25 Eylül 2016 Pazar

Saldırılar durduramadı, BHH’lilerin laiklik bildirisi dört bir yanda devam etti..!

Birleşik Haziran Hareketi’nin İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki laiklik bildirisi dağıtımına polis saldırısının ardından dünde İstanbul, İzmir ve Ankara’da basın açıklaması yapıldı ve kitlesel şekilde bildiri dağıtıldı
Eskişehir’de bildiri dağıtan BHH’lilere polis saldırısı: 25 kişi gözaltında
Dün (24 Eylül) Birleşik Haziran Hareketi (BHH) üyelerinin laiklik bildirisi dağıtımına polis saldırmış, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş’ın da aralarında olduğu 14 BHH üyesi ters kelepçeyle gözaltına alınmıştı.
Yaşanan polis saldırısı bugün Kadıköy Rıhtım’da, ve Kızılay’da yüzlerce kişi, polis saldırısına tepki göstermek ve BHH üyeleri ile dayanışmak için bir araya geldi. İstanbul ve Ankara’da kitlesel bir şekilde basın açıklaması ve laiklik bildirisinin dağıtımı yapıldı.
İstanbul
Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan kitle kendi oluşturdukları güvenlik noktasındaki kontrollerin ardından alana girdi. Alanın etrafında ise 4 TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisinin olduğu görüldü. Polis ablukası altındaki açıklamaya HDK, EMEP, Halkevleri’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve kurum destek verdi.
BHH Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Burak Yücel’in okuduğu açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası AKP’nin OHAL ve KHK’lerle toplumun büyük bir kesimini baskı altına aldığı belirtildi.
Yücel, “AKP Saray rejimi kendi menfaatleri için milyonlarca insanımızın hayatımı karartıyor. Bizler bu ülkenin devrimcileri olarak bu karanlık gidişi durdurmak için laikliği kazanalım diyoruz” ifadesini kullandı.
Dün darp edilerek gözaltına alınan 14 BHH üyesine değinen Yücel, “Bugün yeniden buradayız. Dostlarımız, siper yoldaşlarımızla birlikte omuz omuzayız. Dün arkadaşlarımızı işkence ederek gözaltına alanlar onların hizmet ettiği rejimin rahatsız olduğu laiklik mücadelesini daha da ileri taşıyacağız” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından kitlesel bildiri dağıtımına geçildi. Yüzlerce kişi Kadıköy Çarşı’da laiklik bildirisi dağıttı.
Bildiri dağıtımı sırasında “Tecavüzcü Ensar kapatılsın”, “Karanlığa faşizme gericiliğe geçit yok”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.
Ankara
Ankara’da Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen BHH üyeleri “Laiklik ve Bilimsel Eğitimi Kazanacağız” başlıklı bildirilerini dağıtarak yaşanan saldırıyı protesto etti. CHP Gençlik Kolları üyeleri de “Türkiye laiktir, laik kalacak sloganlarıyla gelerek bildiri dağıtımına destek verdi.
Yüksel Caddesi girişini kapatan çevik kuvvet polisleri, bildiri dağıtımı boyunca sokak girişinde üst araması yaptı.
İzmir
Dün yaşanan polis saldırısı ile 14 BHH üyesinin gözaltına alınması, İzmir’de laiklik bildirisinin kitlesel dağıtımı ile protesto edildi.
Karşıyaka Çarşı’da gerçekleştirilen bildiri dağıtımı sırasında çok sayıda çevik kuvvet polisi de alanda konuşlandırıldı.
İstanbul’da gözaltındaki BHH üyeleri açlık grevi başlattı
Öte yandan bildiri dağıtırken darp edilerek gözaltına alınan Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Genel Başkanı Erkan Baş ve ÖDP İl Başkanı Deniz Demirdöğen’in de aralarında bulunduğu 14 kişi savcının yetkisiz olması sebebiyle susma hakkını kullandı ve açlık grevi başlattığı bildirildi. Gözaltına alınan 14 kişinin bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alınırken, yarın adliyeye çıkarılması bekleniyor.