22 Eylül 2016 Perşembe

47.Yıl Önce Kont-gerilla Tarafından Katledilen Taylan Özgür Kavgamızda Yaşıyor..!


Devrimci öğrenci gençlik önderlerinden Taylan Özgür 23 Eylül 1969 yılında İstanbul-Beyazıt’ta kont-gerilla tarafından katledildi. CİA tarafından örgütlenip-desteklenen kont-gerilla, üniversite gençliğinin yükselen devrimci mücadelesini önlemek için bir yandan sivil faşist-şeriatçı çeteleri ortaya salarken, öte yandan kont-gerilla örgütlenesiyle politik cinayetler işleyerek, gençlik önderlerini katlederek, halka ve gençliğe gözdağı vermek istiyordu. Bunun için Taylan Özgür hedef alınmıştı.
Mustafa Taylan Özgür, 1968'de ODTÜ'de başlayan öğrenci hareketinin Deniz Gezmiş ile birlikte önderlerinden biriydi. ODTÜ Stadyumu'na yazdıkları "Devrim" yazısı hala duran Taylan Özgür, Ocak 1969'da üniversiteye gelen ve "Vietnam Kasabı" olarak bilinen ABD Başkonsolosu Robert Kommer'in otomobilini, dönemin öteki diğer devrimci gençlik önderleriyle birlikte yaktı. Eylül 1969'da İstanbul Üniversitesi'ndeki talebe birliği seçimlerinde devrimci öğrencilere destek vermek amacıyla bu kente geldi. 23 Eylül 1969'da bir polis tabancasından çıkan kurşunla Beyazıt'ta vurularak katledildi. Aynı gün Deniz Gezmiş polis tarafından üniversitede gözaltına alındı. . Özgür ile birlikte Kommer'in arabasının yakılması olayına karışan, Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Ulaş Bardakçı'nın da aralarında bulunduğu neredeyse tüm ODTÜ'lü öğrenciler, faşist devletçe, daha sonra ya idam edildi ya da polis ve jandarma tarafından katledildi. Deniz Gezmiş de babasına yazdığı son mektubunda Taylan Özgür'ün yanına gömülmeyi vasiyet etmişti.


"Derin Devlet" konulu çok sayıda kitap yazan emekli kurmay yarbay Talat Turhan, Taylan Özgür'ün katilinin 1969'da üsteğmen olan, sonra generalliğe kadar terfi eden bir subay olduğunu söyledi. 1990'da bu iddiayı ortaya atan Turhan, cinayetle ilgili dosyayı 1978'de dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'e verdiğini ve o sırada odada Deniz Baykal, Ertuğrul Günay ve Uğur Mumcu'nun da bulunduğunu öne sürdü. Daha sonra ortaya çıkan sürpriz bir tanık ise olay sırasında 11 yaşında olduğunu ve cinayeti gördüğünü ileri sürdü. Kadir Akın adlı yeni tanık, Mehmet adlı bir komiserin Taylan Özgür'ü arkadan vurduğunu, olayı evinin penceresinden gördüğünü söyledi.
Bir başka iddia ise, sırtından vurularak katledilen Taylan Özgür'ün faili olarak Lisan Çakıcı adlı bir polis memurunun adı geçer.. Çakıcı, Taylan Özgür öldürüldükten sonra Köln Başkonsolosluğu'nda görevlendirilir ve 6 yıl Almanya'da bu görevde bulunur. 1975'te cinayetle ilgili olarak hakkında dava açılan Çakıcı, polislikten atılır, ancak hiçbir tanığın ifade vermemesi nedeniyle beraat ettirilir. Böylece Taylan Özgürün katledilmesi ilk faili meçhuller arasında yerine alır. Kont-gerilla tarafında 47. Yıl önce katledilen Taylan Özgür devrimci kavgamızda yaşıyor.

23-Eylül-2016
Halkın Birliği