Ankara Mamak’taki birçok insanı evinden edecek kentsel dönüşüm projesini yargıya taşıyan Mamak Barınma Hakkı Bürosu davayı kazandı. Mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin
yürüttüğü projeyi durdurma kararı aldı
Mamak Barınma Hakkı Bürosu temsilcilerinden ve Derbent Mahallesi Muhtarı olan nazım Karahan’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesine karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Ankara 6. İdare Mahkemesinin verdiği kararda şöyle denildi:
“Açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi.”
Bilirkişi raporu doğrultusunda verilen kararda ayrıca 940 haneyi kapsayan dava konusu alanın tamamının eskiyen kent dokusu barındırmadığı ve kentsel dönüşüm projesi olabilmesi için gerekli şartları taşımadığı ifade edildi.
Kararda, dava konusu bölgede yer yer yüksek katlı bloklar ve ticari kullanımların yer aldığı tespit edildiğine işaret edilirken, kendi kendine dönüşmesi mümkün parseller ile gecekondular dışında kalan diğer kullanımların olduğu mülkiyet sahiplerinin imar haklarının sekteye uğrayacağı hususunun göz önüne alındığına dikkat çekildi.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN
Konuyla ilgili BirGün’e açıklama yapan Mamak Barınma Hakkı Bürosu temsilcilerinden Candaş Türkyılmaz, “Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını aldı. Davayı iptal talebi ile de açmıştık. Şimdi iptali görüşülecek. Fakat yürütmeyi durdurma kararına rağmen Belediye’nin çalışmaları burada devam ediyor. Yıkımlar, inşaatlar sürüyor” dedİ.
Herkesin içinde olduğu bir proje geliştirilmesini istediklerini ileten Türkyılmaz, hak sahiplerinin kayba uğramayacağı, konunun uzmanları ile Büro olarak kendilerinin de içinde yer alabildiği bir süreç ile yeni bir proje geliştirilmesini istediklerini kaydetti.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ GERÇEKLER
Ankara ili Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi hakkında yaşanan uyuşmazlığın çözümüne ilişkin oluşturulan bilirkişi raporunda ise yer alan bazı tespitler şu şekilde:
»Dava konusu kentsel dönüşüm alanı 940 ha olduğu, bu ölçekte kentsel dönüşüm projesi uygulayıp imar hakkı aktarımında adaletli olmanın imkansız olması nedeniyle yeni üretilecek konutların dağıtımının da bu kadar büyük bir alan içinde çok yönlü sorunları da beraberinde getirecektir
»Dava konusu alanın tümü gecekondulardan oluşmadığı halde homojen bir yapıya sahipmiş gibi ele alınmıştır. Alanın tümünün kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesi şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri açısından bilimsel hiçbir gerekçeye dayanmamaktadır.
»Mülkiyet sahiplerinin ne zaman sonlanacağı belli olmayan çok uzun bir süre imar haklarının kullanımından mahrum edilmeleri kamu yararına aykırıdır.
»Dava konusu plan; şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve kamu yararına uygun değildir.