23 Mart 2010 Salı

Binler işgalin 7. yıl dönümünde sokaklardaydı



Foto: Binler işgalin yıl dönümünde sokaklardaydı

Irak işgalinin 7. yıl dönümünde binlerce savaş karşıtı ABD'de sokaklara çıktı, işgali durdurma çağrısı yaptı. Oğlunu Irak işgalinde yitiren ve savaş karşıtı hareketin sembolü haline gelen Cindy Sheehan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

ABD'de binlerce savaş karşıtı Irak'ın işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle sokaklara çıktı.

Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Parkı'nda toplanan göstericiler, Beyaz Saray'ın önünde, "Özgür Filistin", "Savaştan çıkar sağlayanlar Amerika'nın yüz karası" ile üzerinde "oBomBa" yazan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın resmi bulunan pankartlar açtı, plastik bidonlarla ritm tuttu.

Daha sonra şehir merkezine yürümeye başlayan savaş karşıtları, "Bush hemen yargılansın", "Askerlerimiz geri getirilsin", "Bu bizim savaşımız değil" yazılı pankartlar ve maket tabutlar taşıyarak, savaş karşıtı sloganlar attı.

Protestocular arasında Irak ve Afganistan'da ölen bazı Amerikan askerlerinin aileleri de yer aldı. Yürümekte zorlanan yaşlılar dahi eyleme katıldı.

Washington'daki savaş karşıtları, işgalin altında imzası olduklarını söyledikleri Halliburton petrol tekeli (işgal zamanında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin sahibi olduğu şirket), Mortgage Bankacılar Birliği ve o dönem savaş çığırtkanlığı yapan Washington Post gazetesi önüne Filistin, Afganistan gibi ülkelerin bayraklarına sarılı maket tabutlar bıraktı, sonra da Dick Cheney'nin kuklasını parçaladılar.

Gösteriler sırasında, savaşta yakınlarını kaybeden bazı aileler konuşma yaptı. Aileler, Irak ve Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerinin bir an önce geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Tek fark; Obama'nın nutuklları daha iyi

Savaş karşıtları adına konuşan Ralph Nader, Obama'nın açık bir şekilde bir önceki Başkan George W. Bush'un politikalarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Nader, "Guantanamo'yu açık tutmayı sürdürdü, gizli gözaltına almaları sürdürdü. Tek fark Obama'nın nutukları daha iyi" şeklinde konuştu.

Ayrıca San Francisco, Washington, Los Angeles gibi eyaletlerde de savaş karşıtı gösteriler düzenlendi.

Los Angeles'ta Irkçığı ve Savaşı Durdurmak İçin Harekete Geç (ANSWER)'ın da aralarında bulunduğu işgal karşıtı örgütler tarafından düzenlenen yürüyüş sonrasında yapılan açıklamada, "ABD birliklerinin Afganistan ve Irak'tan çekilmesini istiyoruz" denildi.

San Francisco'daki eyleme katılanlar arasında Vietnam savaşı sırasında ABD Savunma Bakanlığı belgelerini basına sızdıran Daniel Ellsber de vardı. Ellsberg, Vietnam'dan bu yana savaşların yıkıcı etkileri olduğunu söyledi, Başkan Nixon'un o zamanlar (1960'ların sonları) savaşları daha tırmandırmak istediğini fakat başaramadığını hatırlattı.

Sheehan: Tutuklayın bu savaş suçlusunu

Gösteride, Beyaz Saray'ın önüne dönen protestocuların çamur ve büyük kalıplarla "Irak gazileri savaşa karşı" yazmak istemesi üzerine, polis Beyaz Saray çitinin önündeki kaldırımın bir bölümünü kapattı.

Bunun üzerine savaş karşıtları, yanlarında getirdikleri kovaların içindeki çamurla mesajı caddeye yazdı. Irak işgalinde oğlunu kaybeden Cindy Sheehan, polisin kapattığı kaldırımdan Beyaz Saray'ı göstererek, hoparlörle "Bu savaş suçlusunu tutuklayın" diye bağırdı.

Gözaltına alınmadan önce Beyaz Saray önünde Obama'yı kastederek "Beyaz Saray'daki bu savaş suçlusuyla balayı bitti mi?" diye soran Sheehan, "boş binalara yumruklarını sıkmaktan daha fazlasını yapmaları gerektiğini" belirtti. Gösterinin ardından, Sheehan'in de aralarında bulunduğu en az 8 kişi gözaltına alındı.

Cindy Sheehan, Irak işgalinin ilk yıllarında ABD eski Başkanı George W. Bush'un Teksas'taki çiftliğinin yakınında uzun süre kamp kurarak işgale karşı direnişe başlatmış, ABD'de savaş karşıtı hareketin sembolü haline gelmişti.

ABD'nin 19 Mart 2003'de Irak işgalini başlattığı dönem Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde savaş karşıtı, anti-emperyalist hareketin yükseldiği bir süreç olmuştu. Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden milyonlarca insan "ABD işgaline hayır" sloganı etrafında birleşmişti.