18 Ağustos 2009 Salı
2009-2010 Yılı Har(a)çlarına Zam
Harçlara %500'e kadar zam yapılmasını gündeme getiren hükümet, üniversite gençliğinin tepkileri sonucu harç zamlarını %8 ile sınırladığını açıklamıştı. Belirlenen zamlı harçlar bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Zam oranları düşük de olsa harçlar neredeyse özel okul ücretlerine yaklaşmış görünüyor.
"2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar" başlığı ile bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan harçlar arasında en yüksek olanlar beklendiği gibi Tıp, konservatuvar ve Sivil Havacılık Yüksek Okulları. İkinci öğretimler ise harç ücretleri ile özel okul statüsüne getirilmiş görünüyor.
Maliyet-katkı demagojisi
Yayınlanan kararnamede bir kez daha maliyet-katkı demagojisine de başvurulduğu görünüyor. Eğitim alan öğrencilerin devlete maliyetinin de yer aldığı tablolarda bu maliyetin bir kısmının öğrenci tarafından karşılanacağı yönündeki neoliberal anlayış açıkça görülüyor. Şişirilmiş maliyetlerin yanında yer alan harçlar bu vesileyle mazur ve meşru gösterilmeye çalışılıyor.
Açıklanan rakamlara göre en yüksek harç ödemesi gerekenler 591 TL ile Tıp Fakülteleri, 589 TL ile Devlet Konservatuarı, 494 TL ile Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile 470 TL ile Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencileri.
Bu bölümleri 386 TL ile Veterinerlik Fakültesi, 316 TL ile Gemi İnşaatı ve Denizcilik Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Tekstil Teknik ve Tasarım Fakültesi, 281 TL ile Tıbbi Biyolojik Bil. Programı ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı izliyor.
İkinci öğretimler özel okul!
İkinci öğretimlerde ise harç tarifeleri hayli kabarık. Özel okul statüsüne getirilen bu bölümlerde harçlar birkaç bin TL ile ifade ediliyor. İkinci öğretimler arasında başı 4 bin 268 TL ile Devlet Konservatuarları ve Sivil Havacılık Yüksek Okulları çekiyor. Bu bölümleri 2 bin 134 TL ile Veteriner Fakültesi öğrencileri ile Tıbbi Biyolojik Bil. Programı ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı izliyor.
Gemi İnşaatı ve Denizcilik Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Tekstil Teknik ve Tasarım Fakültesi, Engelliler Entegre Yüksekokulu öğrencilerinin ise bin 924 TL harç ödemesi gerekiyor.
Meslek Teknoloji, Tütün Eksperliği ve Ev Ekonomisi Yüksekokulları'nın ikinci öğretimlerinde okuyacaklar ise bin 923 TL harç ödeyecekler.
Saldırı neoliberal dönüşümün parçasıdır!
Resmi gazetede yayınlanan rakamlar mücadelenin zam karşıtlığı ile sınırlanamayacağının bir kez daha altını çiziyor zira harçların kendisi artık eğitimin ticarileştirilmesin önemli bir ayağı halini almış durumda. Öğrenciyi müşteri, üniversiteleri ticarethane yapmaya çalışan sermaye devleti uluslararası anlaşmalara ve gençlik hareketinin içinde bulunduğu atalete yaslanarak saldırılarını birbiri ardına sürdürüyor. Bu saldırıyı püskürtmenin yolu ise birleşik, kitlesel, devrimci bir gençlik hareketini yükseltmekten geçiyor.