9 Eylül günü, Attica Cezaevi İsyanı'nın 45. yıldönümünde, ABD'nin 24 eyaletinde 20 bin tutuklu ve hükümlü büyük bir direniş başlattı.
50 civarında cezaevinin katılım sağladığı düşünülen tarihin en büyük cezaevi direnişinin temel talebi, "ücretsiz mahkum emeği"ne son verilmesi.
Hapsedilmiş İşçiler Örgütlenme Komitesi (IWOC) tarafından yapılan açıklamada, "Bu, Amerika'da köleliğe karşı harekete geçmeye yapılan bir çağrıdır. Attica'dan 45 yıl sonra, özgürlük dalgaları Amerikan cezaevlerine dönüyor" denildi.
Komite, cezaevi direnişlerini merkezileştirmeyi ve Amerikan cezaevi sisteminin görmezden gelemeyeceği bir büyüklüğe ulaştırmak istediklerini kaydediyor.
Anayasa'daki 13. Madde ile yasallaşan mahkum emeği, tekellerin iştahını kabartıyor. Mahkum işgücü madenlerde, silah fabrikalarında ve hatta iç çamaşırı üreten Victoria's Secret'ın fabrikalarında dahi kullanılıyor.
Daily Mail'e konuşan eski mahkum Kenneth Glasgow, "Dışarıdaki insanlar neler olup bittiğinin farkında değil. Bunun kölelik olduğunu, köleliğine hâlâ devam ettiğini bilmiyorlar" diyor.
Mahkumların talepleri arasında cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim olanaklarının artırılması da yer alıyor.
Büyük direniş 10. gününe girerken, ABD'nin dev medya tekellerinden New York Times, Washington Post, NBC News, ABC News, MSNBC, Fox News, CNN ve NPR gibi organlar konu hakkında hiçbir haber yapmadılar.
9 Eylül 1971 tarihinde, New York'taki Attica Cezaevi'nde başlatılan isyan da, siyasi haklar, daha iyi cezaevi koşulları ve mahkumların köleleştirilmesine karşı başlatılmıştı.
1300 mahkumun başlattığı isyan, 13 Eylül günü devletin büyük bir katliamıyla sonlandırıldı. Kanlı saldırı sonucunda 33 mahkum ile 10 gardiyan/memur öldürüldü.