25 Mart 2010 Perşembe

Kürt siyasetçileri yargı kıskacında



Foto: Kürt siyasetçileri yargı kıskacında

Meclis'te bulunan BDP'li milletvekilleri hakkında 2,5 yıllık süre zarfında 406 fezleke hazırlandı. Ayrıca, 20 vekil hakkında toplam bin 777 yıl hapis cezası isteniyor. 14 Nisan'dan bu yana ise bin 500 Kürt siyasetçi tutuklandı.

Bin 777.5 yıl ceza

Açılım süreciyle birlikte yapılan gözaltı ve tutuklama saldırıları ile aralarında seçilmişlerinde bulunduğu bin 500 Kürt siyasetçi tutuklanırken, binlerce kişi hakkında yüzlerce yıllık ceza istemiyle açılan davalar sürüyor. 20 BDP'li vekiller için de şimdiye kadar 63'ü 'suçu ve suçluyu övmek', 49'ü 'gösteri, kongre ve toplantılarda Türkçe dışında başka bir dil kullanmaktan' dolayı toplam 406 fezleke hazırlandı ve 20 vekil için toplam bin 777.5 yıl ceza isteniyor.

2 Mart 1994 yılında Meclis'te yaka paça gözaltına alınan ve onlarca yıl cezaevinde kalan Kürt siyasetçileri açısından 'iyi şeyler' olmadı. Kürt siyasetçileri tutuklanıyor, siyasi yasaklı hale getiriliyor, adli kontrole tabii tutuluyor yüzlerce yıllık ceza istemleriyle yargılanıyor.

İntikam operasyonları

Özellikle 29 Mart 2009 tarihindeki yerel seçimlerden sonra yargı Kürt siyaseti üzerindeki baskısını arttırdı. 14 Nisan'da başlayan, daha sonra 24 Aralık tarihlerindeki operasyonlarla aralarında belediye başkanlarının bulunduğu bin 500 Kürt siyasetçi elleri kelepçelenerek tutuklandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 2 Mart 1994 darbesiyle tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile Leyla Zana hakkında yine yüzlerce yıllık ceza istemiyle açılan davalar sürüyor.

22 Temmuz'dan sonra

Yargı kıskacının en fazla yoğunlaştığı alan ise, Kürt vekiller oldu. 22 Temmuz seçimlerinde bağımsız milletvekili olarak seçimlere giren ve Meclis'te grup kuran BDP'li vekiller hakkında her gerekçeyle dava açılıyor. Milletvekili dokunulmazlıkları bulunmasına rağmen Anayasanın 14. maddesi gerekçe gösterilerek, BDP'li vekillerin yargılanmasına devam ediliyor. Kürt vekillerin meclise girdiği 2,5 yıllık dönem boyunca, haklarında toplam 406 fezleke hazırlandı.

BDP hukuk komisyonun yaptığı çalışmaya göre, fezlekelerin vekillere dağılımına göre, Emine Ayna 51 fezleke ile hakkında en çok fezleke hazırlanan vekil olurken, Ayna'yı 42 fezleke ile Özdal Üçer takip ediyor. Yine bu fezlekelerle birlikte Ayna için 283 yıl hapis cezası istenirken, Üçer hakkında 231 yıl, Fatma Kurtulan hakkında 134.5 yıl hapis cezası isteniyor. Yine vekillikleri düşürüldüğü için fezlekeleri işleme konulan DTP'nin yasaklı Eşbaşkanı ile Milletvekili Ahmet Türk hakkında 68.5 yıl, Aysel Tuğluk hakkında 71 yıl hapis cezası isteniyor.

Siyasetçiler AİHM'e başvurdu

14 Nisan 2009 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan ve aradan geçen bir yıla rağmen hâlâ hakim karşısına çıkarılmayan kapatılan DTP'nin yönetici ve üyeleri, uğradıkları hak ihlallerine ilişkin AİHM'e başvurdu. Aralarında kapatılan DTP'nin Eşbaşkan Yardımcıları Selma Irmak ve Kamuran Yüksek'in de bulunduğu 53 Kürt siyasetçi avukatları Reyhan Yalçındağ ve Cihan Aydın aracılığıyla davalarını AİHM'e taşıdı.

14 Nisan'da gözaltına alınarak tutuklanan DTP'lilerin 11 ayı aşkın bir süredir haklarındaki suçlamaları dahi bilmeden tutuklu kalmaları, dosya hakkındaki gizlilik kararının halen devam etmesi ve bu nedenle başvurucu ile avukatlarının halen dosyayı inceleme şansı dahi bulmamaları, herhangi bir mahkeme yapılmaksızın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi, adil yargılama ilkesinin başından beri ihlal edilmesi, bu uygulamaların kötü muamele ve ayrımcılık anlamına gelmesi gibi nedenler davanın ana nedenini oluşturuyor.

Diğeri de yolda

Öte yandan DTP'lilerin avukatlarının, yine aynı operasyon kapsamında daha sonra gözaltına alınarak tutuklanan diğer Kürt siyasetçiler ve insan hakları savunucuları için de önümüzdeki günlerde AİHM'e başvuru yapmaya hazırlandıkları öğrenildi.

Türk ve Tuğluk ifade verdiler

Milletvekillikleri düşürüldükten sonra haklarında açılan onlarca dava nedeniyle hakim karşısına çıkan DTP'nin yasaklı Eşbaşkanı Ahmet Türk ile yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, dün de 13 ayrı soruşturma nedeniyle Ankara Basın Savcılığı'na ifade verdi. Yaklaşık 2 saat süren ifade işleminde Türk'ün 9 ayrı soruşturma, Tuğluk'un da 4 ayrı soruşturma için ifadeleri alındı. (Günlük)