Birleşmiş Milletler (BM), küresel ekonomik krizin dünyada aç insanların sayısını rekor seviye olan 1 milyara çıkarttığını belirtti. BM Gıda ve Tarım Teşkilatı tarafından Roma’da yapılan açıklamada dünya ekonomik krizinin geçen yıla göre global ölçekte 100 milyon insanın daha aç kalmasına neden olduğunu belirtti. BM, dünyada her altı kişiden birinin savaşlar, politik dengesizlikler, yüksek gıda fiyatları ve fakirliğin etkisi altında kaldığını açıkladı. Aç insanların sayısındaki rekor artışının dünya da barış ve güvenlik üzerinde tehdit oluşturduğu vurgulandı. BM’in tanımlamasına göre bir kişinin aç olarak yaşaması için günde 1.800 kalorinin altında beslenmesi gerekiyor. BM, açlık sınırı altında yaşayan insanların yaşadığı bölgelerdeki ortalama nüfus artışının dünya genelinden daha hızlı olduğu bilgisine de yer verdi.
Açlık ordusundan korkuyorlar
BM Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın üst düzey yöneticisi Jacques Diouf, dünyanın hiçbir bölgesinin global ölçekte yaşanılan sorunlardan korunaklı olmadığını vurguladı. BM yetkilileri, açlık ile politik dengesizlikler arasında ciddi anlamda bağlantıların bulunduğuna da dikkat çekti.
BM raportörleri korkularını ifade etmekten de geri durmadı. Geçen yıl dünya genelinde gıda fiyatlarının artması sonucunda Mısır, Haiti, Tunus, Meksika, Moğolistan, Endonezya gibi ülkelerde yaşanan isyanları korkuyla hatırlatan Dünya Gıda Programı’ndan Josette Sheeran, “Aç bir dünya tehlikeli bir dünyadır” dedi.
Aç insan ayaklanıyor
“Yiyecek bulamayan insanların sadece üç seçeneği bulunuyor: Ayaklanmak, göç etmek ya da ölmek. Elbette üç seçenek de bizim için kabul edilemez” diye konuştu. BM yetkilileri gıda fiyatlarının geçen yılki rekor seviyesiyle mukayese edildiğinde düşüş göstermesine rağmen hâlâ yüksek düzeyde olduğu belirtti. Gıda tekellerini ayaklanmalara karşı uyardı.
Açlık ordusu isyan etmişti
Diouf gıda tekellerini uyarmakta haklı 2008 Nisan'ında 37 ülkede çıkan gıda isyanlarında halk hakkını sokaklarda aramıştı. Biriken öfke patlamış ve zincirleme olarak isyanlara dönüşmüştü. Mısır ve Haiti'de çatışmaya dönüşen sokak gösterilerinde çok sayıda gösterici öldürülmüş, tutuklanmış, isyanlar ancak kanla bastırılabilmişti.
O dönem BM Gıda Hakkı Raportörü olan Jean Ziegler, “Kitlesel açlığın sorumlusunun Batı olduğunu” söylemiş, “eşitsiz ve dehşet verici bir dünya yaratan ve giderek vahşileşen bir borsa simsarları, spekülatörler ve mali haydutlar çetesiyle karşı karşıyayız. Buna bir son vermeliyiz” çağrısında bulunmuştu. Ziegler çağrısında, “günün birinde aç insanlar ayaklanacak” diyerek önü alınamayacak isyanlardan korkusunu dile getirmişti.