2 Temmuz 2009 Perşembe

Honduras'ta darbeye karşı genel grev genel direniş

Askeri darbeye karşı halk genel grev genel direnişte; Zelaya Perşembe günü ülkesine döneceğini açıkladı


Honduras halkı Zelaya'nın dönmesi için ayağa kalktı

Raimundo Lopez, özel muhabir

Tegucigalpa, 29 Haziran (Prensa Latina) Yüzlerce Honduraslı bugün sabahın erken saatlerinden itibaren ve darbeyle başa gelen hükümetin sokağa çıkma yasağı ilan etmesine rağmen Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın geri dönmesi için caddelerde eylem yaptı.

Akşam 21 ila sabah 06 arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen Juan Pablo II caddesi boyunca yürüyen halk devlet başkanının evinin önünde toplanarak göreve iadesini istedi.



Hükümet binasının 500 metre uzağında büyük bir ateş yakıldı ve Demokratik Birlik Partisi gençlik örgütüne bağlı gençler ile darbeye karşı çıkan örgütler protesto amacıyla yollara barikatlar kurdular.

Morazan Meydanının girişi zırhlı araçlar tarafından kapatıldı ve akşam 19:30 sularında askerler yağmur altında ıslanan eylemcilere gözdağı vermek için havaya ateş açtılar.

Kamyonların arkasına monte edilen ses sistemlerinden halka seslenen eylemciler Zelaya'nın hükümete dönmesi isteklerini dile getirirken hemen karşılarında saldırmaya hazır silahlı askerler bekliyordu.

Zelayo'yu takma adıyla çağıran göstericiler "Mel'i geri istiyoruz" ve "Darbeye Hayır" sloganlarını darbecilere duyurmaya çalıştılar.


Darbeye karşı Halk Direniş Cephesi

Prensa Latina'ya konuşan Honduras İşçileri Birleşik Federasyonu Başkanı Juan Baranoa, Devlet Başkanı Zelayo'yu geri getirene dek gece gündüz bekleyeceklerini ve ne gerekirse yapacaklarını belirtti.

Pazar günü siyasi partiler ve örgütler birleşerek darbeye karşı Halk Direniş Cephesini kurdular. Cephede sendikalar, köylü örgütleri ve öğrenciler bulunuyor.
Honduras’da darbeye karşı grev ikinci günde de sürüyor

Tegucigalpa, 30 Haziran (PL)
Honduras’daki köylü gençlik ve işçi sendika ve örgütleri tarafından darbeci hükümete karşı süresiz olarak ilan edilen genel grev ikinci gününe giriyor.

Anayasal demokratik yönetim lehine yapılan dünkü gösterilere silahlı kuvvetler tarafından verilen sert yanıta rağmen protestolar bugün de devam ediyor.

Gelişmeler, darbeci yönetimin başa gelir gelmez saat 21:00 ila 06:00 arasında uyguladığı sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor.

Bu bağlamda Anayasal Devlet Başkanı Manuel Zelaya’dan yana olan örgütlerin oluşturduğu Halkın Direniş Cephesi, darbecilerin alaşağı edileceği güne kadar genel grev kararı aldı.

Cephe, askeri yönetim veya darbeci hükümetle hiçbir teması kabul etmezken darbecileri 'faşist' olarak tanımlıyor ve ulusal yasaların çiğnendiğini belirtiyor.

Darbeye karşı duran örgütler Manuel Zelaya’nın anayasal görevine derhal döndürülmesini isterken, verdikleri kavganın Honduras’da yasal kurumsal ortamın oluşuncaya kadar süreceği uyarısında bulundular.

Bilindiği gibi Zelaya Pazar günü başkanlık konutundan yüzün üzerinde uzun namlulu silahlı asker tarafından yakalanarak ülke dışına kaçırılmıştı.

Bu hamleye halk gösterilerle tepki göstermiş, başkanlık sarayının etrafındaki askerlere taşlarla karşılık verince çok sayıda kişi yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.

Darbeci askerlerle halk arasındaki çatışma kentin diğer yerlerinde de yaşanırken, darbeci hükümete karşı çıkan halk barikatlar kurarak, silahlı kuvvetlerin ilerleyişine direnmekte.

Alınan bilgilere göre bu tür karşı karşıya gelişler Honduras’ın diğer kentlerinde de yaşanmakta ancak bunlara dair ayrıntılı haber alınamıyor.

