Savcı, faili meçhul cinayetler nedeniyle hakkında 9 kez müebbet hapis istenen Albay Temizöz'ün ekibindeki dört uzman çavuşla ilgili bilgi talebine yanıt alamıyor.
Cizre'de işlenen cinayetlerin faili gerçekten de 'meçhul' çıktı! Cinayetlerden sorumlu tutulan ve dokuz kez müebbet hapsi istenen Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün özel ekibindeki dört uzman çavuşun kimliği bir türlü saptanamadı. Evrakların altına sadece kod adlarını yazan bu askerlerin gerçek ismine de, fotoğrafına da ulaşılamadı. Tüm girişimleri sonuçsuz kalan savcı, Albay Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da aralarında olduğu yedi sanık hakkında dava açarken, dört askerin dosyasını ayırdı.
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, 1993- 95 arasında işlenen faili meçhul cinayetler ile o dönem Cizre'de görev yapan Albay Temizöz ve ekibinin bağlantısını soruştururken, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı ve Cizre Hisar Komando Tabur Komutanlığı'na yazı yazarak, tüm uzman çavuşların sicil bilgilerini ve fotoğraflı levha dosyalarını istedi. Ancak, 1993'te Albay Cemal Temizöz'e bağlı çalıştıkları bildirilen ve 20 kişiyi öldürdükleri ileri sürülen 'Ramazan Kanlıdere', 'Cabbar Dayı', 'Selim Hoca' ve 'Kemal Hoca' kod adlı dört uzman çavuşun açık kimliklerine bir türlü ulaşılamadı.
KOD ADIYLA İMZA İlçe Jandarma Komutanlığı, dört uzman çavuşun da; yakalama tutanağı, görev emri, gözaltı işlem kaydı ve ifade tutanağı gibi evraklardaki imzalarının altına kod isimlerini yazdığını, sicil numaraları ve açık kimliklerini kullanmadığını, bu yüzden kim olduklarının tespit edilemediğini bildirdi.
Özel yetkili savcı, bu gelişme üzerine Albay Temizöz ile birlikte tutuklanan itirafçılar Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ, Adem Yakın ve ifadesiyle bu soruşturmanın başlamasına neden olan M.N.B'ye fotoğraf göstererek uzman çavuşları teşhis ettirmek istedi. Bu amaçla, 1993-95 yıllarında Cizre Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı emrinde görev yapan uzman çavuşların fotoğraflı personel görev levhası talep edildi.
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ Ancak levhada, istihbarat grup komutanlığında görev yapan uzman çavuşlardan hiçbirinin fotoğrafının olmadığı ortaya çıktı. Uzman çavuşların tayin olduktan sonra albümdeki fotoğrafları çıkardığını düşünen savcılık, tutuklu sanıkların daha fazla mağdur olmaması için davayı yedi sanıkla açmak zorunda kaldı.
Haklarında daimi arama kararı çıkarılan 'meçhul' uzman çavuşların dosyası, Albay Cemal Temizöz'ünkinden ayrıldı ve farklı bir hazırlık numarasına kaydedildi. Bu arada Diyarbakır 6. Ağır Ceza'da yargılanacak olan Albay Cemal Temizöz'ün avukatı Hikmek İşler, nöbetçi mahkemeye müvekkilinin tahliyesi için yaptığı başvurunun reddedildiği öğrenildi.