20 Eylül 2016 Salı

Kapatılan Cemaat yurtları yerine Diyanet Vakfı’na bağlı öğrenci evleri

ankara-kolektifler-kyk-eylemi-29agustos2016-2Bir çok öğrenci geçtiğimiz yıllara barınma sorununu çözemediği için Gülen Cemaati’ne bağlı yurtlarda ve evlerde kalmaya mecbur bırakılırken, 15 Temmuz darbe girişimin ardından Gülen Cemaati’ne bağlı tüm yurtlar ve evler kapatılmıştı.
Üniversitelerde yeni dönem açılırken, üniversitelilerin yurt sorunu da devam ediyor. Üniversiteliler gerici bir kurumdan kurtulurken barınma sorunlarını çözmek için başka bir gerici kuruma mahkum ediliyor. Diyanet Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre yoksul öğrenciler için öğrenci evleri açılacak. Ordu’da açılmaya başlanan öğrenci evlerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Yoksul öğrenciler gerici yurtlara mahkum ediliyor
Diyanet Vakfı’nın hedefinde ise yaşadıkları ilden başka illere okumak için gelen ve maddi olanakları olmadığı için özel yurtlara para veremeyen yoksul öğrenciler var. AA’ya konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal “Özellikle bu katmandan gelen genç neslin elinin tutulması gerekiyor. Çünkü bunu çok yakın bir tarihte, 15 Temmuz sürecinde yaşadık. Burada bırakılan boşluğun başkaları tarafından ciddi anlamda kullanıldığını gördük. Muhtaç insanların bir süre sonra beyinlerinin yıkandığını ve bunların da asker ya da piyon haline getirildiğine şahit olduk. İşte bu süreçte Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı bu ihtiyacı karşılamak üzere yola çıktı” dedi.
“Barınma sorunumuz cemaatlerle çözülemez”
Öğrenci Kolektifleri Ağustos ayı boyunca KYK’lar önünde yaptığı eylemlerde “Barınma sorunumuz cemaatlerle çözülemez. Parasız, nitelikli yurt istiyoruz” demişti. Üniversiteliler yaptıkları açıklamada, neoliberal politikalar sonucunda devlet yurtlarının yetersiz kaldığını, özel yurtlar ve ev kiralarının pahalılığından dolayı öğrencilerin yıllardır cemaat yurtlarına mecbur bırakıldığını, bu yurtların AKP iktidarı tarafından da desteklendiğini belirtmişti.