Sendikaların bildirdiğine göre San Pedro Sula yakınlarındaki Progreso kentinde göstericiler darbeci hükümetin başı olan Roberto Micheletti’nin şirketi olan Transul’a ait altı otobüsü ateşe vermişlerdir
Zelaya Perşembe günü dönüyor

Bu arada darbe üzerine ülkedeki büyükelçilerini geri çeken ve halkın darbe karşıtı direnişini desteklediğini açıklayan ALBA ülkeleri zirvesine katılan Zelaya, Bolivya lideri Morales, Nikaragua lideri Ortega, Venezüella lideri Chavez, Ekvador lideri Correa ile yan yana yaptığı basın açıklamasında Perşembe günü Honduras'a döneceğini açıkladı.

Manuel Zelaya, bugün BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacak.

HONDURAS’TA ASKERİ DARBE

CANAN ATEŞ

Honduras Devlet Baskani Manuel Zelaya 28 Haziran günü erken saatlerde, evinden maskeli askerler tarafından zorla kaçırılarak Kosta Rika’daki bir askeri havaalanına götürüldü.
Orta Amerika’nın darbeler ülkesi Hondurastta haftalardır süren siyasi kriz darbeyle sonuçlandı. Özellikle bir yıldan beridir Latin Amerika’daki solcu hükümetlerle ekonomik ve siyasi işbirliğini geliştiren ve kendini de sol olarak tanımlayan Manuel Zelaya’ya yönelik, kendisinin ikinci kez seçilmesinin yolunu da açacak anayasal reform için referendumun yapılacağı gün darbe gerçekleştirildi. Geçen hafta ordunun 28 Haziran 2009 günü yapılacak referandum için secim sandıklarını hazır bulundurmayacağı ve güvenliğini almayacağını açıklaması sonrasında başlayan kriz, Manuel Zelaya’nın genelkurmay başkanını görevden alması ve milli savunma bakanının istifa etmesiyle birlikte tepe noktasına çıktı. Darbe olasılığı güçlenmişti ve buna karşı özellikle Venezüella ve diğer bazı ülkelerde bununla ilgili gösteriler başlamıştı birkaç gün öncesinden.
Manuel Zelaya Kosta Rika’dan Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias ile birlikte yaptığı ilk basın açıklamasında, nasıl kaçırıldığının detaylarını anlattı, darbenin arkasında Honduras aşırı sağının ve mafyasının olduğunu, kendisinin Honduras’ın anayasal başkanı olarak ülkesine geri döneceğini, halkın eylemlere devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Kosta Rika Başkanı da Zelaya’nın kendisinden habersiz olarak Kosta Rika’ya getirildiğini ancak, Manuel Zelaya’ya sonuna kadar destek çıktığını ve bunun bir darbe olduğunu, önümüzdeki günlerde yapılacak uluslararası toplantılarda Manuel Zelaya’ya sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
Bu arada Latin Amerika’nın birçok ülkesinin devlet başkanları ve birlikleri darbeyi kınadı ve bir an önce Zelaya’nın ülkesine geri dönerek görevinin başına geçmesinin sağlanması ve durumun normalize edilmesini talep etti.
Honduras’ta darbe sabahından itibaren radyo televizyon vb. stratejik kurumlar darbeci güçler tarafından ele geçirildi ve Telesur vb. uluslararası basın kuruluşlarının yayınları kesildi. Küba, Venezüella, Nikaragua büyükelçilerinin kaçırıldığı haberi üzerine, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chávez Miraflores Başkanlık Sarayı’nda yaptığı toplantıda, büyükelçilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti ve Honduras askerlerini halka karşı silah doğrultmamaları gerektiği konusunda uyardı. Konuşmasında ALBA, UNASUR, OEA gibi kıtasal birlikler üzerinden diplomatik ve siyasi araçları kullanarak darbenin boşa çıkartılacağını, gerekirse askeri müdahale alternatifinin de gündeme gelebileceğini ifade etti.
Özellikle bugünlerde Nikaragua’nın başkenti Managua’da başlayacak ALBA ve UNASUR toplantılarının darbeye karşı uluslararası baskı kurma noktasında önemli roller oynayacağı düşünülüyor. 2008 yılında, Bolivya’da aşırı sağın başkan Evo Morales’e yönelik darbe girişimine karşı toplanan UNASUR’un oynadığı caydırıcı rol düşünüldüğünde bu kıtasal birliklerin Honduras konusunda da aynı rolü oynayabilmesi kıtanın demokratik ve solcu-ilerici entegrasyonu açısından önemli bir referans olacaktır.

28 Haziran 2009, Caracas