26 Mayıs 2009 Salı

Nepal’de yeni başbakan yemin etti

Maoist devrimcilerle devlet başkanı arasında genel kurmay başkanının görevden alınması ile ilgili patlak veren krizden sonra hükümetsiz kalan Nepal'de başbakan bugün yemin edip göreve başladı. Yeni hükümet de ilk kabine toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Federal Demokratik Nepal Cumhuriyeti'nin ikinci hükümeti, burjuva sosyal demokrat Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist Leninist)'in önderliğinde kuruldu. Hükümetin başbakanı, sözde komünist NKP (BML)'nin lideri Madhav Kumar.

Nepal Komünist Partisi (Maoist) ve Nepal Janata Dal başbakanı boykot etti. NKP (Birleşik) ise, yeni başbakanı protesto ederek parlamentoyu terk etti. Kumar, 601 milletvekilinde 350'sinin oyunu aldı.

Burjuva hükümet darbesi

NKP(M), uzun süreli gerilla mücadelesinden sonra 2008'de seçimlerde elde ettiği büyük galibiyetle demokratik devrimi tamamlamış, 350 yıllık monarşinin devrilmesini ve cumhuriyet ilanını sağlamıştı.

NKP (M) Genel Başkanı Pushpa Kamal Dahal (Prachanda), 4 Mayıs'ta başbakanlık görevinden istifa etmişti. Maoist devrimcilerin başını çektiği koalisyon hükümeti böylece düşmüştü. Nepal’de Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasıyla ilgili iki hafta süren politik kriz doruk noktasına varmıştı.

Kongre Partisi üyesi Devlet Başkanı Ram Baran Yadav, 3 Mayıs akşamı NKP(M)'nin kararı veto etmiş, eski genelkurmay başkanını görevine iade etmişti. Başkan Yadav’ın darbesiyle aynı gün, hükümet ortağı burjuva sosyal demokrat parti NKP (BML) de ani bir kararla hükümetten çekilmişti.

Prachanda: Barışçıl mücadele

Yemin töreni, devlet başkanı Dr Ram Baran Yadav'ın katılımıyla bu sabah devlet başkanlığı konutu Shital Niwas'ta yapıldı. Töreni eski başbakan Pushpa Kamal Dahal katılmadı. Yeni hükümetin ilk kabine toplantısı da bu sabah gerçekleştirildi.

NKP (M) Genel Başkanı Pushpa Kamal Dahal (Prachanda), dün yaptığı açıklamada, Maoistlerin devleti barışçıl bir sürecin sonunda yeni anayasa ve ordunun entegrasyonuyla ele geçireceklerini belirtti.

Dahal, “Yaygın spekülasyonların aksine devlet gücünü silahlarla ele geçirmeyeceğiz” dedi ve ekledi: “Provokasyona gelmeyeceğiz, sivil egemenlik için mücadele parlamento ve sokaklar aracılıyla sürdürülecektir.”