AKP iktidarı da, Kürt sorununda sıkışan her hükümet gibi, denenip de sonuç almayan yöntem olan ekonomik paketlere başvurmakta ısrar ediyor. Diyarbakır’a giden Başbakan Binali Yıldırım da geleneği bozmayarak, hükümetin yeni "ekonomi paketi"ni açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da bölgeye yönelik 23 ili kapsaysan ‘yeni ekonomik kalkınma paketi’ni açıklıyor. ‘Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapılacağız’diyen Yıldırım, sadece Diyarbakır ve Sur için 1.9 milyar bütçe ayırdıklarını öne sürdü. Yıldırım, bölgede 36 bin yeni konut inşa edileceğini ifade ederek, bu süre zarfında evleri yıkılan vatandaşların kiralarının da devlet tarafından ödeneceğini söyledi.
7 MERKEZ İÇİN 10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM’
Yatırımlar için cazibe merkezi haline getirecek adımları atıyoruz. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak, Cizre, Silopi için 7,5 milyarlık yatırım yapacağız. Hendek siyasetinde vatandaşı devlete karşı isyana çağıran kanlı PKK terör örgütünün bu çağrısına kulak vermeyen bütün vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. Yapacağımız her iş plan ve projelere uygun yapılacak. Nerede; Sur'da. Bunun aksini söyleyenler yapılanları engellemek istiyorlar. Toplu konut, çok katlı binalar Sur'da yapılmayacak. Sur'un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Diyarbakır'ın en güzel tarihi, kültürel mirasıdır. Sur'un 6 mahallesini bu alçak PKK terör örgütü tarumar ettiler.
‘ÇÖZÜM MÖZÜM YOK, TERÖR ÖRGÜTÜ İLE ÇÖZÜM OLMAZ’
HDP, PKK terör örgütünü terör örgütü olarak kabul etmiyoruz diyor. Almanya'dan konuşacağına gel Tanışık, Dürümlü köyünde konuş, diri diri yaktığınız 5 vatandaşımızın akrabalarının yanında konuşun, uzaktan konuşmayın. PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim yaptı, kim şehit ediyor gençleri? Operasyonlar Türkiye'nin her karış toprağında gece gündüz yaz kış gideceğiz seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok, terör örgütü ile çözüm olmaz. Çözüm millette. Sur'da 2017 sonunda evi, işyeri zarar gören vatandaşların mağduriyeti bitecek. 1 ay sonra Cizre'de 2 bin 500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova'da 1.500 konut başlayacak. Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri'ndeki bütün dükkanlar yenilenecek. Sur'da yerlerden başlayarak bütün evlerin tarihi dokusuna uygun yenidren yapacağız. Hz. Süleyman Cami'yi yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü biz sanat müzesi yapacağız. Celal Güzelses adına müzik evi yapacağız, gençlik ve kadın merkezleri yapacağız.
‘TOPLAM 10 KATRİLYON LİRA BÜTÇE’
Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yeniliyoruz. Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesisleriyle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur'u diğer yerlerdeki gibi tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. Toplam 7 bölgede, 36 bin küsür konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Bu şehir ve ilçelerin imarları için Diyarbakır'a 1.9 milyar lira, Şınark'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 1.8 milyar lira kaynak ayırdık. Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız.
‘3 YENİ STADYUM, 67 BİN KONUT’
Vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi 1640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak. 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz.
2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. Aile destek merkezi yapıyoruz. Personel sayımızı da artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza kaliteli yeterli hizmeti getirmek. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edinme merkezi açıyoruz. Bunlar için 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmetler için 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz. Benim hoşuma giden kelime yatırımdır. Teröre karşı yatırıma devam etmektir. Teröre karşı cevap ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır.
