24 katlı bir apartmanda 120 aile oturuyordu.
Çıkan yangında en az 6 kişi-12- öldü. Ancak bu rakamın artmasından korkuluyor.
Apartman Royal Borough of Kensington and Chelsea Belediyesi'ne ait. Bu belediye, İngiltere’nin en zengin belediyesi. Yanan apartmanda oturanlar o bölgenin en yoksul, ağırlıklı etnik azınlıklardan olan vatandaşları. Belediye yönetimi iktidardaki Muhafazakâr Parti'de.
Belediye, apartmanın bakımını taşeron bir firmaya devretmiş.
Apartman sakinlerinin derneği yıllardır apartmandaki güvenlikten ve özellikle de yangın güvenliğinden şikayetçi.
Grenfell Tower'de yangın önlemlerinin yetersiz olduğu iddia edilince apartmanı yöneten taşeron firmanın tek yaptığı iş, her daireye "yangın olursa kapıya ıslak havlu koyun ve dairenizde kalın" ilanları dağıtmak.
Belediye yetkilileri bu iddiaları duymazdan geldi. Taşeron ve binayı tamir eden müteahhit şirket, şikayetleri dile getiren apartman sakinleri derneği temsilcilerine fiziksel tehditlerde bulunmuş.
Binanın hemen yanında yapılan özel okulun inşaaatı için apartmanın yanındaki açık alan kapatılınca apartman sakinleri “yangın olursa itfaiye nasıl gelecek” diye sorarak protestolar yapmışlar.
Yandaki okul inşaatının yarattığı sıkıntılara karşı ‘tazminat’ olarak apartmana plastik bir mantolama yapılmış. Yangının çok hızlı yayılmasında bu mantolama malzemesinin etkili olduğundan şüpheleniyor.
Üç sene önce apartmanın elektrik tesisatında patlamalara sebep olabilen ani voltaj yükselmeleri olmuş. Komşu bloklarda çıkan yangınlardan sonra itfaiye çeşitli tavsiyelerde bulunmuş, ancak bunlara uyulmamış.
Muhafazakar Parti lideri Theresa May yerine şu sıralar Başbakan adayı olarak çıkan Boris Johnson Londra Büyükşehir Belediye Başkanıyken Londra iftaiyecilerinin 6’da biri işten atılmış, 10 itfaiye istasyonu kapatılmıştı. Londra İtfaiye Komisyonu kesintilere itiraz ederken Johnson kesintileri kararnameyle gerçekleştirmişti. Aynı dönemde Kensington ve Chelsea Belediyesi bölgesinde bulunan itfaiye aracı sayısı 8’den 4’e indirilmişti.
Chris Stephenson