Giresun beş gün aradan sonra ikinci kez sele teslim oldu. Geçen perşembe günü kentin batı yakasındaki Bulancak İlçesi ve çevresinde etkili olan sel,bu kez de doğu yakasını vurdu. Yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı, ilçelerle ulaşım kesildi.
Giresun beş gün aradan sonra ikinci kez sele teslim oldu. Geçen perşembe günü kentin batı yakasındaki Bulancak İlçesi ve çevresinde etkili olan sel, bu kez de doğu yakasını vurdu. Yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı, ilçelerle ulaşım kesildi. 12 saat aralıksız yağan yağmur kentin bütün altyapı sistemi çökertti.
Selin bu kadar etkili olmasında en önemli faktörün ise suyun denize akışını engelleyen Karadeniz Sahil Yolu olduğu belirtildi. Yıllardır halkın ve uzmanların karşı çıkmasına rağmen yapımında ısrar edilen, AKP Hükümetinin de bolca propagandasını yaptığı yol özellikle Doğu Karadeniz’deki kentleri yaşanmaz hale getirdi.
VUSLATA ERİLEN GÜN
Karadeniz Sahil Yolu’nun açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan bu yol ile Karadeniz Bölgesi’nin bir ekonomik cazibe merkezi olacağını iddia etmiş, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da Karadeniz Sahil yolunu överek “Bugün bir rüyanın gerçek olduğunu görüyoruz. Yıllar süren çileden sonra vuslata erilen gündür” demişti.
Önceki gün yaşanan selin ardından konuşan Giresun Belediye Başkanı CHP’li Kerim Aksu, Karadeniz Sahil Yolu’nun sadece koyları ve doğal güzellikleri değil şehirleri de mahvettiğini kaydetti.
YİNE DERELER TAŞTI
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sahil kesiminde bir haftadır etkisini gösteren yağmur, 5 günlük aranın ardından Giresun’u yeniden etkisi altına aldı. Önceki gün akşam saat 19.00’da başlayan ve sabaha kadar aralıklarla etkisini sürdüren şiddetli yağış nedeniyle kentin ana arterleri trafiğe kapandı. Kentte yüzlerce dükkan ve konutu su bastı. Şehrin doğu yakasındaki Aksu, Boğacık ve Sütlaç dereleri taştı. Yer yer heyelanların meydana geldiği Giresun-Sivas karayolu ulaşıma kapandı.
Giresun kent merkezinde sık sık elektrik kesintileri yaşandı. Yağışın kentin ana arterlerini sular altında bırakması nedeniyle şehir içi ulaşım felç oldu, sokaklarda büyük çukurlar ve çökmeler meydana geldi. Giresun Belediyesi itfaiye ekiplerinin mahsur kalan toplam 16 kişiyi kurtardığı öğrenildi.
Selin yaptığı tahribat da gün ışıkları ile beraber ortaya çıktı. Bazı noktalarda sel kaldırımı sökerek çukurlar oluştururken, Karadeniz Sahil Yolu’nda su birikintileri nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor.
CAN KAYBI YOK
Günün ilk ışıkları ile birlikte esnaf iş yerinde su tahliye çalışmalarına başladı. Diğer yandan Giresun’da aralıklı bir şekilde yağmur devam ediyor. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise çöken evler olduğunu, yolların bozulduğunu ama can kaybını bulunmadığını açıkladı. Şu ana kadar 3 evin çöktüğünü dile getiren Aksu, yağışın devam etmesi sebebiyle kaç ev işyerini su bastığı konusunda bilgi alamadıkları için rakam veremeyeceğini ama binden aşağı olmayacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.
Duroğlu Beldesi’nde Aksu Nehri’nin yan kollarının taşması sonucu Giresun-Dereli yolu da kapandı. Yol üzerinde büyük tonajlı araçların geçişlerine izin verilmiyor. Güzergâhtaki çok sayıdaki ev selden etkilendi. Rasim Aydın’ın aracı sel sularının getirdiği çakılların altında kaldı. Evinin etrafında toprak kayması olan Aydın’ın küçükbaş hayvanları telef oldu.
7 KİŞİ SON ANDA KURTULDU
Giresun-Dereli yolu üzerinde Selime-Mehmet Devrim çiftinin evi sabah toprak kaymasının etkisinde kaldı. Ailenin çocukları ve misafirleriyle birlikte evde bulunan 7 kişiyi Mehmet Devrim’in dikkati kurtardı. Devrim, 30 yılda biriktirdiklerinin bir anda kaybolduğunu dile getirdi.
