24 Temmuz 2009 Cuma

‘KAMUDA İPLER KOPUYOR’

Hükümet 2010 için kamu emekçilerine en fazla yüzde 5,5 zam yapacağını açıkladı. Memur-Sen’den bu şartlar altında masaya oturulmayacağı bildirildi. KESK’ten ise hükümetin kendileriyle görüşmede bulunmaması durumunda greve gidileceği ifade edildi
Maliye Bakanlığı, 2010 yılında kamu emekçileri ücretlerine en fazla yüzde 5,5 artış yapabileceklerini açıkladı. Toplu görüşmelerde hükümetle masaya oturacak Memur-Sen ise böyle bir teklife imza atmayacaklarını bildirdi. Hükümet ile kamu işçileri arasındaki toplu sözleşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasından sonra gözler, memur maaşlarına yapılacak artışa çevrildi.
2,5 milyonu aşkın memur, önümüzdeki ay başlayacak toplu görüşmeleri merakla beklemeye başladı. Ancak ekonomi yönetimi, gelecek yıl için maaş artışlarına ‘kriz ayarı’ çekmeyi düşünüyor. Bütçe gelirlerindeki düşüş sebebiyle sigara ve akaryakıt başta olmak üzere vergi oranlarında artışa giden Maliye, kamu çalışanlarının maaşlarına 2010 yılı için altı aylık dönemler halinde yüzde 2,5’erden toplam yüzde 5 zam planlıyor.
Maliye kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplu görüşmelerde hükümet en fazla yüzde 5,5’e çıkacak. Eğer bu teklif gerçekleşirse en düşük devlet memuru maaşı yaklaşık 60 TL artacak. Aile ve çocuk yardımıyla birlikte en düşük memurun cebine 1.278 lira girecek.

‘EK ÖDEME TEKLİFİ GERİ ÇEVRİLECEK’
Maliye bürokratları, toplu görüşmelerde memur sendika ve konfederasyonlarından gelecek herhangi bir ek ödeme teklifinin geri çevrileceğini açıkladı. Eşit olarak zammın ekonominin iyi olduğu dönemlerde verildiğine dikkat çeken Maliye’den üst düzey bir yetkili, "Şimdi kriz dönemindeyiz. Bu durumda gelecek yıl için enflasyonun üzerinde bir fiyat artışına gitmemiz söz konusu değil. Yıl sonunda enflasyon geçen yıl memura verilen 2009 zammının altında çıkacak. Dolayısıyla aradaki fark da memurun cebine kalmış oldu." dedi.
Türk-İş ile hükümet arasında gerginliğe yol açan toplu sözleşmeler, işçilerin grev resti çekmesi üzerine tatlıya bağlanmıştı. Buna göre yaklaşık 270 bin kamu işçisi 2009’un ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ay için de 5,5 olmak üzere toplam yüzde 8,5 ücret zammı aldı. Kamu işçisine 2010 yılında da eşit iki parça halinde toplam yüzde 5 zam verilecek.

“YÜZDE 5,5’LİK ZAMMA İMZA ATMAYIZ”
Maliye’nin çalışmalarını sürdürdüğü ve yüzde 5,5’lik zammı öngören çalışmaya memurlardan tepki geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, böyle bir teklife imza atmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Masaya bu rakamla gelmek, krizin oluşturduğu düşük enflasyondan medet ummak olur. Ek ödeme verilmeden böyle bir rakama karşı çıkarız. Bu teklifin kabul edilebilir bir tarafı yok." diye konuştu.
Her 100 devlet memurunun yüzde 35,4’ü bin 200 lira ile bin 400 lira, yüzde 27,7’si ise bin 400 lira ile bin 750 lira arasında maaş alıyor. Bilinenin aksine memurların 163 bin 452’si İstanbul’da, 155 bin 92’si ise Ankara’da görev yapıyor. Türkiye’de genel bütçeli kurumlarda 1 milyon 439 bin 995 memur hizmet veriyor. Ocak-haziran dönemi maaşlarından yapılan derlemeye göre maaşı iki bin lira ile 2 bin 500 lira arasında olan memurların sayısı 26 bin 530. 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasında olanların sayısı ise 5 bin 707. Genel bütçeli kuruluşlarda 7 bin 18 memurun cebine ise aylık 4 bin liranın üzerinde ücret giriyor.

KESK: 15 AĞUSTOS’TA GREV YAPACAĞIZ
KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, konuyla ilgili şunları söyledi: "15 Ağustos’ta hükümet bizimle toplu iş sözleşmesi yapmazsa grev yapacağımızı ilan ediyoruz. Dolayısıyla bizim taleplerimiz sadece memurlarla ve kamu çalışanlarıyla sınırlı değildir. Taleplerimiz bir milyondan fazla işten atılan insanların talepleridir. Halkı bezdiren, olaylı vergilerle kendi açıklarını kapatmaya çalışan iktidara karsı bütünlüklü bir program hazırlayacağız. Sendikalar ve duyarlı olan demokratik kesimlerle birlikte bu talepleri mücadeleye dönüştüreceğiz. Bir taraftan krizin olmadığını söylüyorlar, diğer taraftan bu krizin bedelini halka ödetmeye çalışıyorlar. Bunu kabul edemeyiz."
KESK Genel Başkanı Sami Evren ayrıca ekonomik tedbir paketine de değinerek, “Bu tedbirler, krizin bedelini emekçilere fatura etmek için alınmıştır” dedi.
Evren, “İlaçta emeklilerin katkı payını yüzde 10’dan yüzde 15’e, çalışanlarda ise yüzde 20’den yüzde 30’a çıkaran, sokak aydınlatması gibi temel bir kamusal hizmetin bedelinin dahi halka yansıtan, temel ihtiyaç maddeleri fiyatlarına hemen yansıyacağı açık seçik olan yol ve köprü ücretlerinin yüzde 20 artırılmasını içeren tedbirler her geçen gün yoksullaşan halkın sefaletini artırmaktadır” diye konuştu.