşmiş Milletler’i desteklediğini ve güçlendirilmesini istediğini söyleyen Obama, konferanstan İsrail’e karşı “iki yüzlü” suçlamaların çıkacağını iddia etti. Obama, ABD’nin bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

--------------------------------------------------------------------------------
‘EN IRKÇI VE VAHŞİ REJİM İSRAİL’

Mahmud Ahmedinecad’ın Batılıları kızdıran sözleri: ABD’nin Irak’a saldırmasının ya da Afganistan’ı işgal etmesinin nedeni neydi? Irak halkı büyük kayıplar ve acılar yaşadı. Irak’a karşı askeri saldırı ABD yönetimindeki siyonistlerin silah şirketlerinin suç ortaklığıyla birlikte planlanmadı mı? Dünya tarafından bu hükümet 60 yıldır destekleniyor. Bir çok Batı ülkesi ırkçılıkla savaştığını söylüyor ama işgali, bombalamaları ve Gazze’de işlenen suçları destekliyor. En ırkçı ve vahşi rejim olan İsrail, Yahudilerin acıları bahanesi üzerine kurulmuştur.

--------------------------------------------------------------------------------
SONUÇ BİLDİRGESİ NE DİYOR

Konferansın sonuç bildirgesinde semitizmin ırkçılıkla özdeş tutulacağına dair İsrail iddiasının aksine Yahudi düşmanlığı eleştiriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, bildirgede İsrail’in adının hiç geçmediğini, Yahudi düşmanlığının kınandığını ve Yahudi soykırımının asla unutulmaması gerektiğinin vurgulandığını belirtti. Colville, bazı ülkelerin boykotuna anlam veremediklerini söyledi.
Sonuç bildirisi üzerinde haftalar süren müzakereler sonunda İsrail’in Filistinlilere muamelesine yönelik tüm atıflar çıkarılmıştı. Ancak konferansı boykot eden ülkeler, dinlerin, özellikle İslam’ın eleştirilmesinin ırkçılık kapsamına alınması yönündeki çabaların da kendilerinde “kaygı yarattığını” belirtti.