27 Ağustos 2009 Perşembe

Modern zamanlarda köleliğin yüzü: Seks köleliği


Kıtalararası köle ticaretinin yasaklanmasından bu yana 500 yılı aşkın bir süre geçti. Ancak UNESCO verilerine göre çağımızda halen milyonarca insan kölelik koşullarında yaşıyor, uluslararası insan kaçakçılarının ve fuhuş şebekelerinin kurbanı oluyor. Bunların ağırlıklı bir kesimi fuhuş için kaçırılan kadınlardan oluşan 'seks köleleri'.

'Kadın Ticareti: Modern Kölelik Endüstrisine bir Bakış' adlı kitabın yazarı Siddarth Kara'nın tahminlerine göre 2006 yılı itibariyle dünyada 28 milyonu aşkın köle bulunuyor. Sadece 2007 yılında kölelerin üzerinden 91 milyar dolar gelir elde edildiğini söyleyen Kara, köle durumda olan insanların yüzde 80'inin kadın olduğunu kaydetti.

Sözkonusu kadınların ise yüzde 50'si 18 yaşının altında.

ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Kaçakçılığı İzleme ve Mücadele Komitesi direktörü John Millet ise modern insan kaçakçılığının köleliğin modern zamanlara yansımasının olduğunu söyledi. İnsan kaçakçılığının milyarlarca dolarlık bir sektör olduğunu ifade eden Miller, silah ve uyuşturucu kaçakçılığının ardından en geniş çaplı suç örgütlerinin bu alanda çalıştığını belirtti.

Günümüzde dünyada insan kaçakçılığın mağdurları arasında en büyük bölümü fuhuş için kaçırılan kadınlar oluşturuyor.

HRW Londra merkezi direktörü Tom Porteous'a göre özellikle gelişmiş ülkelerdeki seks sektöründe yeni kadınlara çok büyük bir talep var. Bu talep de insan kaçakçılarının işlerini kolaylaştırıyor.

HRW verilerine göre her sene 500 bin kadın seks kölesi olarak kullanılmak için kaçırılıyor. Bu kadınların en son durakları ise Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD. Genelde Doğu Avrupa ülkelerinden kaçırılan kadınlar Prag, Amsterdam ve Frankfurt gibi merkezlerden dağıtılıyor.

Ekonomik krizle birlikte birçok kesimin fakirleşmesinin ardından seks kölesi kaçakçılığının arttığını belirten Porteous, kurbanların genelde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden getirildiğini ifade etti.

Porteous'a göre Batılı ülkelerin buna karşı yasaları da son derece esnek. Bu yasaların kısa vadede daha geniş önlemler alınacak şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Porteous, seks köleliğine karşı özel uluslararası anlaşmaların imzalanmasının gerekli olduğunu belirtti.