21 Mayıs 2009 Perşembe

ORTADOĞU’DA SULAR ISINIYOR

İsrail ordusunun mayıs sonunda başlayıp bir hafta sürecek, tarihinin en büyük tatbikatını yapacağını açıklamasının ardından, Lübnan'da faaliyette bulunan Hizbullah örgütü, İsrail'in Lübnan’a saldırabileceğini ileri sürerek, askeri güçlerine alarma geçme emri verdiğini açıkladı
Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada İsrail’in 31 Mayıs’ta başlayıp 4 Haziran’a kadar sürecek olan askeri tatbikatına dikkat çekti. Nasrallah İsrail ordusunun Lübnan topraklarına saldırabileceği kaygısını taşıdıklarını söyleyerek askeri güçlerine alarm durumuna geçme emri verdi.
Lübnan’daki haber kaynaklarına göre, Hizbullah’ın askeri güçlerinin alarm durumunun İsrail’in büyük askeri tatbikatının sona ereceği tarihe kadar devam edecek ve askeri birlikler olası bir saldırı durumuna karşı müdahaleye hazır olarak bekleyecek. İsrail’in 31 Mayıs’ta başlatıp 4 Haziran’da sona erdirmeyi planladığı askeri tatbikatın İsrail’in tarihi boyunca yaptığı en büyük askeri tatbikat olacağı ifade ediliyor.
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, önceki gün yaptığı televizyon konuşmasında İsrail’in bu tatbikat sırasında Lübnan topraklarına saldırı ihtimalinin bulunduğunu belirtmiş ve Lübnan topraklarına yönelik bir askeri saldırı olması durumunda İsrail’e benzeri görülmemiş bir karşılık vereceklerini açıklamıştı.

FİLİSTİN hükümetİ El Fetih’i karıştırdı
Yemin ederek göreve başlayan Selam Feyyad başkanlığındaki yeni Filistin hükümeti, El Fetih’i karıştırdı. Dördü kadın 24 bakandan oluşan yeni hükümetin 20 üyesi yemin ederken, bazı üyeler yemin törenine katılmadı. El Fetihli parlamenterlerden İssa Karake ve Rabiha Thiab, El Fetih grubunun kararı doğrultusunda, hükümette yer almaktan vaz geçme kararı aldıklarını belirttiler. Diğer 2 üyenin bugün yemin edebileceği açıklandı.
Hükümette Hamas’ın herhangi bir üyesi bulunmazken, Filistin Demokratik Halk Cephesi, Halk Mücadele Cephesi, bağımsızlar ve teknokratlar yer alıyor. Öteki iki Filistinli parti, sol kesimdeki Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi ile Filistin Halk Partisi de hükümete katılmayı kabul etmemişti. Hamas da yeni hükümeti tanımayacağını ve yasa dışı olduğunu ileri sürmüştü.
Öte yandan, Batı Şeria’daki bazı sendika ve dernekler de hükümeti boykot edenler arasında yer aldı. Öğretmenler Birliği, Kamu Sektöründe Çalışanlar Sendikası ile Sağlık Çalışanları Birliği, hükümeti boykot ederek, işbirliği içinde çalışmayacaklarını duyurdu.