'SENEDE 80 FABRİKA KURACAĞIZ'
Bu 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Örneğin; Ardahan Kars Ağrı Iğdır, Kars merkezli oluyor. Bu yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini bedava veriyoruz. Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Sabit yatırım için para harcamayacak. Her yıl bu 23 il içinde 8 ilde herbirinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu var. Terör var diyorlar. Adam malından canından korkuyor gelmiyor. Öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Bu projeler diğer türlü gecikir.
Makina için sıfır faizli kredi veriyoruz. Al makinayı da kardeşim diyerek faiz yok parayı veriyoruz. Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin üretim yapsın iş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginlesin hedefimiz bu. Bu destekler 2027 yılına kadar (işletme kredisi desteği) 10 yıl devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak ve gençlerimiz çok güzel ortamlarda iş bulacaklar. Anahtar teslim binalar yapılacak.
Gençler bu terör örgütü size dağı, ölümü vadediyor. 2015 yılına göre dağa çıkan genç sayısında 10 kat azalma oldu, sıfıra inecek sıfıra. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. Bu ülkenin gençlerini size yedirmeyeceğiz.
Hepinizin fikri inancı gözünün rengi teninin rengi başka olabilir ama başka olmayan bir şeyimiz var. Gözümüzün içinden düşen yaşlar hep aynı renktir. Birinci hedefimiz gözyaşını dindirmektir. Kardeşleri tekrar kucaklamaktır. Bunun yolu 15 Temmuz'da yaptığınızı yağın, bayrağınızı alın gururla sallamaya devam edin. FETÖ'sü de BÖTÖ'sü de bölücü terör örgütü de vardiyalı çalışıyor, aynı karargahtan emir alıyor. FETÖ'nün sonu geldi, BÖTÖ'nün de bölücü terör örgütünün de sonu yakın. Gençlerimiz için 8 girişimci merkezi kuruyoruz. Mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Merkezlerin her birine fuar merkezi inşa edeceğiz. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı buradaki fabrikalardan yapılacak. Ürettiğimiz ürünleri nasıl satacağız. Dünyaya Türkiye 4 milyon dolar yardım yapıyor. Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz. Polis, asker, sosyal güvenlik kurumlarının ihtiyaçları var, bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen yap alıcısı biziz kardeşim. Eskiden fabrika kuruluyor, makina da koyuluyor, pazarlama sorunu sebebiyle 2 ay çalışıp kapanıyor. 1.3 milyar bunların maliyeti, toplamı ise 16 milyar lira.
İpek böcekciliği, kaz yetiştiriciliği her türlü hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe ve havza bazında geliştireceğiz. Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 50 artış bekliyoruz. Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.
Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. Terörle hasar gören elektrik tesisleri için harcama yağacağız. 9 km'lik 27 adet güvenlik alanı yapacağız. 300 km yolu yeniliyoruz. 1763 km'lik yol, 2 tane köprü ve tünel yapacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sini sulamaya açtık, yüzde 80'i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. Sulanabilir alanın yüzde 55 için 5.5 milyar liralık yatırım yapacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun topraklarını suyla buluşturacağız. Bolluk ve bereket fışkıracak. Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz. Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız.
'100 ADET AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK
Sağlık yatırımlarına ciddi bütçe ayırdık, yaptık. Ama yapacaklarımız da var. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni başlayacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları unutmadık. 253 milyon lira 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı, madde bağımlılığı merkezi, sağlık ocakları tamamlıyoruz. Bunların toplam kapasitesi 17 bin 770 ve alan olarak da 4 milyonluk bir alana sahip. İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama.
Sporcu kardeşlerim yeni spor tesislerini de sizler için yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz daha çok spor yapsın, terör belasından uzak dursun diye yatırımlarımız var. Spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7 ve Muş'ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.
