24 Ağustos 2009 Pazartesi

Ya açılım olmasaydı?

‘Kürt açılımı’ tartışmaları sürerken bölge illerinden gelen haberler, ‘ya açılım olmasaydı’ sorusunu akıllara getiriyor. Bölgede birçok ilde süren operasyonların yanı sıra Siirt, Hakkari, Şırnak ve Şanlıurfa’da ilan edilen “geçici güvenlik bölgesi’ uygulaması devam ediyor. Tunceli’de ise 5 bölgede devam eden ‘geçici güvenlik bölgesi uygulaması Genelkurmay Başkanlığı tarafından 23 Kasım’a kadar uzatıldı. Öte yandan Kars ve Mardin’de başlatılan geniş çaplı operasyonlara ilişkin çatışma haberleri geliyor.
Ülkenin en önemli tartışma gündemi olan ‘Kürt açılımı’ tartışmalarının sürdüğü dönemde bölgede orman yangınlarının çıkmaya devam etmesi, faili meçhul cinayet ve saldırıların sürmesi, gözaltı ve tutuklamaların eskisi gibi sürüyor olması dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra, aralarında Şırnak, Siirt ve Hakkari’nin de bulunduğu bazı illerde birçok alandaki “geçici güvenlik bölgesi” uygulaması devam ediyor. Bu bölgelerdeki yasak sürerken, Genelkurmay Başkanlığı, Tunceli’nin bazı bölgelerini “geçici güvenlik bölgesi” olarak ilan etti.
KÖYLÜLER ZOR DURUMDA
Geçici güvenlik bölgesi ilan edilen alanlar, en çok o bölgede yaşayan köylüler ve yaylacıları zor durumda bırakıyor. Tunceli’de önemli geçim kaynaklarından olan arıcılık ve hayvancılık, giriş çıkış yasakları nedeniyle bitme noktasına geldi. Şırnak’ın Beytüşşebap (Elkê) ilçesinde yaylalara giriş çıkışlar yasaklandı. Koçerler ve Berivanlar yaylalarına “geçici güvenlik bölgesi” olması nedeniyle giremezken, ‘güvenlikli’ bölgelerde bulunan köylüler ise askeri noktalarda aramaların artırıldığını belirtti. Beytüşşebap’ın Faraşin Yaylası’na gelen Koçerler ise yine benzer nedenlerle 25 yıldır yaylalarına çıkamadıklarını ifade ettiler. ‘Güvenlik bölgelerine’ bir diğer örnek ise İran sınırında bulunan Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı 120 haneli Sarıçimen (Navri) köyü. “Sınır güvenliği” gerekçesiyle burada beşinci karakol yapıldı. Burada da geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı yürütemeyecek olan köylüler, köylerini terk etmek zorunda kalabilir.
Şırnak Ticaret Odası Başkanı M. Halil Balkan, Şırnak’ta başlatılan “güvenlik bölgesi” uygulamasına ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, doğacak sıkıntılara dikkat çekmişti. Her tarafta asker olmasından dolayı hayvancılığın bittiğini belirten Balkan, bununla birlikte yaşanan bir çok sıkıntıyı da ifade etmişti. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, “Barış sürecinin yakalanması için umutların arttığı bir dönemde, bu süreci istemeyenler var diye yorumluyorum” dedi. Gerillaların çatışmaya girmemek için gayret gösterdiğini söyleyen Halis, “Güvenlikli bölgelerin uzatılmasındaki amaç, operasyonların sürmesidir. Eskiden beri hem bu güvenlikli bölgeler hem de bu bölgelerde yapılan operasyonlardan dolayı halk fazlasıyla mağdur olmuştur. Özellikle arıcılar, koyuncular ciddi zarar görmüştür. Sık sık yapılan operasyonlar ve güvenlikli bölgeler, bu mağduriyetin yanı sıra bölgede insanların özgürce davranmasını da engellemektedir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
ASKERİ OPERASYONLAR SÜRÜYOR
Bölge illerinde süren operasyonlara yenileri ekleniyor. Kars ve Mardin’de HPG’ye yönelik askeri operasyon yapıldığı bildirildi. Kars’ın Kağızman ilçesinin Bulanık ve Çemçe alanlarında bulunan Yankıpınar mezrası ve Hasır Yaylası’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), HPG’lilere yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattı. Mardin’de bulunan Bagok Dağı kırsalına kapsamlı bir operasyon düzenleyen TSK birlikleri ile HPG arasında çatışma çıktı. Silah seslerinin Midyat merkezden de duyulduğu ve bölgeye askeri sevkıyat yapıldığı öğrenildi.
‘GEÇİCİ GÜVENLİK BÖLGELERİ’NİN SÜRESİ UZATILDI
Tunceli’de daha önce Genelkurmay Başkanlığı tarafından geçici güvenlik bölgesi olarak ilan edilen 5 bölgenin süresi uzatıldı. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 7 Mayıs-7 Ağustos tarihleri arasında geçici güvenlik bölgesi ilan edilen 5 bölgenin süresi, 23 Ağustos’tan 23 Kasım’a kadar uzatıldı. Çemişgezek, Aliboğazı, Pülümür, Nazimiye ilçeleri arasında kalan Dokuzkaya bölgesi, Pülümür, Kutudere Vadisi, Ovacık Mercan ve Ahpanos vadilerini içine alan geçici güvenlik bölgesi ilan edilen bu bölgelerin süresi uzatıldı.
İHD DE GİRİŞİMDE BULUNACAK
Geçici güvenlik bölgesi uygulamasının insanların özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik olduğu gerekçesiyle, İnsan Hakları Derneği Şube Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Malatya İdari Mahkemesi!ne yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı’nın geçici güvenlik bölgesi oluşturulmasına dair idari işlemin, en başta serbest dolaşım özgürlüğü, mülkiyet hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini belirtmişti. 23 Kasım’a kadar uzatılan bu süreyle ilgili İHD Tunceli Şube Temsilcisi Barış Yıldırım, tekrar yasal girişimlerde bulunacağını ifade etti.