27 Temmuz 2009 Pazartesi

Üçüncülükten işçiye düşen:YOĞUN SÖMÜRÜ

Kriz gerekçesiyle işten atma ve ücretsiz izin uygulamalarına sık sık başvuran Ford, İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2008 Raporu”nda 3. sırada yer aldı. 2009 yılının başından itibaren 2000 civarında işçinin atıldığı, ayda 10 gün çalışma ve ücretsiz izinlerin dayatıldığı, 400 işçinin Arçelik Klima fabrikasına ödünç verildiği Ford, kârlılıkta da 3. sıradaki yerini korudu.
Ford’un kârlılıkta 3. sırada olmasını, kendileri üzerindeki sömürüye ve hak gasplarına bağlayan Ford işçileri, bir taraftan kârına kâr katan bir fabrikanın diğer taraftan işçiye sefaleti reva görmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiler. Ford’un geçen yıl da ihracat şampiyonu olduğunu söyleyen işçiler, zarar etmeyen fabrikanın kârında meydana gelen küçük bir azalmanın faturasının işçiye çıkarıldığını ifade ettiler.
İŞÇİ HAKLARI BUDANIYOR
Ford’un kârlılık için aldığı tedbirlere işçi haklarını budamaktan başladığını belirten bir Ford işçisi, “Her yıl verilen 250 YTL’lik hediye çekleri verilmedi, fabrikanın kuruluşunun 50. yılı dolayısıyla işçilere televizyon ve diz üstü bilgisayar verileceği söylenmişti, verilmedi. Her yıl yapılan konser, piknik, sünnet etkinlikleri yapılmadı” diye konuştu. Temmuz ayında yapılan açık kapı toplantısında fabrika müdürü Haydar Yenigün’ün bu kesintilerden 30 trilyon kâr ettiklerini söylediğini hatırlatarak sözlerine devam eden Ford işçisi, fabrikanın kârlılıkta 3. olmasının gerekçesinin bu sözlerde aranması gerektiğini belirtti.
PATRON KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Ford’un kriz döneminde zarar etmediğini olsa olsa kârdan zarar ettiğini belirten bir diğer Ford işçisi, “Patron krizi fırsat bildi. 10 yıllık işçileri dahi çıkardı. Yerine asgari ücretle yeni işçi aldı. Bütün işçileri ücretsiz izne çıkardı. Ayda on gün işe geldik. İnsanlar bunalıma girdi. Sadece bunalımdan bile birçok işçi işten çıktı” şeklinde konuştu. Hükümetin aldığı önlemlerin de işçilere yaramadığını belirten Ford işçisi şöyle devam etti: “Bu önlemlerin bize bir faydası olmadı, ÖTV’yi indirdiler. Yine patron kazandı. Olan yine işçiye, garibana oldu.”
Ford fabrikasının otomotiv sektöründe en düşük ücreti verdiğini vurgulayan başka bir Ford işçisi, “Aldığımız ücret zorunlu ihtiyaçlarımızı bile karşılamaya yetmiyor, ihtiyaçlarımızı karşılayamayacağımız korkusuyla eşlerimizle dışarı çıkmaya çekiniyoruz” diye konuştu.
İŞÇİ SAYESİNDE OLDU
“Ford kârlılıkta 3. olduysa bu işçiler sayesin olmuştur” diyen Ford işçisi, şöyle devam etti: “Fabrikanın elde ettiği kârın sonucu olarak, bize az işçiyle çok iş yapmak, esnek çalışma, sosyal hakların gasp edilmesi, düşük ücret reva görüldü.” (Kocaeli/EVRENSEL)