17 Haziran 2009 Çarşamba

Kriz gurbetçiyi de vurdu

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz, gurbetçileri de vurdu.

Yabancı işçilerin ülkelerine gönderdiği ve yıllardır düzenli bir şekilde artan para miktarının, krizin etkisiyle bu yıl ilk kez düşmesi bekleniyor.

Ekonomik krizin etkisiyle dünyanın dört bir yanında milyonlarca göçmen işçi işlerini kaybetti.

Dünya genelinde yaklaşık 200 milyon yabancı işçi, geride bıraktıkları ailelerine her yıl 300 milyar doları aşkın para gönderiyor.

Yabancı işçilerin gönderdiği bu paralar, gelişmekte olan ülkeler için dış yardım ya da doğrudan yabancı yatırımdan daha tercih edilir bir destek.

Tacikistan ve Moldova gibi küçük ekonomilere sahip ülkelerde, yabancı ülkelerde çalışan vatandaşlarının gönderdiği paralar ulusal gelirin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.

Yurtdışında çalışan işçilerin, en büyük miktarda para gönderdiği ülkelerin başında ise nüfuslarının büyüklüğü nedeniyle, Çin, Hindistan ve Meksika geliyor.

En fazla para gönderilen kaynak ülke ise ABD. Amerika'da çalışan işçiler, ülkelerine her yıl yaklaşık 45 milyar dolar para gönderiyor.

Ekonomik krizden etkilenen yabancı işçilerden biri, Zimbabveli Justin Dlovu.

2002 yılında İngiltere'ye gelerek sığınma başvurusunda bulunan ve sonra bir araba fabrikasında ustabaşı olarak iş bulan Justin Dlovu, birkaç ay önce işini kaybetmiş ve yeni iş bulamamış.

Geniş aileler halinde yaşadıklarını söyleyen Dlovu, "Bizde işi olan kişi ailenin geri kalanına, çocuklarına, eşine ve anne-babasına bakar," diyor.

Dlovu'nun İngiltere'den gönderdiği parayla geçindirmesi gereken kişi sayısı ise, diğer Zimbabveli arkadaşlarına göre daha az, dördü okula giden çocuk olmak üzere 10 kişi.

Dlovu "Para gönderemezsem çocuklarım eğitimlerine devam edemez, suça itilirler." diyor.

Her gün haberleri dinleyen Dlovu ekonomik krizin yakında biteceğinden umutsuz.

BBC Turkish / 17.0