27 Eylül 2016 Salı

528 çocuk annesi ile birlikte cezaevinde

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunun gündemine “atipik otizmli” Poyraz Ali ile birlikte gündeme gelen cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuklara ilişkin olarak Adıgüzel tarafından verilen soru önergesini yanıtladı. Cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısının 528 olduğu ifade edilirken, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan engelli çocuk sayısına ilişkin soru yanıtsız bırakıldı.
Soru önergesine verilen cevabı eleştiren ve özensiz olarak nitelendiren Adıgüzel, “Aylar önce verdiğimiz soru önergesine Bakanlık sağ olsun cevap verdi. Ancak gelen cevaba baktığımızda bu cevabın üstünkörü hazırlandığı, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocukların ihtiyaçlarının tespiti için gerekli bilgilerin paylaşılmadığını görüyoruz. Örneğin; 528 çocuğun hangi cezaevlerinde bulunduğunu, bu çocuklardan kaçının kreş imkânından yararlandığını bilmiyoruz. Verilen cevapta müstakil kadın ceza infaz kurumlarında kreş bulunduğu, ancak müstakil olmayan ceza infaz kurumlarının bir kısmında kreş olmadığı ifade ediliyor. Kreş bulunmayan kurumlar hangisi? Bu kurumlarda kalan çocukların gelişim ve eğitim hakkı önündeki engeller nasıl giderilecek? Bu sorular yanıtsız” diye konuştu.
“BAKANLIK POYRAZ ALİ’DEN BİHABER”
OHAL sonrası annesi Zeynep Bakır’ın Silivri’ye nakledilmesiyle annesi ile birlikte Bakırköy Cezaevi’nde kalan Poyraz Ali’nin babasının yanına gönderilmesine dikkat çeken Adıgüzel, “Bakanlık bize gönderdiği cevapta, Poyraz Ali’nin 2014 tarihinden bu yana bir özel eğitim merkezinde eğitim aldığı ve Mayıs 2014’ten bu yana Kuruma bağlı kreşten yararlandığı ifade ediliyor. Doğrudur. Sivil toplumun ve siyasetçilerin sağduyusu ve çabaları ile birlikte Poyraz Ali için cezaevinde eğitim ve rehabilitasyon ortamı yaratılmıştı. Ancak Bakanlığın bilmediği bir nokta var. OHAL sonrası annesinin Silivri’ye sevk edilmesi ile birlikte, 4 buçuk yaşındaki Poyraz Ali artık cezaevinde değil. Poyraz Ali bugün annesine en çok ihtiyaç duyduğu bir yaşta annesinden uzakta” diye konuştu.
“YASAL DÜZENLEME YOK”
Soru önergesine gelen cevapta, sivil toplum örgütlerinin ihtiyaç olduğu konusunda dikkat çektiği ve denetimli serbestlik sürelerinin 0-6 yaş çocuğu ile cezaevinde bulunan hükümlüleri kapsayacak şekilde uzatılması ile birlikte 5275 sayılı kanunda “Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile kısa süreli hapis cezalarının özel infaz şekilleri”ne ilişkin bölümde 0-6 yaş çocuğu olan kadınlara özgü bir düzenleme yapılmasını öngören bir çalışmanın bulunmadığı kaydedildi.