'2003-2016 ARASI 80 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI'
Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır o, İzmir neyse Mardin o, Ankara neyse Van o. Biz doğusu batısı kuzeyi güneyiyle biriz. 1989'dan 2002'ye kadar Ak Parti'den önceki yıllarda toplam yatırım 30 milyar lira, yani 30 katrilyon. Ak Parti iktidarı 2003-2016 yapılan yatırım ne kadar? 80 milyar lira. Neredeyse 3 katı. Terörü bitirdiğimizi düşünün bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız, hem uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. Kim masum insanları katlediyorsa bunların heps bölücüdür, hepsi terör örgütüdür. Bizde tek düşünce var. Ölçü bu. Buna uyan herkesin başımızın gözümüzün üzerinde yeri var. Buna uymayan bizden korksun. Diyarbakır'dan Doğu ve Güneydoğu'nun merkezinden yatırımcılara sesleniyorum, gelin burada istihdam sağlayacağız deyin, güvenliği oluşturmak destek vermek bizim görevimiz, sizin göreviniz de yatırımları yapmak. Bugün bu yatırım ve destek hamlesini başlatmış oluyoruz. Diyecekler ki bunlar gömü mü buldu? Sorarlar, 14 yıla dönün bakın, Türkiye kaynaklarına ne ilave oldu? Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşim, Türkiye... Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50'nin altında. Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü deyüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak.
Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50'nin altında. Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü deyüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak. Yapılıyor mu yapılmıyor mu bunun takibi de sizin işiniz. Ak Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil, sözü senettir. Kaynak problemimiz yok. Bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. 23 ilimizde sağlayacağız, iş istihdam her yıl 200 bin, 4 yılda ise 800 bin vatandaşımıza iş aş vereceğiz. Toplam nüfustaki payı yüzde 16. 12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız. Bu projeler terör örgütünün canını sıkmıştır. Bizim amacımız da canını sıkmak, canını sıkmak değil gırtlağını da sıkmak, merak etmeyin bu noktadan dönüş yok. 7 Haziran öncesi çıkıp biz Türkiye partisi olduk, ondan sonra da 'dağ benim arkamda, PKK, YPG benim arkamda' diyeceksiniz. Yağma yok bu milleti bir kez kandırabilirsiniz.
Kürt Sorunu Politiktir ve Çözümüde Politiktir..!
Şimdiye kadar açıklanan "teşvik" paketlerinin hiçbiri bugüne kadar sonuç vermedi. Bizzat Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2006-2015 yılları arasında derlediği "teşvik" verilerine göre, bu tabloyu gözler önüne seriyor.
TEŞVİKLERİN HİKAYESİ
Yıllara göre Diyarbakır'a verilen "Yatırım Teşvik Belgeleri" ve sonuçları itibariyle şöyle:
2006 yılında kente verilen teşvik belge sayısı 19, sabit yatırım tutarı 36 milyon TL, istihdam sayısı 409.
2007 yılı teşvik belge sayısı 26, yatırım tutarı 128 milyon TL, istihdam oranı 613; 2008 yılı teşvik belge sayısı 10, sabit yatırım 14 milyon TL, istihdama yansıması 239.
2009 yılı teşvik belge sayısı 28, sabit yatırım 109 milyon TL, istihdam 739; 2010 yılı teşvik belgesi 85, sabit yatırım 249 milyon TL, istihdam bin 948.
2011 yılı teşvik belgesi 65, yatırım 204 milyon TL, istihdam bin 203; 2012 yılı teşvik sayısı 64, sabit yatırım 339 milyon TL, istihdam 2 bin 622.
Çözüm sürecinin başladığı 2013 yılı teşvik belge sayısı 109, sabit yatırım 847 milyon TL, istihdam 4 bin 63 kişi; 2014 yılı teşvik sayısı 116, sabit yatırım 536, istihdam 3 bin 734 kişi;
2015 yılı teşvik belge sayısı 99, sabit yatırım 461 milyon TL, istihdam sayısı ise 3 bin 886 kişi.
Toplamında 621 teşvik belgesi verilirken, bu oran Türkiye içindeki payı yüzde 1.8'e tekabül ediyor. 2 bin 959 milyon TL yapılan sabit yatırım tutarı ülke ortalamasına göre yüzde 0.6'da kalıyor. Teşviklerin sonucunda 19 bin 504 kişi istihdam edilirken, ülke ortalamasına oranla yüzde 1.5'te kalıyor.
