Orta Amerika ülkesi Honduras'ın solcu devlet başkanı Manuel Zelaya'yı askerler tutuklayarak Kosta Rika'ya götürdü. Zelaya'nın müttefikleri Chavez ve Morales'ten darbeye sert tepki geldi.
Orta Amerika ülkelerinden Honduras'ta cumhurbaşkanı ile ordu arasındaki anayasa krizi, askeri darbeyle sonuçlandı.
Ülkenin solcu devlet başkanı Manuel Zelaya, tartışmalı anayasa referandumuyla ilgili oylama başlamadan önce askerler tarafından tutuklandı.
Onlarca asker, sabah saatlerinde Zelaya'nın konutunu kuşattı, daha sonra kamyonlara binerek buradan ayrıldı.
Başkent Tegucigalpa'nın dışındaki bir hava üssüne götürülen Zelaya'dan saatlerce haber alınamadı.
Ardından Zelaya'nın Kosta Rika'da olduğu ortaya çıktı.
Kosta Rika Kamu Güvenliği Bakanı Janina del Vecchio, askerlerin evinden alıp tutukladığı Manuel Zelaya'nın kendi ülkesinde bulunduğunu duyurdu.
Merkezi Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan uluslararası televizyon kanalı Telesur'a açıklamalarda bulunan Zelaya, ''San Jose'de Kosta Rika'dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' dedi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bunun arkasında olup olmadığını açıklamasını istedi.
Zelaya, ''Eğer Washington bu darbeye destek vermediyse, halkımıza ve demokrasiye karşı bu saldırıyı engelleyebilir'' ifadesini kullandı.
CHAVEZ VE MORALES'TEN SERT TEPKİ
Manuel Zelaya'nın tutuklanmasına en sert tepkiyi müttefikleri Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'ten geldi.
Chavez, Zelaya'nın askerlerce tutuklanmasını ''darbe'' olarak niteledi ve ABD Başkanı Barack Obama'dan bu darbeyi kınamasını istedi.
Bolivya Devlet Başkanı Morales de ''darbeyi'' kınadı ve uluslararası toplumu kınamaya çağırdı.
ABD Başkanı Barack Obama ise Honduras'ta askerlerin Zelaya'yı tutuklamasından derin endişe duyduğunu açıkladı.
Venezuela lideri Hugo Chavez'in müttefiki olan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, yüksek mahkeme, ordu, kongre ve kendi partisinden bazı üyelerin muhalefetine rağmen anayasal reform için referandum yapma sözü vermişti.
Zelaya, geçen hafta görev süresinin 4 yıl uzatılmasını sağlayacak referandumun düzenlenmesi konusunda kendisine yardımcı olmayı reddeden genelkurmay başkanını görevden almıştı.
AA / 28.06.09