18 Nisan 2010 Pazar

Sinemacılar Emek’lerine sahip çıkıyor

Bugün Emek Sineması’nın yıkımına karşı çıkanlar eylemdeydi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylem, sinema camiasının yıllardır gördüğü en yoğun mesleki birlikteliği sergiledi.

Bugün saat 17:00’de başlayan eylemde Taksim Meydanı’nda buluşan yüzlerce Emek dostu sinemacı ve sinemasever, buradan başlattıkları yürüyüşle Emek Sineması’nın yıkılmasını öngören ve onaylanmış bulunan projeye karşı çıktılar.

“Emek Platformu” adıyla düzenlenen yürüyüşte Emek Sineması’nın yıkılamayacağı, sinemanın yıkılmasına izin verilmeyeceği kararlılığı döviz ve sloganlara yansıdı.

Sinema, içinde bulunduğu tarihi Cercle d’Orient binasının restorasyonu çerçevesinde şimdiki yerinden “sökülüp” sekizinci kata taşınarak bir alışveriş merkezinin üst katındaki 8-10 sinemadan biri haline getirilmek isteniyor. Ancak Kültür Bakanı’ndan Beyoğlu Belediye Başkanı’na dek AKP’nin arkasında durduğu projeye sinema camiasından ve sinemaseverlerden büyük tepki var.

Taksim’de buluşan yaklaşık 2 bin kişi, buradan başladıkları yürüyüşü Galatasaray Lisesi önünde yapılacak bir basın açıklamasıyla sonlandıracaklardı, ancak kitle Emek Sineması’nın olduğu sokağın önünden geçerken insanlar buraya yöneldiler. Sinemanın önünde önce Tuncel Kurtiz bir konuşma yaparak eskiden beri tüm değerlerin bir bir ellerinden alındığını, ancak Emek Sineması’nı vermeyeceklerini söyledi. Ardından oyuncu Mert Fırat’ın okuduğu basın metninde sinemanın yıkılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.

Yürüyüşte bulunanlar, uzun yıllardır sinema camiasından bu kadar fazla sayıda ismin bir araya geldiği ilk eylemliliğin bu olduğu yorumunda bulundular. Eylem basın açıklamasının ardından da dağılmazken, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. (Kaynak: soL)