24 Eylül 2009 Perşembe

Deniz Feneri’ne dokunma yanarsın

Deniz Feneri Derneği, Güneydoğu’daki TEKEL’in bazı binalarını kullandı. Bu usulsüzlük hakkında rapor yazan müfettişler merkeze çekildi; Teftiş Heyeti ortadan kaldırıldı...

KEYFİ KULLANIMA AÇILIYOR
Güneydoğu’daki bazı Tekel binalarının Deniz Feneri Derneği binası olarak kullanıldığı hakkında rapor hazırlayan müfettişler merkeze çekildi ve sicilleri düşürüldü. AKP iktidarı bununla da yetinmedi, şimdi de Tekel Teftiş Heyeti’nin İstanbul dışındaki tüm görev merkezlerini ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Çalışmaya göre, Gümrük Müsteşarlığı, Hazine Kontrol Müdürlüğü gibi kurumlarda da teftiş kurulları ortadan kalkacak. Bağımsız şirketler denetleme yapacak. Böylece denetimsiz kalan kamu malları da keyfi bir şekilde kullandırılacak.

BİR DAVA 2 YIL GEZER Mİ?’
AKP’nin bu hukuk tanımaz tavrına karşı Müfettişler Erol Gördük, Gündüz Tanık Kabadayı, Enver Eşref Şahin ve İsmail Gülay ise, Teftiş Heyeti’nin kaldırılmasına karşı dava açtı. Ancak davadan sonuç alamadılar. Avukat İlve Yücesoy, “İzmir’de açılan dava önce İstanbul’a gönderildi, ardından İstanbul davaya bakamayacağını söyleyerek Danıştay’a sevk etti, Danıştay da davaya bakamayacağını söyleyince dava ortada kaldı. Bir dava 2 yıl boyunca gezer mi? Kafamızda bazı kuşkular oluşuyor. Siyasi bir tavır var gibi geliyor” dedi.
Güneydoğu’da Tekel binalarının Deniz feneri derneği binası olarak kullanıldığını bildiren müfettişler merkeze çekildi. Hükümet bununla da yetinmedi Tekel Teftiş Heyeti’nin İstanbul dışındaki tüm görev merkezlerini ortadan kaldırdı. Açılan davalar ise sonuçsuz kaldı...

DENİZ COŞAN

Güneydoğu’da Tekel depolarının usulsüz bir şekilde Deniz Feneri Derneği için kullandırıldığı ortaya çıkınca, tekel teftiş heyetine bağlı müfettişler soruşturma başlattı. Yaz denetimi için Güneydoğu bölgesine giden müfettişler bu Tekel depolarını iki kez üst üste rapor etti. Müfettişler gereken süreci başlatmak isteyince merkeze çekildi ve sicilleri düşürüldü. AKP iktidarı bununla da yetinmedi, şimdi de Tekel Teftiş Heyeti’nin İstanbul dışındaki tüm görev merkezlerini ortadan kaldırıyor.

DAVA İL İL GEZMİŞ

Teftiş Heyeti’nin kaldırılmasına karşı dava açan müfettişler Erol Gördük, Gündüz Tanık Kabadayı, Enver Eşref şahin ve İsmail Gülay, açtıkları davadan bir sonuç alamadı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Avukat İlve Yücesoy, “İzmir’de açılan dava önce İstanbul’a gönderildi, ardından İstanbul davaya bakamayacağını söyleyerek Danıştay’a sevk etti, Danıştay da davaya bakamayacağını söyleyince dava ortada kaldı” dedi.

‘BİR DAVA 2 YIL GEZER Mİ?’

Avukat İlve Yücesoy şunları söyledi: “Dilekçe mahkemenin önünde olmasına rağmen aylarca bizi oyaladılar. Daha sonra davanın İzmir’den İstanbul’a gitmesi gerektiğini keşfettiler. İstanbul ise yine aylarca oyaladıktan sonra davaya Danıştay’ın bakması gerektiğini keşfetti. Oradan tekrar İzmir’e döndü. Bir dava 2 yıl boyunca gezer mi? Hal böyle olunca kafamızda bazı kuşkular oluşuyor. Siyasi bir tavır söz konusu gibi geliyor.”

BAĞIMSIZ DENETÇİLERE VERİLECEK!

Tekel’de Teftiş Heyeti’nin ortadan kaldırılması diğer kamu kuruluşlarında da yeni bir süreç başlatacak. Gümrük Müsteşarlığı, Hazine Kontrol Müdürlüğü gibi kurumlarda da teftiş kurulları ortadan kalkacak. Bu sayede kurumların para karşılığında anlaştıkları bağımsız denetçiler bu kurumları kontrol edecek. Denetimsiz kalan kamu malları da keyfi bir şekilde kullandırılacak. Avukat Yücesoy, “Teftiş heyetlerinin 5227 sayılı yasayla merkeze çekilmesi ile bağımsız denetim şirketlerinin önü açılıyor. Halbuki idarenin denetimi teftiş heyetleri ile olur” dedi.

DENİZ FENERİ RAPORU YAKMIŞTI

Müfettiş Recep Yunak, 2005 yılının Eylül ayında Tekel’in Bitlis’teki sigara fabrikasını teftiş etti. Yunak, teftişi sırasında yemekhane olarak kullanılan binanın kilitli olduğunu görerek yetkililere, binanın ne amaçla kullanıldığını görmek istediğini söylemişti. Fabrika yetkilileri ise müfettiş Yunak’a, binaların Deniz Feneri Derneği’nin alt kuruluşu olarak çalıştığı bilinen ve AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in bacanağı Vahit Yetişkin tarafından yönetilen “Bitlis Feneri Yardımlaşma Derneği” tarafından depo olarak kullanıldığını ve depo anahtarlarının da kendilerinde olmadığını söyledi. 2007 yılında Bitlis Sigara Fabrikası’nı teftişe giden üçüncü müfettiş Erol Gördük, 2 yılı aşkın süredir “ramazan ayı” gerekçe gösterilerek boşaltılmayan depoların neden boşaltılamadığını fabrika yetkililerine sorarak konuyu incelemeye aldığını bir yazı ile Tekel Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Girmesiyle Teftiş Kurulu Başkanlığı, müfettiş Gördük’e bırakın soruşturma izni vermeyi, Gördük’ü görev yaptığı İzmir bölgesinden alarak İstanbul’a sürgün göndermişti.
Birgün / 23.09.09