ULAŞIM FELÇ
Duroğlu Beldesi’nden geçerek Aksu deresine bağlanan küçük bir derenin tahrip ettiği Karadeniz Sahil Yolu’nu açma çalışmaları suyun şiddeti nedeniyle yarım bırakıldı. Oluşan kuyruk nedeniyle bazı araçlar yüksek köy yollarından Giresun’a ulaşmaya çalıştı. Karadeniz Sahil Yolu bir saat süreyle ulaşıma kapandı. Sivas yolu güzergahındaki Dereli, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerine uzun süre ulaşım sağlanamadı. Yağmur enerji nakil hatlarını da etkiledi.
AFET BÖLGESİİLAN EDİLDİ
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun’un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Giresun’da selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulunan Bakan Demir, “Giresun, 7269 Sayılı yasaya istinaden, afet bölgesi ilan edildi” dedi.
Özellikle kırsal kesim ve belediyelerdeki tüm altyapı hasar tespitleri yapıldığını anlatan Bakan Demir, şunları söyledi: “Bunlara ilişkin hem bakanlığımız kaynaklarından, hem özellikle belediyelerle ilgili Maliye Bakanlığımızdan ödenekler talep ederek, söz konusu hasarların giderilmesi ve özellikle yenilerinin yapılmasına harcanacak. Acil ihtiyaçlar için Valiliğimize, Belediyemize bir miktar kaynak aktarılmıştır. Başbakanlıktan ve bakanlık Acil Ödenek Fonu’ndan Giresun’a 700 bin liraya yakın para intikal etti. Başbakanlıktan da 600 bin lira para geldi. Bunlar, vatandaşların iaşeleri, acil barınmaları, kurtarma çalışmalarında harcanacak olan paralar. Şu anda valimize ulaşmış durumda.”
SELZEDE KADINDAN BAKAN’A TEPKİ
İncelemelerde bulunmak için Giresun’a giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’e Keşap İlçesi’ne bağlı Yolağzı Köyü’nde bir kadın tepki gösterdi. Bakan Demir’in yolunu kesen Yüksel Güzel, “Buraya gösteriş için gelmeyin. Bizim de sorunlarımızı dinleyin” diyerek, Yolağzı deresinin kenarındaki evinin her su taşkınında zarar gördüğünü, başvuruda bulunmasına rağmen hiçbir önlem alınmadığını söyledi.
FINDIĞA ZARAR VERECEK
Yaklaşık 1 hafta sonra hasat edilmeye başlanacak olan fındığın da aşırı yağışlardan etkilenebileceği dikkat çeken Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da bir hafta önce meydana gelen sel felaketi sonrasında fındık arazilerinde hasar tesbiti için çalışma başlattıklarını belirtti. “Ancak daha bu çalışma bitmeden benzer, hatta daha da büyük bir felaket yaşadık. Hasar tespiti sonrasında fındığın gördüğü zararı belirlemeye çalışacağız. Ayrıca bu yıl fındık ürününde bakteriyel yanık görüldü. Şimdi korkumuz bunun yağışla yayılması” diyen Akbaşlı, yeni fındık stratejisi kapsamında 750 kodunun üzerindeki fındıklıkların söküleceği yönündeki kararı da hatırlatarak, toprağı tutan fındığın sökülmesi halinde bölgede ileride daha büyük sel felaketlerinin yaşanabileceğini kaydetti.
SEL VE HEYELAN RİSKİ SÜRÜYOR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uyarı ve Tahminler Sorumlusu Ümit Turgut Giresun’un 10 günde metrekareye 405 kg yağış aldığını belirterek “Burası bu yönüyle 100 yılın felaketini yaşıyor” dedi. Turgut, “Özellikle hafta sonuna kadar yağışlar devam edecek. Giresun’un 10 günlük yağış miktarlarını topladım, metrekareyi 405 kg yağış düşmüş. Son 59 yılın en ciddi miktarı. Hafta sonuna kadar yağış sürecek, eski şiddetinde olmayacak ama artık toprak doygun halde... Bundan sonraki miktarlar yeniden akışa geçecek, bu da sel ve heyelan riskini beraberinde getiriyor” dedi.