Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 2015’te yaşanan çatışmalar sırasında bölgede mahsur kalan ve açılan koridordan dışarı çıkan 11 çocuğa, hapis cezası verildi. “Örgüt üyeliği” suçlamasına gerekçe olarak, bazı çocukların vücutlarına isabet eden şarapneller ve elbiselerindeki patlayıcı artıkları gösterildi.
Amerika’nın Sesi’nden Mahmut Bozarslan’ın haberine göre, Sur’da YPS’lilerin kazdığı hendek ve barikatların kaldırılması için 28 Kasım 2015’te başlatılan harekat sırasında, bölgede kalan sivillerin çıkması için üç kez koridor açıldı.
3 Mart 2016’da açılan koridordan tahliye edilen, yaşları 10 ile 17 arasında değişen, 11 çocuk hakkında dava açıldı. 3’ü tutuklu toplam 11 çocuk hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davanın son celsesinde tutuklu yargılanan Ö.S. ve M.Ç. hazır bulunurken, Elazığ E Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan F.Y. görüntülü sistemle yargılamaya katıldı. Avukatların ifadelerini alan mahkeme daha sonra çocuklara son sözlerini sordu. Kürtçe savunma yapan çocuklar, çatışmalar nedeniyle Sur’da mahsur kaldıkları için çıkamadıklarını söyledi. Çocuklar suçsuz olduklarını belirterek, tahliyelerini istedi.
TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Tahliye taleplerini kabul etmeyen mahkeme, tutuksuz yargılanan M.F.D., S.K., F.B., M.S.K. ve A.A.’ya “örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla 2.5’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, çocukların sabıkasız oluşu ve suç işleme konusundaki eğilimlerini dikkate alarak, tekrar suç işlemeyecekleri yönünde kanaat varıldığı gerekçesiyle cezayı erteledi.
R.A., R.H. ve Ş.A.’ya “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla 3 yıl 4’er ay hapis cezası veren mahkeme, cezalarını ertelemedi. Tutuklu yargılanan F.Y. ve M.Ç’ye 4 yıl 5 ay 10’ar gün, Ö.S’ye ise 5 yıl 4 ay hapis cezası veren mahkeme çocukların duruşmada gösterdikleri olumsuz davranışları gerekçe göstererek verdiği cezalarda indirim yapmadı ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.
‘HİÇBİR TESPİT YAPILMADAN CEZA VERİLDİ’
Davanın avukatlarından Şivan Cemil Özen, karara itiraz ettiklerini söyledi. Özen, çocukların elbiselerine bulaşan patlayıcı artıklarının sadece emniyetin bilirkişisi tarafından tespit edildiğini belirtti.
Patlayıcı yoğunluğu ve nasıl bulaştığının tespiti için bilirkişi istediklerini aktaran Özen, “Yoğunluk önemlidir bu tip davalarda, bunun tespitini istedik mahkeme kabul etmedi. Biz de temyize gönderdik. Bağımsız bilirkişiye gönderilmesini istedik. Hiçbir tespit yapılmadan ceza verildi. Sur’da bulunması, sanık ve tanık beyanları delil gösterildi. Ama sanıklar ifadelerinin işkence altında alındığını söyledi. Hatta bazıları okuma yazma bilmiyor onlara da biliyor gibi imza attırılmış” dedi.