1994 yılında askerler tarafından gözaltına alınan ve kafasına vurulan tek kurşunla öldürülen Hurşit Döner ile ilgili dosya yeniden açılıyor. Askerler hakkında daha önce takipsizlik kararı veren Van Askeri Savcılığı’nın kararı bir üst mahkeme olan Ağrı Askeri Mahkemesi tarafından bozuldu. Ağrı Askeri Mahkemesi, “soruşturmayı genişletin” emri verdi. Savcılık şimdi iki asker hakkında soruşturma başlattı.
1994 yılında öldürülen Hurşit Döner ile ilgili dava ikinci kez açılıyor. Van Askeri Savcılığı’nın olayla ilgili verdiği takipsizlik kararı bozuldu. Ağrı Askeri Mahkemesi’nin “soruşturmayı genişletin” emri üzerine iki asker hakkında soruşturma başlatıldı.
Askeri Mahkemeye, faili meçhul cinayetlerle ilgili örnek kararını aldıran hukuki süreç 5 yıl sürdü. 3 mahkeme dolaştı. Döner ailesinin hukuk mücadelesi şöyle başladı:
Hurşit Döner, Bitlis Hizan ilçesine bağlı Kayalar Köyü’nde imamlık yapıyordu. Bolu Tugay Komutanlığı’na bağlı askerler, 24 Mart 1994’de köye operasyon düzenledi. Askerler, oğlu gerillada olduğu için Hurşit Döner’in evinde arama yaptı, daha sonra Güneş’i gözaltına aldı. Operasyon sırasında diğer köylülerin de evlerinden çıkmasına izin verilmedi.
Otopsi yapılmadı
Köylüler evlerinden sabaha karşı çıktılar. Dere kenarında Hurşit Döner’in cesedini buldular. Kafasına tek kurşun sıkılarak öldürülen Döner’in yakınları, Savcılığa başvurdu. Cesede otopsi yapılmasını istediler. Otopsi işlemleri yapılmayan Döner’in cenazesi, köy mezarlığına gömüldü. Olayın yaşandığı köy, bu operasyonun ardından boşaldı. 85 haneli köyün sakinleri çevre illere göç etti. Döner’in ailesi de İstanbul’a başvurdu. Döner’in diğer oğlu, olaydan 11 yıl sonra 2005 yılında Hizan Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Bolu Tugay Komutanlığı’nda görevli askerler ve dönemin komutanı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mezarı açıldı
Soruşturma başlatan Hizan Cumhuriyet Savcılığı, önce mezarın açılmasına karar verdi. Döner’in mezarı 30 Eylül 2006’da Hizan Cumhuriyet Savcısı İbrahim Açıkel'in ve çocuklarının gözetiminde açıldı. Kemikler, tespit için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Kurum, kemiklerin Döner’e ait olduğuna karar verdi. Döner’in kafasına isabet eden kurşunla öldüğü belirlendi. Kafatasının 25 parçaya ayrıldığı da tutanaklara geçti.
Köylüler askeri suçladı
Savcılık olayla ilgili 20 köylünün ifadesini aldı. Köylüler, Döner’in askerler tarafından gözaltına alındığını, ertesi gün ise cesedini bulduklarını anlattılar. 10 köylü de Döner’in gözaltına alınışına tanıklık yaptıklarını anlattı.
Görevsizlik kararı
Hizan Cumhuriyet Savcılığı, şikayette bulunulanların asker olduğu gerekçesiyle davaya bakmadı. Görevsizlik kararı veren Savcılık, soruşturmanın askeri savcılık tarafından yürütülmesini istedi. Dosyayı Van Askeri Savcılığı’na gönderdi. Ailenin avukatları görevsizlik kararına itiraz etti, ancak bu itiraz reddedildi.
Takipsizlik kararı
Van Askeri Savcılığı, olayla ilgili iki asker hakkında soruşturma başlattı. Kısa süre sonra da “takipsizlik” kararı verdi. Savcılık, “İki askerin bu suçu işlediğine dair somut ve inandırıcı delil olmadığı” gerekçesiyle, takipsizlik kararı vererek, dosyayı kapadı. Van Askeri Savcılığı; görevli yargı yerinin de kendisinin olmadığını belirterek bir de görevsizlik kararı verdi.
Askeri mahkeme
Ailenin avukatları bu kez Askeri Savcılığın takipsizlik kararına bir üst mercii olan Ağrı Askeri Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Dosyayı inceleyen Ağrı Askeri Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde kararını verdi. Mahkeme, görevli yargı yerinin askeri Savcılık olduğuna işaret ederken, takipsizlik kararının da kaldırılmasını kararlaştırdı. Van Askeri Mahkemesi kararında “soruşturmanın genişletilmesi”ni istedi.
Yeniden görülecek
Takipsizlik kararının kaldırılması üzerine dosya Van Askeri Savcılığı’na geldi. Savcılık, iki asker hakkındaki soruşturmayı yeniden başlattı. Güneş ailesinin hukuk mücadelesi 4 yıldır sürüyor. Şimdi gözler Askeri Savcılık’ta.
Askeri Savcılık, Döner’in ölümü ile ilgili askerler hakkında yargılama kararı alır ise bu da faili meçhul cinayetler için önemli bir karar olacak.
ANF / 03.07.09