24 Mart 2010 Çarşamba

Çemen Tekstil grevine polis saldırısı

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Çemen Tekstil’de devam eden grevin 71. gününde polis direnişçi işçilere saldırdı. Akşam saatlerinde gerçekleşen vardiya değişiminde grev kırıcı işçilere müdahale eden direnişçi işçiler, polisin tazyikli su ile saldırısına maruz kaldı.

Çemen Tekstil grevinin 71. gününde 23 Mart günü grev kırıcı işçilerin servislerle fabrikaya gelişi sırasında, direnişçi işçiler buna tepki göstererek fabrikaya girmek istedi. Bunun üzerine polis aralarında çocukların da bulunduğu işçilere azgınca saldırdı. Tazyikli su sıkan ve biber gazı kullanan polis jopla da müdahale etti. İşçiler ise polisin müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Bu sırada fabrikanın idari bölümünün camları kırıldı. Tazyikli suyun etkisiyle yere düşen çocuklar yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Müdahale sırasında 3 çocuk ve 1 işçi yaralanmış oldu.

Fabrika önünde oturma eylemi

Polis müdahalesini protesto etmek için işçiler, fabrika girişi önünde oturma eylemi başlattı. DİSK Bölge Başkanları Toplantısı için Gaziantep'te bulunan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak da işçilere destek olmak için Organize Sanayi Bölgesine gitti ve işçilerle çadırda sabahladı.

Grev kırıcı işçiler ise bir süre fabrikada mahsur kaldı. Gaziantep İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz’ın fabrika önüne gelerek sendika yetkilileriyle görüşmesinin ardından içeride mahsur kalan işçiler alınan “güvenlik” tedbirleriyle servislere bindirildi. Grevci işçilerin protestoları altında servislere binen işçiler, fabrikadan ayrıldı. Direnişçi işçiler “Burası fabrika karakol değil!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla karalılıklarını gösterdiler.

Çelebi'den işçilere destek

Çelebi polis müdahalesine tepki göstererk şunları söyledi: "Bugün burada sizlerle sabaha kadar nöbet tutacağım. Ya Gaziantep Valisi bu sorunu çözecek ya da bu iş yerinde yasa dışı işe son verecek"

Çelebi, "Gitmiyorum. Bütün programlarımı iptal ettim. Perşembe günü Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'le DİSK'te randevum var. Adalet Bakanı DİSK'e gelecekti. Bu sorun çözülmezse oraya da gitmeyeceğim. Burada kalacağım. Hodri meydan" diyerek işçilere destek olacağını belirtti.