Bianet’te yer alan habere göre, savcılık, 129 kişinin şikayetiyle dönemin polis ve asker şüphelileri hakkında yürüttüğü soruşturmada, “suçlamalar zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle” takipsizlik kararı verdi.
İlhan Erdost’un öldürülmesine takipsizlik
1980’de Mamak Askeri Cezaevi’nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost’un öldürülmesine ilişkin de takipsizlik kararı verildi.
Soruşturmanın şüphelileri arasında Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Albay Raci Tetik, eski Ankara emniyet müdürleri Cevdet Saral, Ali Akan ve Ülkü Met ile o dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Mamak Askeri Cezaevinde görev yapan birçok kişi bulunuyor.
Takipsizlik kararında, 12 Eylül 1980 darbesinin öncesinde ve sonrasında kendileri ya da yakınları gözaltına alınan, tutuklanan ve Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ulucanlar Cezaevi ve Mamak Askeri Cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirten şikayetçilerin suç duyuruları üzerine soruşturmanın açıldığı ifade edildi.
’30 yıllık zaman aşımı süresi doldu’
“Kasten insan öldürme, işkence yapma, kötü muamelede bulunma” suçlarından yürütülen soruşturmanın 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu belirtildi. Kararda, suç tarihi 1980-1984 olarak belirtilerek “Müştekilerin ifadelerinde belirttikleri, insanlık onuru ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan ve suç oluşturan kasten insan öldürme, işkence ve kötü muamele suçlarının 1980-1984 döneminde işlendiğinin iddia edildiği…” ifadelerine yer verildi.
Bu sebeple de suçun üzerinden 30 yıldan fazla süre geçmiş olmasının dikkate alınması gerektiği belirtilerek “Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. Suç ve ceza zamanaşımı ile ceza mahkumiyetinin sonuçları konusunda da yukarıdaki fıkra uygulanır.” ifadeleri kullanıldı.