20 Temmuz 2009 Pazartesi

Haddini bilmenin sayısız faydaları ya da bizimkilerin adını ağzına alacaklara altın öğütler

Şimdi başlığa bakıldığında yazının çok sert ve yer yer açık ya da kapalı tehditler içereceğini sananlar çıkabilir.

Peşinen söyleyeyim; yanılıyorsunuz. Yazının muhatabının, sertlik gerektirecek kadar ciddiye alınır olduğunu düşünmüyorum. ‘Peki, o zaman üstüne yazmaya ne gerek var’, diyenlere, bazen insanın kendi iç huzuru için yazmak isteyebileceğini, bunun da son derece insani bir şey olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Kendi iç huzurum için yazıyorum; bu da yazıyı eğlenceli kılıyor. Yazı bizleri kızdırmak için kaleme alınmış olsa da kükremenin ne âlemi var. Kükremek haddinden fazla değer vermek anlamına gelmez mi? Gelir elbet. O halde en iyisi yazmak ama yazarken de, Melih Pekdemir’in vakti zamanında ÖDP içinde polemik yaptığı kalemşorlardan biri için kullandığı ifadenin sınırlarını fazla zorlamamaya çalışmak. Melih Pekdemir’in tanımı şimdi bu yazının da ihtiyacını görüyor.

Pekdemir, kendisi için “sol milliyetçi “ diyen, ÖDP’nin “Mustafa Kemal ırkçılığının bile gerisinde kaldığı” iddiasında bulunan bir yazara “Dipnotumun köşe yazarı” demişti de, biz okurlar, ancak bu yolla, kabul edilemezlik sınırını, ‘ciddiye almamak lazım’ rahatlığına kadar genişletme şansı bulabilmiştik.

Rahat olmak lazım. Çünkü biri kalkıp, ne yazık ki hâla solcu bilinen biri kalkıp, Mahirlerin, Denizlerin, İboların ismini ağzına destursuz alıyorsa; destursuz almakla yetinmeyip, onların değer olarak görüldüğünü ve unutulmadığını vurgulayan pankartları “çok önemli ve derin gibi görünüp de hiçbir şey söylemeyen laflara hayranlık duymuşumdur” faslına dâhil edip küstahlaşabiliyorsa; küstahlaşmakla durmayıp, faşist-çete kırması bir grup tarafından katledilen ÖDP üyesi Sinan Kayış’ın arkadaşları tarafından asılan “Sinan’a sözümüz halk iktidarı” pankartını dalga geçen sözcüklerle yazısına konu edip, genç yaşında katledilen delikanlının özlemi ve acısını yaşayan arkadaşlarını rencide ediyorsa; rencide etmekle kalmayıp, kendisi de şair olan yazar, Murathan Mungan’ın, "Söyleyin dağlara rüzgara / yurdundan sürgün çocuklara / düşmesin kimse yılgınlığa / geçit vardır yarınlara” dizesinin beze yazılarak asılmasını, “okuyana gaz vermek dışında hiçbir anlamı olmayan şiirsel sözler” olarak görüyorsa ve bütün bunları utanmadan, sıkılmadan yazabiliyorsa, orada durmak ve yazarı “dipnotumun köşe yazarı” kıvamında ele almak gerekiyor.

Burada bir paranteze ve üç hatırlatmaya ihtiyaç bulunuyor. (Birincisi: Sinan Kayış ÖDP üyesi genç bir delikanlıydı. Ufuk Uras’ın fotoğrafının bulunduğu bir bildiriyi dağıtırken öldürüldü. İroni midir yoksa tuhaf bir rastlantı mıdır bilinmez ama yazarın yakın durduğu ve adı geçen yazıya sayfalarını açan Sosyalist İşçi dergisi ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) çevresi Ufuk Uras’la kader birliği içinde yeni bir parti oluşum sürecinde bulunuyor. Sanırım ironi burada karşımıza çıkıyor. Ufuk Uras, kendi fotoğrafını taşıyan bildiriyi dağıtırken öldürülen delikanlının adının yazılı olduğu pankarttan nefret eden birileriyle omuz omuza yürümeye hazırlanıyor. Hoş bu da söz mü şimdi; Ufuk Uras son bir yılını, devrimcileri tarihin çöplüğüne atmakla vazifeli geçirmemiş miydi? Rahat olsun Ufuk Uras, şimdi samimi ve sıkı bir yardımcısı var.

