17 Ağustos 2009 Pazartesi

Erol Zavar için 5 günlük açlık grevi başlatıldı


Erol Zavar'a Yaşama Hakkı Koordinasyonu, başta mesane kanseri Erol Zavar olmak üzere cezaevinde bulunan tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekmek amacıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 5 günlük açlık grevi başlattı.

Erol Zavar'a Yaşama Hakkı Koordinasyonu, başta kanser hastası Erol Zavar olmak üzere diğer hasta tutsakların durumlarına dikkat çekmek amacıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptıktan sonra 5 günlük açlık grevine girdiklerini duyurdu. İnsan Hakları Anıtı önünde "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır. F tipi cezaevinde mesane kanseri sağlığı, yaşamı tehlikede: Erol Zavar'a özgürlük" pankartını astı. Daha sonra grup cezaevlerinde bulunan tüm hasta tutuklu ve hükümlülerin isimlerinin yer aldığı pankartı Yüksel Caddesi'ne astı. Grup beyaz kefenler giyerek, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Daha kaç kişiyi öldüreceksiniz", "Adli Tıp 'ölmez' diyor, İnsanlar ölüyor. Ali Çekin, İsmet Ablak, Savaş Kör" dövizleri açarak, sık sık "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Erol Zavar'a özgürlük", "Adalet istiyoruz" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Erol Zavar'ın eşi Elif Zavar, Erol Zavar, Güler Zere, Samet Çelik ve tüm hasta tutuklu ve hükümlülere özgürlük isteyerek, F tipi cezaevlerinin açılmasıyla beraber onlarca tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiğini söyledi. Zavar, F tipinde ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin yapılmadığını ve gerekli koşulların sağlanmasının engellendiğini kaydederek, "Son 6 ayda hayatını kaybeden 6 tutsağın yanı sıra tahliye çağrılarına rağmen serbest bırakılmayan Erol Zavar, Güler Zere, Samet Çelik ve daha onlarca hasta tutsağın durumları bilinmektedir. Hasta tutsaklar için yapılan tüm çağrı ve başvurulara rağmen kulaklar tıkanır. Tuksaklar lehine tüm raporlar görmezden gelinirken özel statülü 'derin' mahpuslar ya da 'eski hocalar' söz konusu olduğunda tüm kapıların ardına kadar açıldığı bir çifte standart pervasızlığı sergilenmektedir" diye konuştu.

Bir kaç hafta önce cezaevinde İsmet Ablak'ın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Zavar, cezaevlerinde birçok tutuklu ve hükümlünün hasta olmasının rastlantı olmadığını dile getirdi. Zavar, hasta tutuklu ve hükümlülerin ileri derecede hasta olduklarını ve gün be gün ölüme yaklaştıklarını ifade ederek, tecrit ortamında hayata tutunmaya çalıştıklarını ve ölümcül hastalıklarıyla mücadele ettiklerine vurgu yaptı. Adli Tıp raporlarına rağmen hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmadığına dikkat çeken Zavar, şöyle kaydetti:

"Erol Zavar'a Yaşama Hakkı Koordinasyonu olarak olası ölümlerin önüne geçmek, kamuoyunu bilgilendirmek ve hasta tutsakların serbest bırakılmasını sağlamak için 5 gün süreli açlık grevi başlatıyoruz. "Zavar, cezaevindeki hastaların kefen ile dışarıya çıkmaması için kefen giyerek açlık grevini başlattıklarını belirttikten sonra, grup ile birlikte Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 5 günlük açlık grevi başlattı.