28 Mart 2010 Pazar

Evo Morales: Dış baskılara boyun eğmeyelim

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi'ne, atalarının mücadeleleri ışığında dış baskılar ve yabancıların planlarına boyun eğmeden çalışma çağrısında bulundu.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez'in de katıldığı Meclis'in ilk toplantısına hitaben konuşan, Morales, 18. ve 19 yüzyıllarda İspanyol sömürgeciliğine karşı mücadele eden Tupac Katari, Bartolina Sisa ve Juana Azurduy de Padilla gibi kadın ve erkek yurtsever yerlilerin, canlarını boş yere vermediklerini söyledi. Örneğin 2009 yılında hükümetin hamile kadınlara ve iki yaşından küçük çocuklara ekonomik destek sunma programı, İspanyollara karşı gerilla mücadelesi veren kadın komutan Juana Azurduy de Padilla'nın adıyla anılıyor. Padilla'nın mezarı, Yasama Meclisi'nin toplantısını yaptığı Sucre Özgürlük Evi'nde yer alıyor.

Tören sırasında Arjantin Devlet Başkanı da Morales'e Juana Azurduy de Padilla'nın kamasını hediye etti. 2009 yılında Buenos Aires Padilla'yı "general" ilan etmişti.

Morales, ataların mücadelelerinin, bugün farklı koşullarda da olsa sürdüğünü ekledi. Başkan, bugün halkın elindeki yeni silahın önemli toplumsal değişiklikler hakkında verdikleri oy olduğunu söyledi. Prensa Latina