Gelelim ikinci hatırlatmaya: Mahirleri anarsın, “kahrolsun”, “yaşasın”la başlayan pankartlar hazırlar, sloganlar atarsın, beyzadeler seni “arkaik solcu” ilan ederler, ne geri kafalılığın, ne kazmalığın, ne tutuculuğun kalır. Bu sefer, Murathan Mungan’ın yazdığı ve Yeni Türkü’nün bestelediği naif bir şiirin dizelerini kullanırsın yine yaranamazsın. Çünkü yazara göre Türkiye’nin gündemi başkadır. Gündem ergenekondur; öyle “geçit vardır yarınlara” gibi “sallamalara” ne gerek vardır. Sanırsınız ki AKP hükümetinin sözcüsü konuşmaktadır. Hoş bir farkları kalmadı zaten.

Son hatırlatma: Yazıdan anlaşılıyor ki, devrimci olmak, iz bırakmak, gelenek yaratmak için birkaç kritere sahip olunması gerekiyor.

Bir: Önce yabancı dil bileceksin. Yazar yabancı dil bilmeyen İbrahim Kaypakkaya’yı şu satırlarla tanımlamış: “Yabancı dil bilmeyen; Marxist klasikler bir yana dursun, Mao'nun eserlerini bile doğru dürüst okuması mümkün olmayan, okuduğu kadarını da berbat tercümelerden okuyan bir delikanlı. Yazdıkları, bir avuç polemik makalesinden ibaret olan, daha fazlasını yazmaya vakit bulamayan bir delikanlı.”

İki: Devrimci önder olmak için yaşlı olmak gerekmektedir. 24 yaşında olmak fikri üretim için yeterli değildir. Yazar 24 yaşında işkencede öldürülen İbrahim Kaypakkaya’nın yaşının çok genç olduğunu, yani aklının bu tür derin konulara ermediğini şu satırlarla ifade etmektedir: “24 yaşında öldürülen bir delikanlıdan söz ediyoruz. Öğrenciliği bırakıp silaha sarılan, ömrünün son yılını dağ başlarında çatışmakla, kaçmakla geçiren bir delikanlı.”

Bir başka kriter de yaş, deneyim ve aradan geçen zamanla ilgilidir. Genç yaşta ölmek, bir devrimci için tercih edilmeyecek bir durumdur. Devrimci dediğin, çok yaşamalı, çok okumalı, dünyadaki gelişmelere hâkim olmalı ki, kaleme alınan görüşlerin kıymeti harbiyesi olsun. Değil mi ki her şey değişti, o halde 30 sene önce kaleme alınan görüşleri elinin tersiyle itilmelidir. Yazar bu konudaki görüşlerini şöyle aktarmıştır: “Nasıl bir ‘gelenek’ olabilir bu? Bu delikanlının dünya işçi sınıfı hareketine katkısı ne olmuş olabilir? Dünya emekçilerinin deneyimlerine, bilgisine, teorilerine neler eklemiş olabilir? Ve bugün siyaset yaparken, dünyayı anlamaya ve değiştirmeye çalışırken, 35 yıl önce ölmüş ve kısacık hayatında devlete meydan okumak dışında pek fazla bir şey yapmaya vakit bulamamış bir gencin ‘geleneği’ mi ışık tutacak bize?”

Bu da benden bir hatırlatma olsun. Size değil efendim; Mahirlerin, İboların yazdıkları devrimcilere ışık tutmaktadır. Siz ideolojik gıdanızı nerden, hangi gelenekten, hangi derin ve akil adamlardan alıyorsunuz bilmeyiz ama Mahirler bizim için önemlidir. Hem yazdıkları önemlidir hem de Kızıldere’de, işkence tezgâhlarında bıraktıkları miras.

Parantezin çok uzadığının farkındayım ama bu “dipnotumun köşe yazarına” bir hatırlatma daha yapmak boynumun borcu olsun. Yazar ve DSİP çevresi Troçkist olarak tanınmaktadır. Troçki 1879 yılında doğmuştur. Rusya’da işlerin kızıştığı dönemi 1900’lerin başı olarak kabul edersek, o yıllarda Trokçi 20’li yaşların ilk yarısındadır. Daha yolun yarısını tamamlamadan ise Petrograd Sovyeti Başkanı, Dışişleri Bakanı, Savaş Bakanı, Kızıl Ordu kuruculuğu ve yöneticiliği, III. Enternasyonal kuruculuğu yapmıştır. Rusya’da devrimin önderleri arasında sayıldığı günlerde ancak Mahir, İbo, Deniz kadardır. O yaşta delikanlıların algısı, yeteneği, bilinç düzeyi arasında nasıl bir fark vardır ki, bizimkiler gelenek yaratacak derinliğe, bilgiye sahip olamamakta, ama 25 yaşındaki Troçki’nin yazdıkları bugünlere kadar ulaşmakta, hatta aradan neredeyse 100 yıl geçmesine rağmen yazarımıza ve DİSP çevresine rehber olmaktadır.