TEŞVİK VAR YOKSULLUK VAR
Pozitif ayrımcılığın yapıldığı ileri sürülen ekonomik yatırımlara rağmen Türkiye'de 2011 yılında kişi başı gelir 9 bin 244 dolar iken bu rakam Diyarbakır’ın da içinde bulunduğu TRC2 bölgesinde (Diyarbakır- Urfa) 4 bin 282 dolarda kalıyor.
BÖLGELER ARASI EŞİTSİZLİKTE SONUNCU SIRADA
Yine Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2011 Yılı İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na (SEGE) göre, iller sosyo-ekonomik gelişmişlik durumuna göre 6 kademede gruplandırılıyor. Diyarbakır son kademe olan 6'ncı grupta -1,0014 endeks değeri ile 67'inci sırada yer alıyor.
YAŞAM ENDEKSİ EN ALTTA
Yine illerde yaşam endeksi (konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti) sıralamasında Isparta en yüksek endeks değeri 0,6745 ile ilk sırayı alırken, Diyarbakır yaşam endeksinde 75'inci sırada yer alıyor.
YAŞAM MEMNUNİYETİNDE SON SIRALARDA
İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda en yüksek endeks değeri ile ilk sırayı 0,9655 değerle Sinop alırken, Diyarbakır 0,1875 değerle son sıralarda yer alıyor.
SANAYİ İŞLETMELERİ 200 İLE 300 ARASI
Faaliyete geçme yıllarına göre, TRC2 Bölgesinde yer alan Diyarbakır'da 2013 yılı itibariyle sanayi işletme sayısı 200 ile 400 arasında yer alıyor. 2015 yılında 59.7 milyon dolarlık ithalat yapan kentte kişi başına düşen ithalat 36 dolarda kalırken Türkiye ortalaması 2 bin 631 dolar. Yine kentin 2015 yılı ihracatı 193.9 milyon dolarda kalırken, kişi başı ihracat 117 dolar olarak kaydedildi. Türkiye'de kişi başı ihracat ortalaması ise, bin 828 dolar olarak kaydedildi.
ENERJİ TÜKETİMİNDE SON SIRADA
Türkiye'de kişi başı elektrik tüketimi 2 bin 583 kWh iken, Diyarbakırlı ancak 800 kWh elektrik tüketti. Ülkede su tüketim miktarı kişi başı (litre/ kişi/ gün) 203 iken, Amed'de 125'de kaldı.
EN FAZLA İSTİHDAM TARIMDA
Ekonomik faaliyete göre, kentte istihdam edilenler 2014 yılı itibariyle en fazla tarım sektöründe olurken, sanayi sektöründe istihdam edilenler Türkiye'de yüzde 27.9 iken, Diyarbakır’da yüzde 19.9'da kalıyor.
EĞİTİMDE DURUM
Ekonomik faaliyetler yanı sıra kent halkı eğitim ve sağlık alanında da Türkiye ortalamasının son sıralarında yer alıyor. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye genelinde ilkokullarda 18, ortaokullarda 17, liselerde 14 iken; Diyarbakır’da ilkokulda 23, ortaokulda 21, lisede ise 20'ye çıkıyor. Türkiye'de derslik başına düşen öğrenci sayısı (2014-15 eğitim öğretim yılı); ilk-ortaokullarda 27, orta öğretimde 28 iken, Diyarbakır’da ilk-ortaokullarda bu sayı 37, orta öğretimde ise 42'ye çıkıyor.
SAĞLIKTA DA TABLO AYNI
Kent kişi başına düşen sağlık personeli sayısında da diplerde. Türkiye'de 2014 yılı itibariyle 573 kişiye bir hekim, 545 kişiye bir hemşire düşerken, Diyarbakır’da 661 kişiye bir hekim, 502 kişiye de bir hemşire düşüyor.