Halk için hack’ sloganıyla gündemde yerini alan Kızıl Hacker’ler yani diğer ismiyle RedHack, kendilerini Marksist ve sosyalist olarak tanımlıyor. Şubat 2012’de Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesini çökerterek adlarını duyuran grup, aynı zamanda Türkiye genelinde yaklaşık 350’ye yakın emniyet müdürlüğü sitesini geçici bir süreliğine çalışamaz hale getirmesiyle biliniyor.
Grup, emniyet ve bakanlık gibi kurumların ardından en güvenli server sistemine sahip olduğu belirtilen BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) sitesini hackle’mesiyle de gündeme geldi. Red- Hack Grubun çekirdek kadrosunu oluşturan üye sayısının 12 olduğu iddia ediliyor. 21 Ağustos 2006’da Atılım gazetesine verdikleri bir röportajda RedHack misyonlarını, “Aynılar aynı yerdedir, ayrılar ayrı yerdedir” espirisiyle hareketle RedHack’i Türkiye devrimine hizmet etmesi için devrimci dayanışmanın bir ürünü olarak kurduk” şeklinde tanımlıyor.
Grubun zaman zaman içinde de ve ayrılıklar yaşandığı iddia edildi. Grup içindeki RedHack’in sözcüsü olarak tanınan ve sık sık basına röportajlar veren kişinin “polis muhbiri” olduğunu itiraf edip kamuoyundan özür dilemesiyle başlayan süreç grupla ilgili akıllarda soru işaretleri oluşturdu. RedHack ise bu olay sonrası yaptığı açıklamada, sözcüyle alakalarının kalmadığı ve bu tür şahıslara itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Çok sayıda operasyon
RedHack üyesi olduğu gerekçesiyle zaman zaman bazı kişilere operasyonlar yapıldı, gözaltılar oldu. 2012 yılı içinde Red- Hack paylaşımlarını sosyal medya üzerinden yapan 7 kişi ‘RedHack yöneticisi olmak’ iddiasıyla 6 ve 9 ay sürelerle tutuklandı ve ardından delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Utku Kalı da 8 ay askeri cezaevinde kaldı. 22 Kasım 2013 tarihinde ise 14 kişi gözaltına alındı ve bu durum “RedHack’i yakaladık”, “RedHack’i çökerttik” “Hepsi elimizde” şeklinde kamuoyuna duyuruldu. Red- Hack yöneticisi olduğu iddiasıyla 2013 yılında tutuklanan ve ardından delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu da geçen günlerde 3. kez gözaltına alındı.
Kulaçoğlu’nun avukatı müvekkilinin gözaltındayken polis tarafından işkence gördüğünü iddia etti. RedHack’in yaptığı eylemlerden bazıları şöyle:
-Nisan 2012’de İçişleri Bakanlığı sitesine ait bir alt sayfaya mesaj bırakıldı.
-27 Nisan 2012 tarihinde internet servis sağlayıcılarından TTNET’in yaklaşık 2 saat süreyle internet hizmetini aksattı.
- Mayıs 2012’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sistemine girerek bazı TSK personelinin bilgilerini ifşa etti. TSK bu haberi daha sonra ‘RedHack’in ele geçirdiğini iddia ettiği belgeler, güncelliğini yitirmiş bilgileri içeren, eski tarihli ve kişisel kullanıcılar tarafından oluşturulmuş belgelerdir’ şeklinde yalanladı.
-2012’de Dışişleri Bakanlığı’nın dosya paylaşım sitesi hedef alındı. Türkiye’de çalışan pek çok yabancı diplomatın kimlik bilgileri yayımlandı.
- 17 Temmuz 2012’de ÖSYM sitesi bir süreliğine çökertildi.
-22 Temmuz 2012’de AKP’nin resmi web sayfasını ele geçirdi.
- 22 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı Patlamasıyla ilgili istihbarat belgelerini yayımladı.
- Gezi Parkı Direnişi sırasında Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü web sitesini hackledi.
-Gezi Parkı eylemlerinde milletvekillerinin duyarsızlığını gerekçe göstererek milletvekili ve eşlerinin cep ve ev telefon numaralarını yayımladı.
-8 Haziran 2013 tarihinde de Gezi Parkı protestolarında polisin sert tutum göstermesi gerekçe gösterilerek İstanbul ili emniyet müdürlerinin cep telefonlarını yayımladı.
Cumhuriyet