Parantez burada bitiyor.

Aslında yazı da burada bitse fena olmayacak. Evet, yazı da burada bitmeli ve dipnot başlamalı.

Dipnot:

Yukarda adı zikredilmeyen yazar Roni Margulies’tir. Taraf gazetesinin çiçeği burnunda yazarıdır. Yazısının başlığı “Mahir, Hüseyin, Ulaş…”tır. Bu tür yazılar yazdığı, yazacağını hissettirdiği için Taraf’a terfi etmiştir. Taraf devrimcilere küfredenlere kucak açmakla ün yapmıştır. Birgün gazetesinde “Günlüğe düşen notlar” adı altında yazı yazdığım dönemde, gazetede Forum sayfasından sorumlu olarak çalışmıştır.

Benim doldurduğum köşe Forum sayfasında olduğu için, köşeden duyduğu rahatsızlık, gazete yönetimiyle aramda krize yol açmış ve bir süre yazılara ara vermiştim. Sorun teknik nedenlerden çıktı şeklindeki açıklamadan tatmin olmamış, küçük bir araştırmayla, Forum sayfasından sorumlu Roni Margulies’in “Sayfamda bu köşeyi istemiyorum” diyerek işi yokuşa sürdüğünü öğrenmiştim.

Hangi bilginin doğru olduğu Roni’nin daha sonra kaleme aldığı yazılardan anlaşılmıştır. “Mahir Hüseyin Ulaş…” küfür namelerin sonuncusudur.

“Günlüğe düşen notlar” köşesinde ölen, öldürülen ve yaşamakta olan devrimcilere dair küçük küçük öyküler anlatılıyordu. Devrimcileri sevmeyen Roni, sayfasında o köşeyi istemedi; ne yazık ki gazete yönetimi de buna izin verdi. Gazeteye tekrar yazmaya başladığımda Roni oralarda mıydı hatırlamıyorum. Ama ilk yazımda yaşanan krizle ilgili duygularımı şöyle ifade etmiştim: “Ben gazetenin yazarı değil, burada öyküsünü okuduğumuz insanların arkadaşıyım; köşenin başına gelenleri, kendimle ilgili algılamıyorum. Bu nedenle, arkadaşlarımızın o güzelim hatıraları aşkına bu uğraşı sürdürme mecburiyetinden kaçamadım. Çünkü biliyorum ki burada yazılanlar ne benim, ne de bir başkasının nam-ı hesabına dâhil edilecektir. Özlem ve vefa bu köşenin belirleyicisi olacaktı; bunu az biraz da olsa başardığımıza inanıyorum. Bundan sonra ne olması gerektiğine geçmeden, çok bilinen karınca öyküsünü hatırlatacağım: Milyonlarca karınca bir uçurumun kenarına gelir, karşıya geçmek zorundadır. Uçuruma ilk girenler ölür, sonra girenler ise ölenlerin üzerine basarak karşıya geçer. Burada, uçuruma ilk giren karıncaların öyküsünü yazmaya çalışıyorum. Şimdi herkes şunu bilmeli: Eğer bugün buradaysak, eğer tesadüfen uçuruma ilk giren karıncalardan değil de, karşıya geçenlerden biri olduysak, üzerine bastığımız karıncalar sayesindedir.”

Roni ve onun gibiler üstüne basarak karşıya geçtikleri karıncaları, ölen arkadaşlarımızı yok sayarak, onlara küfür ederek şu lanet düzende kendilerine yer açmaya çalışıyor; iş buluyor, siyaset yapıyor, varlığını sürdürüyor. Helali hoş olsun; bizden uzak dursunlar başka ne isteriz.

“Vurulması en kolay yere, en kolay zamanda vuruyorlar.” mealinde bir şey yazmıştı Ahmet Hakan. Vurmaya devam etsinler. Bizim işimiz Roni gibilerle değil, onları defterden çoktan düşürdük; biz ağa babalarının defterini düreceğiz; düremezsek eğer, derdi de, acısı da hüznü de bizim olur. Onlar, Roni gibiler, Melih Pekdemir’in dipnotunun köşe yazarına dediği gibi ancak “kralın soytarısı” olabilirler; kralın soytarılarıyla da bizim işimiz olmaz.
İnönü Alpat
Sendika.org