26 Ağustos 2016 Cuma

Emaar işçileri eylemde: “Bu kavganın mağduru olmayacağız”

emaar-iscileri-26-agustosİşçilerin de yoğun ilgi gösterip, katıldıkları eylem öncesinde sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”, “İnşaat işçisi köle değildir!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Hırsız Emaar hesap verecek!”, “Katil Emaar hesap verecek!” sloganlarının haykırıldığı eylemde, işçilerin AKP-Cemaat kavgasının mağduru edilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.
Kayyumla birlikte binlerce işçinin bir anda işsiz kaldıkları, ücretleri ve özlük haklarının gasp edildiği belirtilen açıklamada, sendika olarak bu saldırıya seyirci kalınmayacağı dile getirildi. İşçilerin sendika imzası taşıyan “Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz!” pankartının arkasında toplanmasıyla başlayan basın açıklamasını İnşaat-İş Genel Sekreteri Remzi Yılmaz okudu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Yaşanan darbe girişiminin ardından iktidar tarafından birçok holding ve şirkete el konuluyor. Yaşananların faturası biz işçi ve emekçilere kesiliyor. Yüzbinlerce işçi hiçbir hakkı verilmeden sokağa atılıyor. Bizler Emaar Square şantiyesinde AKFA/Delta Elektrik bünyesinde çalışan işçiler olarak Hükümet-Cemaat kavgasının mağdurlarıyız.
Siyasal iktidar, ekonomik krizle birlikte derinleşen devlet krizini bir takım fabrika ve firmaların mal varlıklarına el koyarak aşmaya çalışıyor. Fakat bu fabrika ve firmalarda çalışan binlerce işçi için hiçbir çözüm üretilmediği gibi, mevcut hakları da ortan kaldırılarak sokağa atılıyor. İşte bugün burada açıklama yapmamızın nedeni de bini aşkın inşaat işçisi arkadaşımızın yaşadığı sorun oluşturmaktadır. AKFA-DELTA Grup bünyesinde çalışan bini aşkın inşaat işçisi arkadaşımız, firmaya el konulması nedeniyle hem işsiz kalmış hem de özlük ve yasal hakları ortadan kaldırılmıştır.
iyasal iktidar darbe teşebbüsünü sadece kendi yerini sağlamlaştırmakla kalmıyor; patronlar içinde bir avantaja dönüştürmeye çalışıyor. Öyle ki, Avcılar’da direnen temizlik işçilerinin direnişi, Avcılar Belediye patronu Handan Toprak tarafından OHAL gerekçesiyle yasaklanmaya ve bir an önce direnişin bitirilmesi için fırsata çevriliyor.
Gemlik Gübre Sanayi’nde patron ile sendika arasında yürütülen TİS görüşmesi sonuçsuz kalınca, direnişe geçen işçilerin eylemi OHAL gerekçesiyle engellenmeye çalışılıyor.
TEDİ Mağazaları depolarında çalışan işçiler, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı sendikalı oldukları için işten atılıyor. İşçiler direnişe geçerken patronların imdadına yine OHAL yetişiyor.
Daha dün Uşak’ta, İZKA İnşaat bünyesinde çalışan işçi arkadaşlarımız üç aydır alamadıkları ücretler ve yatırılmayan sigorta primleri için şantiyeyi işgal ediyor, patron işçi arkadaşlarımızın alacaklarını ödemesi gerekirken, utanmadan “OHAL’deyiz. Sizin hepinizi şehir dışına attırırız. Şantiye alanını terk edin” diyor.
Aydınlar, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler sırf düşüncelerini dile getirdikleri için der dest edilip gözaltına alınıyor, işkence görüyor ve tutuklanıyor.
El koyduğunuz firmaları yandaşlarınıza sudan ucuza peşkeş çekebilir, hatta bedavan hibede edebilirsiniz. Ama inşaat işçilerinin kasalarınızı tıka basa dolduracak ne ücretleri ne de size peşkeş çekecek emekleri vardır.
Olsa olsa inşaat işçilerinin heybesinde ağzına kadar dolmuş sınıf kini, hesabını soracağı kadar da kavga tutkusu vardır.
İnşaat-İş olarak buradan şunu belirtmek istiyoruz. AKP ile Cemaat arasında süren it dalaşının sorumlusu işçiler değildir. Emeklerini, alın terlerini bu ölüm şantiyelerinde dökerek canı pahasına çalışan arkadaşlarımızın tüm hakları yüklenici firma tarafından karşılanmak zorundadır. Bütün haklarımızı alana kadar direneceğiz!
Sloganlarla biten açıklamadan sonra sendika imzası taşıyan pankart şantiye önüne asılarak, akşam saat 17:00’ye kadar devam edecek oturma eylemine başlandı.
Oturma eylemi sloganlarla devam ederken, Emaar şirket avukatları gelerek sendika yöneticileriyle bir görüşme yaptılar. İşçilerin ücretlerini ana firma olarak ödediklerini belirten avukatlara sendika yöneticileri, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmediğini, ücretlerde de sorunlar olduğunu belirterek yanıt verdiler.
Sendika’nın hazırlayacağı listenin dikkate alınması, ücretlerin ve diğer hakların buna göre hesaplanması vurgulanarak görüşme sonlandırıldı. Bu listenin en kısa sürede şirket tarafından alınacağı ve bir görüşmenin yapılacağı öğrenildi.
Bu arada yüklenici firma olan Emaar’ın Delta Elektrik’in şantiyedeki mallarını kendi deposuna taşıdığı da işçi tarafından aktarılan diğer bir bilgi oldu.
Eyleme nedeniyle hem Sendikalar Masası’ndan hem de İstanbul İl Emniyeti’nden sivil polisler gelerek bilgi almak istediler. Sendika, Sendikalar Masası polislerini bilgilendirerek, direniş kararlılığını vurguladı. İnşaat-İş, Emaar’da ve diğer pekçok şantiyede yaşanan bu soruna karşı sonuna kadar mücadele edeceğini, filler tepişirken işçilerin ezmelerine izin vermeyeceğini bir kez daha yineledi.
Kaynak: Alınteri.Org