26 Eylül 2016 Pazartesi

İHD Dersim Şubesi, sivil ölümlerine dikkat çekti..!

İHD Dersim Şubesi, sivil ölümlerine dikkat çektiİnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi, son dönemlerde yaşanan sivil ölümlerine karşı Sanat Sokağında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan İHD Şube Yöneticisi Özgür Ateş, silahlı çatışma sürecinin yeniden başlamasının sivil ölümlerinin de hızla artmasına neden olduğunu ifade etti.
Ateş, "Özelikle darbe girişiminden 5 gün sonra OHAL ilan edilerek mevcut Anayasanın OHAL ile ilgili maddelerine, AİHS'nin 15. maddesine, BM medeni ve siyasi haklar sözleşmesinin 4. maddesine aykırı olacak şekilde kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile tamamen otoriter bir rejim inşa edilmektedir" dedi.
Ateş, DersiM'de son günlerde yaşanan sivil ölümlarini ise şöyle sıraladı:
- 1 Ağustos günü sabah saatlerinde Hozat ilçesine bağlı Dalören köyünde Mesut İlkbahar isimli bir genç babasıyla birlikte jandarma karakoluna imza atmaya giderken kullandığı aracın içinde vurularak hayatını kaybetti.
- 10 Ağustos günü Dersim - Ovacık karayolunda arızalanan fiber optik kabloların tamiri için giden Türk Telekom'a ait araca karayolunun 30. km'sinde ateş açılması sonucu araçta bulunan 46 yaşındaki Şükrü Abay hayatını kaybetti.
- 6 Eylül günü sabah saatlerinde kent merkezindeki Seyit Rıza Meydanına hızla giren polise ait kobra tipi araç, 71 yaşındaki Naciye Özdemir'i ezerek yaşamına son verdi.
20 Eylül günü akşam saatlerinde Tunceli Ovacık karayolunun Venk köprüsü civarında yolcu minibüsüne güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu, Ersin Demir isimli araç sürücüsü hayatını kaybetti. Aynı saatlerde o bölgede bulunan köye gitmekte olan İrfan Top isimli köylü de bacağından yaralandı.
Ateş, sözlerine şöyle son verdi: "Biz, insan hakları savunucuları olarak bir sivilin daha yaşamını yitirmemesi için soruşturma ve kovuşturma makamlarının etkin ve adil bir yargılama yaparak sorumluları açığa çıkarmasını talep ediyoruz.rında yolcu minibüsüne güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu, Ersin Demir isimli araç sürücüsü hayatını kaybetti. Aynı saatlerde o bölgede bulunan köye gitmekte olan İrfan Top isimli köylü de bacağından yaralandı.
Ateş, sözlerine şöyle son verdi: "Biz, insan hakları savunucuları olarak bir sivilin daha yaşamını yitirmemesi için soruşturma ve kovuşturma makamlarının etkin ve adil bir yargılama yaparak sorumluları açığa çıkarmasını talep ediyoruz.