26 Eylül 2009 Cumartesi

Diyarbakır'da binlerce kayıp yakını yürüdü


Diyarbakır’da Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) tarafından çatışmalarda, faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilen kişilerin yakınlarının katılımıyla binlerce kişilik bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşte taşınan binlerce fotoğraf, kirli savaşın bilançosunu gözler önüne serdi.

"Çocuklarını savaşta yitirenlerin aileleri Kürt sorunun diyalogla çözülmesi için Diyarbakır'da yürüyorlar" sloganıyla DTP Diyarbakır İl Örgütü'nden Koşuyolu Parkı'na yapılan yürüyüşe Diyarbakır'ın yanı sıra bölge illerinden ve Türkiye metropollerinden otobüs ve minibüslerle gelen binlerce kişi kimi faili meçhul cinayetlerde, gözaltına alınıp kaybolan yakınlarının kimi ise 25 yıldır süren çatışmalarda yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Kitlenin çoğunluğu yürüyüşe ulusal kıyafetleri ile katılırken yürüyüşte DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve DTP'li yöneticiler de yer aldı.

Yürüyüş sırasında “Şehîdên Kurdistanê namirin!”, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!”, “Şerefli bir ölüm, yaşamının en güzel ifadesidir”, “Malbatan di şer de xizmen xwe winda kirine; pirsgireka Kurd çareser bikin'” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

PKK, HPG ve Demokratik Konfedaralizm bayrakları ile Öcalan posterlerinin taşındığı yürüyüşte Şêyh Sait'in fotoğrafı da taşındı.

Yürüyüş boyunca İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı kolluk güçleri panzer ve çevik kuvvet polisleri eşliğinde kitleyi ablukaya aldı.

Buldan: Şehit yoldaşlarımızın onurlu mücadelesinin izindeyiz

Yürüyüşün Koşuyolu Parkı'nda son bulmasının ardından anons aracına çıkan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan kaybettiği eşi Savaş Buldan'ın, eski Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın kaybettiği eşi Vedat Aydın'ın ve Cihan Sincar ise kaybettiği eşi Mehmet Sincar'ın fotoğrafı ile kitleyi selamladı. “Demokrasi şehitlerine anısına” bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı eylemde söz alan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan “Onurlu bir mücadelenin sonucu şehit düşen, katledilen, öldürülen ve hala kayıp olan yoldaşlarımızın anısına hepinizi saygı ile selamlıyorum. 30 yıldır süren bir mücadele sonucu hayatını kaybeden yoldaşlarımızın onurlu mücadelesinin izinde olduğumuzu ve onların mücadelesini ayakta tutabilmek için bugün buradayız” diyerek konuşmasına başladı.

Yaşamını kaybedenlerin onurlu bir yaşam için mücadele yürüttüklerini söyleyen Buldan,

“Bugün burada resmini taşıdığımız yoldaşlarımız, analarımız, çocuklarımız özgürlükleri, kimlikleri, kültürleri için mücadele ettiler. Bu mücadele sonucunda onurlu bir bedel ödediler. Bugün eğer bir açılım, bir barış sürecinden bahsediyorlarsa ellerimizde taşıdığımız yoldaşlarımızın mücadelesi sonucudur. Eğer Kürt sorunu demokratik yollarla çözülecekse, faili meçhuller, kayıpların sorumluları biran önce açığa çıkarmalıdır” dedi. Buldan'ın ardından konuşan MEYA-DER Başkanı Hasan Pence ise bu savaşta yakınlarını, evlatlarını kaybeden aileler olarak yıllardır yaşanan acıların son bulması için burada bulunduklarını belirterek, “Son süreçte hükümetin ismini bile koymaktan korktuğu Kürt sorunu konusunda bizlerin ne düşündüğü, nasıl baktığımızı sorma gereği bile duyulmamış, her zamanki gibi yok sayılmışızdır. Ama bizler varız ve dağda yaşamını yitiren gerillaların annesi, babası, eşi ve kardeşleriyiz” dedi.

Kaynak: DİHA