Son günlerde sıkça gündeme gelen devlet hastanelerinde hastalara çıkarılan faturaların şişirildiği iddialarını...
Son günlerde sıkça gündeme gelen devlet hastanelerinde hastalara çıkarılan faturaların şişirildiği iddialarını değerlendiren Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) “göstermelik denetim sisteminin” soygunlara izin verdiğini ifade etti.
Çetin, hastaların defalarca ameliyat edilmiş gibi gösterildiklerine yönelik basında çıkan haberlerle ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. Çıkarılan Bütçe ve Sağlık Uygulama Tebliğleri (BUT ve SUT) gereği SGK’ya gönderilen faturaların ekinde herhangi bir belge istenmediğini belirten Çetin, tamamı incelenemeyen reçete ve faturaların sadece onda birlik kısmının örnekleme olarak incelendiğini aktardı. “Yeni SGK düzeninde, devlet hastane ve eczaneleri her türlü yolsuzluğu yapmaları için teşvik etmektedir” diyen Çetin, SGK’da yapılan “sözde denetim ve incelemelerin göstermelik ve yetersiz kaldığını” ifade etti. Sistemin bu tür soygunlara izin verdiğini iddia eden Çetin, “Türkiye’de sağlık sisteminin özelleştirilmesi ile sadece parası olana sağlık hizmeti değil sağlıkta soygunun boyutu da sistemleştirilmiştir” dedi.
IMF’YLE ANLAŞMA SONBAHARA
Öte yandan, sağlığa bütçeden ayrılan payın düşürülmesini talep eden IMF ile anlaşma sonbahara bırakıldı.
Geçtiğimiz hafta cuma günü Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen patronlar, Erdoğan’dan IMF ile anlaşma imzalanmasını istedi. Erdoğan, net bir şey söylemese de sonbaharda anlaşma olabileceği yönünde sinyal verdi.
IMF ile görüşmelere ilişkin tartışmalar tüm hızıyla sürerken, reyting kuruluşları, Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapma ihtimalinin gittikçe zayıfladığını, ancak herhangi bir anlaşma yapılmaması halinde de kredi notunun değiştirilmeyeceğini ifade ediyor.
Reyting kuruluşları, Türkiye’yi yakından izlerken, şu ana kadar kredi notunu olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek bir gelişmenin olmadığı görüşünde birleşiyor. Kuruluşlar, Türkiye’nin, IMF ile bir anlaşma yapmaması halinde yeni bir programın gerekli olduğuna ve böyle bir programın da orta vadeli hedefler içerecek nitelikte olması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Reyting kuruluşları, IMF ile hemen bir anlaşma yapılmaması halinde, 20 ile 30 milyar dolar arasında bir miktarın Türkiye’ye borç verileceğini vurguluyor.
BANKALAR KIRILGAN DEĞİL
Bankalar kârlarına kâr katarken, uluslararası yatırım bankalarına göre Türkiye’deki bankacılık sektörünün dayanıklılığı, reyting açısından Türkiye’yi İngiltere’den daha az kırılgan hale getiriyor
Yatırım bankalarına göre ABD, İngiltere, Japonya ve diğer ülkeler bankalarına yönelik önlem alırken, Türkiye’deki bankalar böyle bir desteğe ihtiyaç duymadılar.
Uluslararası yatırım bankaları, reyting kuruluşlarının, eskiden ilk önce Türkiye’nin kredi notunu düşürerek işe başlarken şimdi ise Türkiye’nin bankacılık sektörünün kırılgan olmaması nedeniyle İngiltere gibi diğer büyük ülkelerin ekonomik görünümlerini indirdiğini vurguluyorlar.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, geçen hafta içinde İngiltere’nin ekonomik görünümünü, ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirmişti.
(EKONOMİ SERVİSİ)