21 Eylül 2016 Çarşamba

TEDİ işçilerinden genel merkez önünde eylem

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan TEDİ işçileri, TEDİ’nin Topkapı’daki genel merkezi önünde eylem yaptı.
2. Matbaacılar Sanayi Sitesi önünde toplanan işçiler sloganlarla yürüyerek TEDİ Genel Merkezi önüne geldi. Özel güvenlikler mağazanın bulunduğu sitenin kapısını kapatarak işçilerin içeri girişini engellemeye çalıştı. Bunun üzerine direnişteki işçiler yolu kapattı, araçların site içerisine giriş ve çıkışlarını engelledi. Özel güvenliklerin provokasyon girişimine, "Direne direne kazanacağız", "İşçiler birleşin köleliğe son" sloganlarıyla karşılık verildi.
Burada konuşma yapan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, kapının açılmasını istedi, özel güvenlikleri işçilerin yanında olma çağrısı yaptı.
İşçilerin direnişi sonucunda kapı açıldı. Direniş şarkıları, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde işçiler site içerisine girdi. Oturma eylemine geçen işçiler, etraflarında bekleyen özel güvenlikleri alandan uzaklaştırdı. Eylem sırasında oturmaları için kendilerine verilen kartonları da geri gönderdi.
Halay ve horona duran işçiler, sık sık "İşçiler birleşin köleliğe son!" sloganını attı. İşçilere, yoldan geçenler korna ve zafer işaretiyle destek verirken, yan binalarda çalışan işçiler de alkışlarla eşlik etti.
Depoda çalışan işçilere yönelik konuşma yapan Saygılı, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu hatırlattı. Limter-İş üyesi işçileri işten çıkartarak TEDİ patronunun anayasayı çiğnediğini vurgulayan Saygılı, “TEDİ patronu gücünü, örgütsüz işçilerden alıyor” dedi. Saygılı, çalışmakta olan işçilere Limter-İş'e üye olma ve hakları için mücadele etme, direnişe katılma çağrısı yaptı.
50 gündür onurlu bir yaşam istedikleri için direnişte olduklarının altını çizen Saygılı, haklarında çıkan “terörist” söylemlerine dikkat çekti. Kendisinin ve sendika yöneticilerinin sosyalist olduğunu vurgulayan Saygılı, “sadece sosyalist, yurtsever sendikalar işçilerin yanındadır” dedi.
Eski Çalışma Bakanı Süleyman Soylu ile yaptıkları görüşmeye dikkat çeken Saygılı, görüşmenin ardından isteyen işçilerin işe geri alınacağının söylendiğini, bu yüzden boykot çağrılarını durdurduklarını ancak TEDİ’nin sözlerini tutmadığını belirtti.
Direnişteki işçiler basın açıklamasının ardından, sloganlarla alandan ayrıldı.