Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER), Galatasaray Lisesi önünde 16 haziranda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, zorunlu göçler sonrası yaşanan insan hakları ihlallerinin açığa çıkarılması ve faillerinin yargılanmasını talep ederek.
Eylemde, “Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER)” pankartı ile “We want our villages!”, “Topraklarımıza mayın değil ürün yakışır”, “Köye dönüş için yasal güvence istiyoruz”, “Koruculuk kaldırılsın” vb. dövizler taşındı. Basın açıklamasını GÖÇ-DER Başkanı Sami Özgen gerçekleştirdi. Özgen yaptığı açıklamada, ülkede yaşann iç savaşın sonucu olarak 1987 yılından bugüne kadar süren zorunlu göçün, ülkenin ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel yapısını etkileyerek giderilmesi oldukça zor tahribatlra yol açtığını belirterek, bu alt-üst oluşun insani maliyetini ölçmenin ise olnaksız olduğunu söyledi.
Zorunlu göç sorununun beraberinde, gecekondulaşma, barınma, beslenme, sağlık, eğitim, sosyal uyumsuzluk vb. gibi sorunlara yol açtığını söyleyen Özgen, zorunlu göçe tabi tutulan göç mağdurlarının çoğunluğunu köy koruculuğunu kabul etmeyenlerin oluşturduğunu söyledi. Özgen, son olarak "zararların ödenmesi için" çıkarılan 5233 sayılı yasanın, zarar görenlerin zararlarının ödenmesinden çok, kısa bir sürede ve düşük bir maliyet ile bu sorundan kurtulmak isteyen devletin çıkardığı bir yasadan öteye gitmediğini belirtti. Özgen, zorunlu göç sorununun çözümü ve geri dönüşlerin sağlanması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Artık herkesçe bilinen Kürt sorununun inkar ve imha siyaseti yerine, demokratik diyalog yöntemi ile çözümü,
- Halklarımız arasındaki birlikte yaşma duygusunu yok eden operasyon ve çatışmalara son verilmesi,
- Başta çocuklar olmak üzere bir çok insanın ölmesine yada sakatlanmasına neden olan mayın ve savaş artığı malzemelerin temizlenmesi
- Kime ve neye hizmet ettiği belli olmayan ve geri dönüşün önünde engel olan Köy koruculuğu, Jitem vb. militarist güçlerin açığa çıkarılıp lağvedilmesi
- Mağdur edilen yuttaşların maddi manevi mağduriyetlerinin karşılanması
- Geri dönüşlerin sağlanabilmesi için köylerin alt yapısının, sağlık ve sosyal alanlarda çalışma yapılması ve bunun için bütçe ayrılması gerekmektedir.