28 Aralık 2009 Pazartesi

AKP kaynayan kazan

AKP yönetimi, ne partideki erimeyi önleyebiliyor ne de parti içindeki rahatsızlıkları giderebiliyor! Elazığ milletvekili Fevzi İşbaşaran’ın istifasının ardından yeniden alevlenen parti içi çatlak tartışmaları, teşkilatlardan gelen istifa haberleriyle yeni bir boyuta taşındı. Öte yandan AKP Ankara milletvekili Zekai Özcan, partisinin açılım politikalarını sert üslupla eleştirdi.

Fevzi İşbaşaran’ın istifası, gözlerin yeniden AKP içindeki tartışmalara çevrilmesine neden oldu. İşbaşaran kriziyle aynı günlerde, partinin birçok taşra teşkilatından da istifa haberleri geldi. İzmir’deki 17 ilçe başkanının geçen hafta içinde istifalarını vermesinin hemen ardından Konya ve Trabzon’dan da istifalar oldu. Erdoğan’ın özel ricasıyla 5 ay önceki kongrede il başkanlığına aday olup kazanan Ahmet Metin Genç, yönetimiyle birlikte istifa etmişti. Konya il başkanı Mustafa Çevik’in parti yönetimince görevden istifaya zorlanmasının ardından da 4 il başkan yardımcısının da aralarından bulunduğu 15 yönetici görevlerinden ayrıldı. İstifaların önünü alamayan parti yönetimine bir darbe de Ankara milletvekili Zekai Özcan’dan geldi. Açılım politikaları nedeniyle parti yönetimini yerden yere vuran AKP milletvekili Özcan, CHP ve MHP’nin içinde yer almadığı bir projenin milli birlik projesi olamayacağını söyledi. AKP içindeki çalkantı aslında yeni değil…

29 Mart yerel seçimleri sonrası başlayan tartışmalar geçen yaz iyiden iyiye alevlenmişti. Parti yönetiminin yaptırdığı anketler de AKP’deki erime ve huzursuzluğu ayyuka çıkarınca çeşitli önlemler alınmaya çalışılmış ancak, gerileme bir türlü önlenememişti. Açılım, Ergenekon gibi konularda da inandırıcı politikalar geliştiremeyen parti yönetimine içeriden sert eleştiriler gelmeye başlamıştı. Son dönemde artan siyasi gerilim nedeniyle partiden milletvekilleri düzeyinde toplu kopuşlar yaşanacağı da kulislerde konuşuluyor.