Kılıç: Haklarımızın önüne siyasi engeller çıkarılıyor.
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ''Uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile bize tanınan toplu iş sözleşmesi hakkımızın önündeki siyasi engeller devam ederse sonbaharda, üretimden gelen gücümüzü kullanarak grev yapacağız'' dedi.
Kılıç, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, sendikasının hazırladığı ''2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Sonunda Eğitimin Durumu'' raporunu açıkladı.
Rapora göre, eğitimin yıllardır devam eden sorunlarının bulunduğu, çözülmeyen bu sorunlar nedeniyle milyonlarca çocuğun eğitim hakkından yararlanamadığı öne sürüldü.
Türkiye'de okullaşma oranlarının hala düşük olduğu vurgulanan raporda, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında yüzde 98,53 olan ilköğretimde okullaşma oranının, bu eğitim-öğretim yılında yüzde 96,99'a gerilediği belirtildi.
Raporda, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitimin içerisine alınması gerektiğinin altı çizildi.
Öğretmen açığının eğitimin kalitesini düşürdüğü kaydedilen raporda, 140 bin öğretmen açığının bulunduğu bir ortamda 200 bin öğretmenin işsiz olmasının düşündürücü olduğu kaydedildi.
Raporda, bütçeden eğitime ayrılan payda rakamsal olarak bir artışın söz konusu olduğu ifade edilerek, bunun eğitimin biriken sorunlarının çözümünde çok yetersiz kaldığı savunuldu.
Dershanelerin okulların yerini almaya başladığı öne sürülen raporda, 2002 yılına oranla dershane sayılarının iki katına çıktığı kaydedildi. Rapora göre, 2002 yılında 2 bin 122 olan özel dershane sayısı, 2008 yılı sonu itibariyle 4 bin 31'e ulaştı.
Raporda, okullarda görülen şiddet olaylarının artarak devam ettiği ifade edilerek, şiddete katılımda yaş oranının giderek düştüğü belirtildi. Bu konuda kalıcı tedbirlerin alınamadığına dikkat çekilen raporda, şiddetin, ancak şiddeti doğuran nedenleri ortadan kaldırmakla çözülebileceği vurgulandı.
Engellilerin eğitim hakkının kullanılması konusunda da büyük sıkıntıların bulunduğu belirtilen raporda, 1 milyon engelli çocuğun yalnızca 30 bininin eğitim sürecine katılabildiği kaydedildi.
Raporda, eğitimde cinsiyet ayrımcı uygulamaların yapıldığı savunularak, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde ''Cinsiyet eşitliği Komisyonu'' kurulması ve Bakanlığın yönetim kademelerinin tümünde kadınların eşit temsiliyetinin sağlanması istendi.
Zübeyde Kılıç, eğitimcilerin sorunlarının toplu iş sözleşmesiyle çözüleceğini savunarak, daha önce MEB'i toplu iş sözleşmesi yapmaya davet ettiklerini hatırlattı.
Bakanlıktan yanıt beklediklerini belirten Kılıç, ''Eğer uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile bize tanınan toplu iş sözleşmesi hakkımızın önündeki siyasi engeller devam ederse, sonbaharda, üretimden gelen gücümüzü kullanarak grev yapacağız'' dedi.
AA / 11.06.09